Skip to main content
Nedelja, 14. april 2024
22.03.2024
07:00
Foto: ePosavje.com
V Leskovcu pri Krškem so odprli obnovljen objekt na Ulici 11. novembra, v katerem si prostore delita dom krajanov in gasilski dom Prostovoljnega gasilskega društva Leskovec pri Krškem.

Naložba je stala 960.000 evrov, od česar je Mestna občina Krško zagotovila 880.000 evrov, preostalo pa PGD Leskovec pri Krškem.

V novem prizidku je prostor za nemoteno delovanje PGD Leskovec pri Krškem. V pritličju so uredili garažo za gasilska vozila, v nadstropju pa prostore za potrebe gasilcev in potrebe delovanja mestne četrti. V sklopu projekta so obnovili tudi tamkajšnjo kulturno dvorano.

Obnovljen oziroma rekonstruiran objekt je plod sodelovanja Mestne občine Krško, Mestne četrti Leskovec pri Krškem in Prostovoljnega gasilskega društva Leskovec. V skladu z dogovorom, ki so ga septembra 2021 podpisali občina, krajevna skupnost in domače gasilsko društvo, je projekt obsegal izgradnjo prizidka, v katerem so danes nove garaže za gasilska vozila in prostori za Prostovoljno gasilsko društvo Leskovec pri Krškem ter za potrebe krajevne skupnosti, hkrati pa je projekt obsegal tudi obnovo in preureditev obstoječe kulturne dvorane.

Župan Mestne občine Krško Janez Kerin je v svojem nagovoru spomnil na leto 2006, ko je padla prva ideja o tem, da Leskovec potrebuje sodobno kulturno dvorano, v kateri bi lahko krajani in obiskovalci uživali v sadovih tamkajšnjega kulturnega društva. "Izrečenih je bilo več obljub, vendar pa je za vsako idejo potreben čas, da dozori in se razvije v nekaj resničnega in učinkovitega. In ideja o novem domu krajanov in gasilskem domu je dozorela pred dvema letoma, ko je gradbišče tega objekta tudi dejansko zaživelo. Na tej točki bi se rad zahvalil svojemu predhodniku mag. Miranu Stanku, ki je prepoznal potrebo in okoliščine, da je sama gradnja stekla," je ob odprtju povedal župan.

Ob koncu je krajanom zaželel, da bi iz prenovljene stavbe ustvarili navdihujoč prostor. "Ko stavbe postanejo žive in bogate z vsebino, postanejo prave skupnosti in vir navdiha za vse, ki jih obiskujejo".

Župan Mestne občine Krško Janez Kerin je dejal, da gre ob predaji novih prostorov za poseben dan za prebivalce Leskovca pri Krškem, saj je bil odprt nov družbeni center, ki predstavlja dolgoletno željo in pridobitev za lokalno skupnost. V svojem govoru je župan izpostavil pomen tega dogodka, ki bo ostal zapisan v zgodovini kraja. Dodal je še, da se kot nekdanji kulturnik, z veseljem spominja nastopanja v dvorani, ki jo je sedaj v prenovljeni podobi v vlogi župana z veseljem slovesno pradal namenu.

"Danes, ko stojimo pred novim, sodobnim gasilskim domom, se zavezujemo, da bomo še naprej vestno opravljali naše poslanstvo ter zagotavljali varnost in zaščito našim krajankam in krajanom. Ta dom je simbol naše predanosti, enotnosti in skupnosti," je zbrane nagovoril predsednik PGD Leskovec pri Krškem Borut Arh, ki se je med drugim zahvalil Mestni občini Krško za podporo in finančna sredstva, ki so omogočila izgradnjo objekta.

Predsednik Mestne četrti Leskovec pri Krškem Jože Olovec je v svoji izjavi poudaril, da je prenovljen objekt izjemnega pomena tako za sam kraj kot za mnoga društva, ki delujejo v mestni četrti, "prepričan sem, da bodo ti prostori postali naš novi dom. Danes je dan za slavje," je dejal.

Ta dolgo pričakovana pridobitev, ki je rezultat večletnih prizadevanj, bo omogočila številne dejavnosti in dogodke za prebivalce. Predstavniki gasilskega društva so izrazili zadovoljstvo nad novimi prostori, ki bodo omogočili boljše pogoje za njihove dejavnosti. Investicija v center, vredna 960 tisoč evrov, od tega je 880 tisoč prispevala Mestna občina Krško.

Fotogalerija (Foto: ePosavje.com):

S ponosom so predali center v uporabo in se veselijo prihajajočih dogodkov, ki bodo obogatili življenje v Leskovcu pri Krškem. Vodstvo gasilskega društva je izrazilo prepričanje, da bodo novi prostori privabili nove člane in podmladek, ki bodo nadaljevali tradicijo skrbi za varnost in dobrobit lokalne skupnosti.

Za zaokrožen kulturni program so poskrbeli plesalke in plesalci Osnovne šole Leskovec pri Krškem, ki jih je s harmoniko spremljal Lovro Zakšek, podmladek pevk ljudskih pesmi Lastovičke, s Kristijanom Ilićem na violini, ter povezovalka Staša Omerzel. Nove prostore je blagoslovil leskovški župnik Matej Gnidovec.

V sklopu obnove objekta je PGD Leskovec pri Krškem v sodelovanju z Društvom potapljačev VIDRA Krško in Gasilsko zvezo Krško uspešno kandidiralo na 4. javnem pozivu LAS Posavje za izbor operacij iz sklada EKSRP in pridobilo sredstva za notranjo opremo zgornjih prostorov. Cilj projekta je okrepiti zavest o pomembnosti prostovoljnih reševalnih služb v regiji ter pridobivanje novih članov za zagotavljanje kontinuiranega delovanja tovrstnih služb in ohranjanja varnosti lokalnega okolja, partnerstvo pa se prednostno posveča reaktivaciji mladine na podeželju z zagotovitvijo inovativnega in varnega okolja za aktivno preživljanje prostega časa. S sodobno opremljenim gasilskim domom je dosežen tudi eden od predvidenih rezultatov projekta.

leskovec pri krškem
mestna občina Krško
pgd leskovec pri krškem

Pridružite se nam