Skip to main content
V Posavju 3.1° C Sreda, 30. november 2022
09.11.2022
17:45
Policisti v Dobovi in na Obrežju odkrila tujce
Foto: Policijska uprava Novo mesto
Zdaj pa res ne mine dan, da v policijski kroniki ne pišejo o prijetih tujcih. Ministrica za notranje zadeve pravi, da bo v prihodnje lahko na naših mejah manj tujcev iz Burundija in Tunizije.

Zakonito na Zahodni Balkan, nezakonito na zahod

LJUBLJANA "Povečanje migracijskih tokov je posledica vizumskih režimov v regiji, ki niso usklajeni z Evropsko unijo in zaradi česar se je močno povečalo število prihodov zlasti indijskih, burundijskih in kubanskih državljanov, ki zakonito pridejo v države Zahodnega Balkana, potem pa nezakonito nadaljujejo pot na zahod," je po srečanju z župani občin, ki mejijo z Republiko Hrvaško povedala ministrica za notranje zadeve Tatjana Bobnar.

Srbija preklicala brezvizumski režim za Burundi in Tunizijo

"Na ta problem sem podpredsednika Evropske komisije in evropsko komisarko za notranje zadeve opozorila v pismu in pozvala k uskladitvi vizumskih režimov z vizumsko politiko Evropske unije. Srbija je tako že sprejela odločitev o preklicu brezvizumskega režima za Burundi in Tunizijo. Migracije so globalni pojav in tako jih moramo tudi obravnavati," dodaja. Sodelovanje in povezovanje predvsem s sosednjimi državami, z regijo Zahodnega Balkana in Evropsko unijo je zato zelo pomembno, je dejala ministrica in napovedala skorajšnje srečanje generalnih direktorjev policij sosednjih držav in regije Zahodnega Balkana v Sloveniji. Ministrica Bobnar je izpostavila pobudo Evropski komisiji za večjo prisotnost Europola in Frontexa na Zahodnem Balkanu.

Evropski parlament o vstopu Hrvaške v Schengen

Če bo šlo vse po željah sosedov Hrvatov, bodo evropske poslanke in poslanci na zasedanju v Bruslju v četrtek podprli mnenje, da Hrvaška izpolnjuje pogoje za vstop v schengensko območje. Mnenje Evropskega parlamenta bo predzadnji korak Hrvaške na poti v schengen z januarjem prihodnje leto, dokončno odločitev naj bi decembra sprejel Svet Evropske unije.

"Slovenija ni ciljna država migrantov"

Ministrica Bobnar je pravi, da Slovenija ni ciljna država migrantov. "Migracijska strategija, ki jo oblikujemo v ministrstvu, temelji na varnosti, solidarnosti in zagotavljanju človekovih pravic. Od tega ne bom odstopila ne glede na to, koliko interpelacij bo vloženih." Policija zagotavlja varnost vsem ljudem, to je njena osnovna dolžnost in da je varnost na območjih, kjer so že odstranili rezilno žico,  ostala enako visoka, policija tudi ne beleži povečanja kaznivih dejanj zaradi nezakonitih migracij.

"Policija svoje delo pri preprečevanju nezakonitih migracij dobro opravlja"

Policija svoje delo pri preprečevanju nezakonitih migracij dobro opravlja, še zlasti se osredotoča na boj proti tihotapcem ljudi, kjer imajo pomembno vlogo mešane patrulje. Razmere na terenu pozorno spremlja in temu ustrezno razporeja kadre na območja, kjer je migracij več, trenutno je najbolj obremenjeno območje Policijske uprave Koper, je še izpostavila Bobnar.

brežice
krško

Pridružite se nam

Poglejte tudi

Novice iz Posavja