Skip to main content
Sreda, 29. november 2023
25.08.2023
14:11
Gasilci so tudi v letošnjem poletju nepogrešljivi. Kot pravi predsednik Gasilske zveze Krško, smo še kako lahko srečni, da imamo v Sloveniji tako srčne ljudi. In res je tako.

"V vsakem trenutku so pripravljeni oditi na pomoč"

KRŠKO "Pri vseh teh zadnjih ujmah, tako pri posredovanjih po toči in ob poplavah ter neurjih, se je še enkrat znova pokazalo, kako zelo smo lahko - ne samo v Krškem, ampak v celotni Sloveniji - srečni je, da imamo prostovoljne gasilce. Da imamo vse te srčne možje in žene v gasilskih vrstah, ki so v vsakem trenutku pripravljeni oditi na pomoč in to ne samo pripravljeni na pomoč, ampak organizirano, zelo strukturirano, načrtno," pravi predsednik Gasilske zveze Krško Sandi Lekše.

"Oči so govorile in izražale njihovo hvaležnost"

"Vsi dobijo jasna navodila, kaj je potrebno delati. Imajo znanje, opremo, s katero lahko delajo. Vsi smo bili konec vsakega delovnega dneva fizično uničeni, utrujeni, ampak zadovoljni. Ker ko si pogledal za seboj, se je dejansko poznalo tisto, kar smo tekom tekočega dne naredili. In tudi marsikdaj se nam je zgodilo, da ko smo odhajali, so ljudje s solzami v očeh vprašali, a še pridete? Nekateri niso mogli spregovoriti besede, ampak so oči govorile in izražale to njihovo hvaležnost. Za delo, ki so ga gasilci opravili. In to je pa tudi tisto največ, kar nam pomeni," še dodaja Lekše.

"Upamo, da visoka cena opreme eden in edini faktor"

Sogovornik opozarja na drago osebno zaščitno opremo in draga gasilska vozila. "Pa vendar v takih situacijah potem ta oprema odtehta svoje. Ko preprečimo marsikakšno nadaljnjo škodo, lahko marsikakšno stvar rešimo. Nenazadnje so gasilci v teh dneh po Sloveniji rešili ogromno število življenj. In to je tisto neprecenljivo in upamo, da tudi v prihodnje, ko se bomo še pogovarjali o nakupih gasilske opreme in osebne zaščitne opreme, da ne bo samo visoka cena eden in edini faktor, o katerem se bomo pogovarjali. Kajti v takih situacijah se potem izkaže vrednost vsega, vsaj te opreme, vseh teh vozil, predvsem pa dela, ki ga naši fantje in dekleta v gasilskih vrstah opravljajo," pravi predsednik Gasilske zvee Krško.

Težava je zastarel vozni park

Pri opremi, s katero razpolagamo, smo mogoče pri poplavah nekje sorazmerno dobro opremljeni, a recimo bistveno večje težave smo imeli lansko leto, ko smo posredovali na Krasu. Trenutno, s čimer se najbolj soočamo, je kot največja težava Gasilske zveze Krško zastarel vozni park. Samo za primerjavo, recimo v Krškem je povprečna starost težjih gasilskih vozil - govorimo o cisternah in tako naprej - nad 29 let, nam je povedal Lekše.

Za poplave dobro opremljeni, manj pa za posredovanje in delo na višini

Gasilci imajo zaradi zastarelega voznega parka pri posredovanjih zaradi okvar samo dodatne težave. In rešitev? Lekše pravi, "da bo v naslednjih letih potrebno še veliko dobre volje, da bomo te stvari premaknili naprej. Kar se poplav tiče, smo sorazmerno dobro opremljeni. Če pogledamo recimo točo, nam pa je primanjkovala določena oprema za posredovanje in delo na višinah. Tudi tukaj smo se veliko naučili iz vseh intervencij. V analizah gledamo, katere so tiste stvari, ki jih lahko izboljšamo in h katerim bomo strmeli. Seveda, da bomo lahko naslednjič posredovali še boljše in bolj učinkovito."

gasilci
gasilska zveza krško
krško

Pridružite se nam