Skip to main content
Četrtek, 29. februar 2024
30.11.2023
10:04
Foto: Mojca Ogorelc
Dijakinje Strokovno izobraževalnega centra Brežice so se udeležile dogodka Dialog mladih v Hiši Evropske unije v Ljubljani. Na dogodku so se srečale in pogovarjali z uglednimi gosti.

Dijakinje SIC Brežice na Dialogu mladih o umetni inteligenci

Dijakinje Strokovno izobraževalnega centra Brežice Ivana, Hana, Saša in Lalita so se s profesorico Mojco Ogorelc v četrtek, 16. novembra 2023, udeležile dogodka Dialog mladih v Hiši Evropske unije v Ljubljani. Dijaki srednjih šol, ki sodelujejo v izobraževalnem projektu Šola ambasadorka Evropskega parlamenta (EPAS) so se na dogodku srečali in pogovarjali z uglednimi gosti: s podpredsednikom Evropskega parlamenta (EP) Marcom Angelom, dr. Vido Groznik in evropskim poslancem dr. Milanom Brglezom. Osrednja tema pogovora in razprave so bile pasti in priložnosti umetne inteligence (UI).

Podpredsednik Evropskega parlamenta Marc Angel je dijakom predstavil ukrepe EU za področje UI in nato prisluhnil slovenskim dijakom, ki so mu predstavili svoje predloge in ideje o uporabi UI ter opozorili tudi na pomen zagotavljanja kibernetske varnosti. V pogovoru z dijaki  je podpredsednik izpostavil nove tehnologije UI, poklice ter spremembe, ki jih prinaša na različna področja našega življenja. Podpredsednik Angel je dijakom tudi pojasnil, da bo z uvedbo Akta o umetni inteligenci v EU poskrbljeno za okolje, ki bo spodbujalo razvoj te tehnologije in hkrati zagotavljalo varnost uporabnikov.

Naša šola je v svojem predlogu izpostavila pomen kibernetske varnosti pri uporabi UI in sprejetje  evropske zakonodaje za področje varovanja, zlorab in zaščite pred novimi tehnologijam UI in kibernetskimi napadi.

Fotogalerija (Foto: Mojca Ogorelc):

Vtisi dijakinj

"Zelo sem bila vesela, da sem dobila priložnost, da se  udeležim pogovora s podpredsednikom Evropskega parlamenta, gospodom Marcom Angelom, in obiščem Hišo EU v Ljubljani. Že sam prihod v Hišo EU je bil posebno doživetje. S podpredsednikom  smo  izmenjale nekaj mnenj o pomenu evropskih volitev, ki bodo prihodnje leto. Kasneje je sledil pogovor o umetni inteligenci, ki je bil zanimiv in poučen. Umetna inteligenca bo postala  velik del naše prihodnosti, zato je pomembno, da se o njej pogovarjamo, delimo svoje poglede in iščemo nove rešitve. Nekaj predlogov in mnenj smo podali tudi dijaki z različnih slovenskih srednjih šol. Mnenja so bila zelo raznovrstna, zato je bil pogovor zanimiv. Vsekakor pa mi je bilo srečanje s podpredsednikom EP nova, lepa in zelo pomembna izkušnja," je povedala Ivana K.

Hana B. K. je povzela "na srečanju s podpredsednikom EP mi je bilo zelo všeč. Tema je bila UI, kjer smo dijaki predstavili in slabosti uporabe umetne inteligence. Pridobila sem veliko novega in uporabnega znanja.  Najbolj so me navdušili predlogi dijakov, kako z umetno inteligenco olajšati delo zdravnikom in medicinskim sestram ter s tem zmanjšati čakalne dobe. Menim, da bo UI postala zelo uporabna tudi na drugih področjih, npr. v  gospodinjstvu, turizmu, kmetijstvu, izobraževanju in prometu ter drugih  področjih našega življenja".

Srečanje s podpredsednikom EP je za "super izkušnjo" označila Saša P. "Dobila sem nova znanja in nov vpogled o umetni  inteligenci. To je tudi moja nova izkušnja kot dijakinje ambasadorke EP.  Komaj čakam na nove priložnosti in nova pridobljena znanja," je še dodala.

šole v posavju
SIC Brežice

Pridružite se nam