Skip to main content
Ponedeljek, 15. april 2024
30.10.2022
08:43
Foto: Občina Brežice
V soboto je brežiški simbol zaživel v prenovljeni podobi. Potekala je namreč slavnostna otvoritev Vodovodnega stolpa, ob tem pa tudi tradicionalno kuhanje županovega golaža.

Slavnostno odprtje prenovljenega Vodovodnega stolpa

V Brežicah je bilo v soboto slovesno, saj so uradno odprli 46 metrov visok Vodovodni stolp, ki je nekoč služil za oskrbo prebivalcev mesta s pitno vodo, od izvzetja iz uporabe leta 1983 pa je spomenik tehniške in kulturne dediščine ter simbol tako mesta kot občine Brežice. Zgrajen je bil leta 1914 in bil poseben dosežek za Brežice, saj je bil zgrajen v času, ko takšnega stolpa za vodooskrbo niso imela niti nekatera druga večja mesta.

Občina Brežice si je vse od leta 2018 prizadevala za obnovo svojega simbola, ki je eno najvidnejših znamenitosti v Brežicah, kulturni spomenik lokalnega pomena z lastnostmi zgodovinskega in tehničnega spomenika.

Sredstva za obnovo oz. rekonstrukcijo stolpa je zagotovila Občina Brežice v skupni višini 2,7 milijona evrov.

Fotogalerija (Foto: Občina Brežice):

Na vrh stolpa po 160 stopnicah ali z dvigalom

Zaradi omejenega prostora v stolpu in za skrb za varnost je število ljudi, ki lahko naenkrat obiščejo stolp, omejen. Stolp bo v času od 10. 11. do 25. 11 odprt za brezplačne oglede za občane občine Brežice – za vse oglede se je potrebno prijaviti od 4.11. naprej v recepciji Posavskega muzeja Brežice. Na vrh stolpa se lahko odpravite po več kot 160 stopnicah ali pa z dvigalom, ki sprejme do 8 oseb.

Tradicionalno kuhanje županovega golaža

Tradicija kuhanja županovega golaža sega v leto 2012, ko so se župani iz sosednjih posavski in hrvaških občin ter župan iz pobratenega mesta Dobrany na 2. Podjetniško kmetijskem sejmu prijateljsko pomerili v kuhanju golaža. Letos je se pri tem pomerilo devet ekip društev, in sicer TD Dobova, občinske turistične zveze Brežice, TD Kapele, TD Velike Malence, TD Zakot Bukošek Trnje, TD Pišece, TD Globoko, TD Črešnjice in TD Artiče. Na dogodku sta s pripravo fiš paprikaša sodelovali tudi ekipi Ribiške družine Brežice.

Zmagovalni golaž je skuhala ekipa OTZ Brežice, najlepše okrašena stojnica pa je bila stojnica TD Kapele.

(eP, Občina Brežice)

vodovodni stolp
brežice

Pridružite se nam

Novice iz Posavja