Skip to main content
Četrtek, 7. december 2023
18.01.2023
21:44
Srečanje z župani
Foto: ePosavje.com
Šest posavskih županov je v sredo v Radečah pripravilo druženje s predstavniki medijev, ki poročanju v Posavju in iz regije. Kakšni vse izzivi čakajo posavske občine v letošnjem letu?

Bistričani kupujejo grad, krški bazen v sredini leta 2026

RADEČE Šest posavskih županov je po dveh letih premora in nedruženja zaradi znane epidemiološke situacije v preteklih letih v sredo predstavnikom posavskih medijev znova predstavilo načrte v prihajajočem letu. 

Bistrica ob Sotli: "Kupili bomo grad"

"Kupili bomo grad," je zbranim v uvodu povedal župan občine Bistrica ob Sotli Franjo Debelak in predstavil idejo, da bi z odkupom razvalin gradu Kunšperk tam postavili turistično točko. Lani so s Slovenskimi državnimi gozdovi pričeli s postopki in pogajanji za možnost odkupa dela zenmljišča in rušev. Za ta projekt so prejeli soglasja k parcelaciji, je dodal Debelak.

Brežice: Vrača se festival Brežice, moje mesto

S padcem južne meje in uvedbo evra na Hrvaškem si Brežičani manejo roke. Dober odziv sosedov na trgovskem, storitvenem in gospodarskem področju želijo nadgraditi na področju turizam. Kot obljubljajo, bo prednostna naloga, da ponovno izvedejo vse aktivnosti in prireditve na področju turizma, vključno z vrnitvijo festivala Brežice, moje mesto na brežiške ulice. Eden večjih projektov bo dozidava Zdravstvenega doma Brežice. "Če želiš imeti kvalitetno zdravstvo, moraš imeti dobre pogoje za delo," pravi brežiški župan Ivan Molan o mladih zdravnikih in dozidavi Zdravstvenega doma Brežice.

Krško polje

Novica dneva: RTV Slovenija vrača posavsko dopisništvo

Novica dneva pa v Posavje prihaja iz Ljubljane. Po novembrski zadnji oddaji posavskega televizijskega dopisnika za RTV Slovenija ob odhodu v pokoj, sta poročanje iz Posavja prevzela njihova dopisnika iz Zasavja. Zdaj se v dnevnih informativnih oddajah javnega TV servisa znova obetajo prispevki in vsebine iz Posavja. Radiotelevizija Slovenije je namreč "oživila" posavsko dopisništvo s stalno novinarko in snemalcem.

Kostanjevica na Krki: "Za rekonstrukcijo ceste Karlče - Podbočje je vse pripravljeno"

Prvi od dveh novincev, drugi je novi krški župan Janez Kerin, na tokratnem srečanju županov s predstavniki novinarjev je bil kostanjeviški župan Robert Zagorc. O lanskem letu pravi, da je bilo zaradi slovesa dolgoletnega župana Ladka Petretiča žalostno, o novem letu pa, da prinaša veliko izzivov. "Za rekonstrukcijo ceste Karlče - Podbočje je vse pripravljeno. Čakamo na Direkcijo Republike Slovenije za infrastrukturo,"  o dolgopričakovani obnovi ceste na desnem bregu reke Krke - med kostanjeviško in krško občino - dodaja Zagorc.

Krško: "Z gradnjo bazena bi začeli v letu 2024"

V Krškem bodo v naslednjih letih nadaljevali z večjimi investicijami. Za izgradnjo prizidka Zdravstvenega doma Krško napovedujejo javni natečaj za idejno rešitev, za 10 milijonov evrov vreden projekt izgradnje nove OŠ dr. Mihajla Rostoharja v starem mestnem jedru je letos predvidena priprava projektne dokumentacije, največja naložba na športnem področju bo izgradnja zimskega plavalnega bazena pri Stadionu Matije Gubca. "Gradnja bazena bo stekla v letu 2024 in se zaključila sredi leta 2026," je napovedal župan Mestne občine Krško Janez Kerin. V naslednjih dneh bomo na naših straneh objavili daljši zapis o tem, koliko časa bodo imeli pripravljalci projektne dokumentacije časa za pripravo "papirjev" do začetka postopka pridobitve gradbenega dovoljenja.

Fotogalerija (Foto: ePosavje.com):

Radeče: "Upamo, da bo ostalo še kaj evrov"

Na naših straneh smo že poročali, da sredi Radeč obnavljali atletsko igrišče pri osnovni šoli. Radeški župan Tomaž Režun ob dejstvu, da so začetku januarja 2020 dobili loto milijonarja in del prejetih sredstev na občinski račun namenili tudi za obnovo atletske steze, v šali upa, da bo od projekta ostalo še kaj evrov in bodo lahko ob končani prenovi tudi nazdravili. Tudi v Radečah ocenjujejo dobro sodelovanje med občinami. Kot pravijo, je zavest, da smo skupaj močnejši, nekaj, na kar smo v Posavju lahko in moramo biti ponosni."

Sevnica: Šole, promet, okolje

V sevniški občini nadaljujejo z izvedbo večletnih projektov investiranja v ključno javno infrastrukturo. Na Blanci gradijo prizidke osnovni šoli, sredi Sevnice novo šolo OŠ Ane Gale, za novo šolo v Krmelju bodo stekle nove aktivnosti, do začetka poletnih počitnic bodo na območju OŠ Sava Kladnika končali z obnovo zunanjih športnih površin. Veliko dogajanja napovedujejo na infrastrukturnem področju. "Sevnica je nekoliko odmaknjena od avtocestnega križa. Ta trenutek je v začetku gradnja rondoja v Šmarju. Prenova mostu se prične takoj po izvedbi rondoja sredi poletja," ob tem napoveduj sevniški župan Srečko Ocvirk. Sevničane čaka preureditev železniške postaje in nadaljevanje projekta "Most Log", na Lisci napovedujejo nove vsebine, v Sevnici pb Planinski cesti nova stanovanja zasebnih investitorjev, na delu Drožanjske ceste načrtujejo novo stanovanjsko sosesko z gradnjo novega doma za starejše občane.

Posamezne projekte v vseh šestih posavskih občinah v letu 2023 bomo na naših straneh predstavili v naslednjih dneh v šestih različnih zapisih - iz vsake občine po enega.

krško
brežice
sevnica
kostanjevica na krki
radeče

Pridružite se nam