Skip to main content
Torek, 26. september 2023
16.08.2022
06:23
Star kontrolni stolp na Letališču v Cerkljah ob Krki
Grafika: ePosavje.com
Letališče Cerklje ob Krki ima skoraj 100-letno tradicijo, Kraljevo jugoslovansko vojno letalstvo je z izgradnjo steze začelo leta 1938. Z razvojem letališča se je razvijala tudi infrastruktura.

Letališče Cerklje ob Krki

BREŽICE Leta 1941 so Nemci začeli z nadgradnjo letališča in betoniranjem letališke steze, s katerim so nadomestili travnato stezo. Dve leti pozneje so partizani poškodovali letališko infrastrukturo, letališče pa so osvobodili 9. maja 1945. V naslednjih letih so na letališču razvijali letalski in infrastrukturni del. V času jugoslovanske ljudske armade je bilo letališče pomembna logistična točka, po osamosvojitveni vojni za Sloveniijo pa na letališču domuje Slovenska vojska.

Z razvojem letalskega dela tudi razvoj infrastrukture

In z razvojem letališča se je razvijala tudi ostala infrastruktura, potrebna za delovanje letališča. Ob obsežnejši prenovi letališča so zgradili nov kontrolni stolp, s katerim so nadomestili star stolp nad nekdanjimi garažami za letališke gasilce. V tem času star stolp ni več služil svojemu namenu in zdaj vse kaže, da se bodo vojaki od njega tudi poslovili. 

Stolp bo le še na fotografijah

Ministrstvo za obrambo Republike Slovenije je namreč objavilo javno naročilo za odstranitev objektov Slovenske vojske na treh različnih lokacijah, v Ljubljani, Novem mestu in v Cerkljah ob Krki. 

Odstranili bodo tri objekte

Na območju letališča bodo odstranili upravni objekt, kontrolni stolp in ti. "Zeleno hišo", je razvidno iz javno objavljenih dokumentov. Zemljišče, na katerem zdaj še stoji kontrolni stolp, bodo porušili do temeljev in nato predvidevajo "grobo planiranje terena po končanih rušitvah." Za rušitvena dela na območju vojašnice Jerneja Molana so predvideli 60 dni, ponudbe za izvedbo del zbirajo do 16. septembra. 

letališče cerklje ob krki
slovenska vojska
brežice

Pridružite se nam