Skip to main content
Četrtek, 29. februar 2024
14.01.2022
12:21
Vodovodni stolp v Brežicah, januar 2022
Grafika: ePosavje.com
Na zadnji avgustovski dan lanskega leta so v Brežicah podpisali pogodbo za obnovo vodovodnega stolpa. V septembru so začeli z deli, v januarju pa smo na gradbišču pogledali, kako napredujejo dela.

Kako napreduje obnova vodovodnega stolpa?

BREŽICE Brežiški vodovodni stolp korenito prenavljajo. Simbol mesta in občine bo kmalu postal razgledna točka. In s čim se gradbeniki te dni ukvarjajo? Vodovodni stolp bo z rekonstrukcijo notranjosti prilagojen novi namembnosti in obiskovalcem. Pot po stolpu od pritličja do razgledne točke nad vodohranom bo omogočena s stopnicami in z dvigalom za do osem oseb.

V etažah bodo predstavili vsebine, povezane s stolpom

Suzana Ogorevc z Občine Brežice pravi, da bo dvigalo služilo tudi kot gasilsko dvigalo in v stolpu zavzame veliko tlorisne površine. V kleti bodo še sanitarije in prostori za zaposlene, v pritličju informacijska točka, v naslednjih štirih etažah pa bodo predstavili vsebine, povezane s stolpom. S sogovornico smo se sprehodili po etažah stolpa, kjer so nam razkazali, kaj vse so v stolpu že uredili. "Ta del je že dovolj počiščen, tako da se lahko vidi, v kakšnem stanju je pred obnovo."

Nova etapa na višini dobrih 20 metrih od vhoda v stolp

Vodja del v družbi SL Inženiring Janez Kvartuh nam je povedal več tehničnih zanimivosti obnove tega brežiškega lepotca. "Na nivoju balkonov, na dobrih 20 metrih od vhoda, pride nova etaža. To je prva razgledna točka v stolpu. Ohranili bomo stare obrobe, balkone in del ograje, ki bo služil prikazu starega. Ohranili bomo tudi cevi, ki so prej služile za dovod vode v rezervoar. Cevi bomo speskali in bodo ostale takšne, kot so. S tem bomo prikazali tisto osnovno funkcijo, ki jo je stolp doslej imel."

Objekt bodo statično sanirali

Na tej točki so dobro vidne tudi posledice potresa iz leta 1917. Objekt bodo tudi statično sanirali, saj je, kot kažejo raziskave, le še približno 60-odstotno potresno varen. 

Fotogalerija (Foto: ePosavje.com):

Dela potekajo po načrtih

Povzpeli smo se še višje, tik pod vodohran. Na nivoju nosilne konstrukcije nam je Kvartuh povedal, da bodo za potrebe dvigala konstrukcijo prebili in postavili stopnice. To bo najzahtevnejši del tega projekta in je še v fazi projektiranja. "Ko smo ploščo odprli, smo videli, da so zadeve malo drugačne, kot so bile videti v osnovnem projektu. Plošča je tanjša, bistvena nosilnost je na teh nosilcih, ki jih je potrebno rezati. Seveda pa ne smemo oskruniti nosilnosti bazena v naslednji etaži."

Stolp bodo odprli previdoma konec leta

Dela, ki so se začela jeseni, potekajo v skladu z načrti. "Zdaj smo v osnovni fazi, zamujamo nekaj teh prazničnih dni, ko se od 25. decembra do tega tedna ni veliko dogajalo. Dela potekajo v delavnici, jeklena konstrukcija, dvigalo." Rok za dokončanje del je konec maja, vodovodni stolp pa bodo za obiskovalce predvidoma odprli konec leta.

Obnova vodovodnega stolpa v Brežicah

Ob statični sanaciji bo z rekonstrukcijo notranjosti stolp prilagojen novi namembnosti in obiskovalcem. Pot po stolpu od pritličja do razgledne točke nad vodohranom bo omogočena s stopnicami in dvigalom za do osem oseb. "Dvigalo naj bi bilo vse do vrha, kar pomeni, da boš lahko z dvigalom prišel čisto do konca, praktično v rezervoar, v katerem je bila v preteklosti voda. Zraven bodo tudi stopnice, kar pomeni, da boš lahko s stopnicami prišel do balkončkov."

Uredili bodo klet, pritličje in šest nadstropij

"V nadstropjih bodo različne predstavitve. Tako bo to na nek način tudi promocijski stolp, na katerem boš lahko dobil informacije o občini," pravi brežiški župan. Jure Lopatič (SL Inženiring) med načrtovanimi deli izpostavlja vgradnjo vertikalnih in horizontalnih ojačitev. "Vertikalne ojačitve v armiranobetonskih vezeh in horizontalne ojačitve v karbonskih vlaknih ter v notranjosti objekta vgradnja jeklene konstrukcije, ki je hkrati tudi nosilna konstrukcija dvigala," je najpomembnejše strnil Lopatič. V Brežicah predvidevajo, da bi lahko prve obiskovalce v obnovljenem stolpu sprejeli konec leta.

(eP)

Objava je sofinancirana s sredstvi Ministrstva za kulturo Republike Slovenije.

posavski tednik
brežice

Pridružite se nam

Novice iz Posavja