Skip to main content
Sreda, 27. september 2023
28.08.2023
21:33
Klopotec, Sremič, Čele
Foto: ePosavje.com
Člani Društva vinogradnikov Sremič so v petek v Čelah med Zdolami in Zgornjo Pohanco postavili klopotec. S tradicionalnim dogodkom vsakega zadnjega petka v avgustu je trgatev vse bližje.

S postavitvijo klopotca je trgatev čedalje bližje

KRŠKO Sremiški vinogradniki so tokrat klopotec postavili pri članu društva Viliju Bosteletu v Čelah. "Klopotec letos postavljamo že enajsto leto, čeprav društvo obstaja že 25 let. Po desetih petnajstih letih smo se spomnili, da ne bo vsak posebej svoje male klopotce postavljal, kupimo društvenega. Dobili smo ga nekje z ormoškega konca in to zdaj vsako leto na zadnji petek v avgustu postavimo," pravi predsednik Društva vinogradnikov Sremič Jože Kodela.

Obujanje starih običajev

"To je neka tradicija, obujanje starih običajev. Podružimo se malo, pogovorimo se o trgatvi. In da klopotec škorce preganja," je slikovit Kodela. Člani društva prihajajo od Zdole čez Krško na drugo stran Save, vse do Senovega in Koprivnice. "Ker smo Društvo vinogradnikov Semič, smo ga prvič stavili na Sremiču, potem pa še drugod, kakor smo se dogovorili. Če ni interesa, ga pa postavimo nekje na enem hribčku, pri našem vinogradniku in že lani je izrazil željo Vili Bostele, tako smo ga letos postavili," dodaja Kodela.

Fotogalerija (Foto: ePosavje.com):

Tudi spoštovanje prednikov

Na postavljanju klopotca je sodeloval tudi župa Mestne občine Krško Janez Kerin. "Z veseljem sem se odzval povabilu Vinogradniškega društva Semič pri njihovem tradicionalnem dvigu klopotca. To pomeni neko ohranjanje kulturne dediščine našim znancem in spoštovanje naših prednikov, ki so to tradicijo delali že od nekdaj," pravi Kerin.

Neurja s točo oklestila pridelek

Ob tem pravi, da so letošnja neurja s točo prizadela naše območje, kar je vplivalo tudi na pridelek oziroma izpad pridelka. "Govori se med 80 in 100 procenti. Upam, da so se napovedovalci pri tem zmotili in da bo ta pridelek boljši, da bo izpad manjši in da bomo lahko naslednje leto ugotovili, da smo bili uspešni kot vinogradniška občina na našem območju pri pridelavi te žlahtne kapljice," dodaja.

krško
sremič
video
fotogalerija

Pridružite se nam

Novice iz Posavja