Skip to main content
Sobota, 23. september 2023
29.05.2023
07:03
Tekaški nahrbtnik
Tekaški nahrbtnik
Slovenija je dežela narave in neskončnih poti, zato Slovenci od nekdaj svoj prosti čas radi preživljamo na prostem.

A če je pred desetletji prevladovalo pohodništvo, sta temu danes enakovredna kolesarjenje in tek!

Popularnost teka iz leta v leto narašča, to pa med drugim zato, ker je vse večje tudi število knjig, v katerih so opisani ekstremni tekaški podvigi tako domačih kot tujih tekačev. Vsi so si enotni: pri doseganju ciljev sta najpomembnejša motivacija in tekaška oprema, pri čemer je tekaški nahrbtnik, vsaj v primeru daljših tekov, postal dobesedno nepogrešljiv.

Zakaj tek in kako pričeti s treningom?

Načeloma za prve tekaške podvige ne potrebujete ničesar drugega kot motivacijo. Je pa navkljub temu priporočljivo, da se opremite z ustrezno športno opremo, kamor sodijo trail tekaški copati (če nameravate teči po neurejenih poteh), saj ti precej izboljšajo samo izkušnjo teka, prav tako vašo uspešnost in zmogljivost.

Potrebujete seveda tudi tekaške hlače in majica ter tekaški nahrbtnik, ki ga boste na prvih tekih zelo verjetno pretirano napolnili. A nič zato. Izkušnje vam bodo sčasoma pokazale, kakšne so vaše dejanske potrebe in vas naučile, kaj je zares pomembno, kaj pa nepotrebno in za čas teka zlahka pustite doma, ker vas med gibanjem ovira.

Pomembno je, da se med tekom počutite udobno in tekaškega nahrbtnika ne občutite kot breme.

Poleg tega je pred intenzivnim treningom treba poskrbeti za ogrevanje s hitro hojo ali lahkotnim tekom in še prej z razteznimi vajami, s katerimi dvignete temperaturo telesa, razširite žile ter povečate pretok krvi v mišicah.

Kako začeti s tekom

V tem času lahko tekaški nahrbtnik odložite, vendar bodite nanj pozorni, da ga po zaključenem ogrevanju slučajno ne pozabite. Nasprotno od ogrevanja je po teku treba poskrbeti za padec energije, najbolje s sproščanjem, počitkom in masažo.

Na splošno velja, da so tekaški začetki uspešni, če poleg ustrezne opreme premorete realna pričakovanja, povezana z zastavljenimi cilji, ki jih je modro nadgrajevati postopoma.

Zakaj tekaški nahrbtnik?

Tek dodobra izboljša fizično pripravljenost posameznika, delovanje pljuč, pretok krvi in kisika v telesu ter zniža krvni tlak, obenem pa predstavlja učinkovit način sproščanja napetosti.

V vseh pogledih gre za intenzivno dejavnost, ki okrepi imunski sistem in med katero je dobro imeti pri roki požirek vode, občasno energijsko tablico, ob nestabilnem vremenu tudi jakno. In, seveda, ključe ter telefon.

Ker so v porastu daljši, trail teki, je seznam pripomočkov, brez katerih med treningom ne gre, vse obsežnejši.

Spletna trgovina Vita Proshop tako vsem tekačem svetuje Raidlight tekaški nahrbtnik, ki med gibanjem ne ovira, obenem pa omogoča hiter dostop do njegove vsebine.

Tekaški nahrbtnik Deuter

Za vse tekaške nahrbtnike te znamke so značilni:

ergonomska oblika, zaradi katere se tekaški nahrbtnik povsem prileže telesu in hkrati težo razporedi po vsem hrbtišču ter tekača med gibanjem ne ovira,

nizka teža, dosežena z izbiro materiala (kombinacija poliamida in poliestra), s katero se prihrani dobršen del energije (najlažji tekaški nahrbtnik denimo tehta le 165 g), in

dostopnost, ker tako žepi kot bidoni ostajajo na dosegu roke, kar pomeni, da se s tekaškim nahrbtnikom Raidlight ni treba ustavljati.

Tekaški nahrbtniki vseh znamk so sicer na voljo v več velikostih, od volumna 1 l do 15 l in več, medtem ko so številni kompatibilno z mehom za vodo.

Manjši so primernejši za kratke teke in daljši za trail teke, ko ste na poti ves dan ali celo več ter se vmes ustavite, da težo tekaškega nahrbtnika odložite in nekoliko predahnete.

֎ Pozor! ֎ Čeprav je dolžina teka najpomembnejša pri izbiri volumna, večji tekaški nahrbtnik predstavlja dodatno težo in s tem breme, zaradi česar bosta vaša zmogljivost ter hitrost manjši.

Marsikdaj je zato bolj priročno izbrati drug tovrsten pripomoček. Poleg tekaškega nahrbtnika namreč obstajata še tekaški telovnik in pas za tek.

Kdaj se odločiti za tekaški nahrbtnik in kdaj ne?

Kot že omenjeno, je pri izbiri pripomočka, v katerega boste shranili stvari med tekom, treba upoštevati lastne potrebe, dolžino teka in število stvari, brez katerih med tekom nikakor ne morete.

Odločitev je torej povsem individualna, a svetovalci spletne trgovine Vita Proshop svetujejo:

  • Pas za tek izberite za kratke teke, med katerimi boste naredili požirek ali dva. Vanj lahko shranite ključe, telefon in plastenko.
  • Tekaški telovnik izberite, če so vaše potrebe nekoliko večje, a ne tako obsežne, da bi potrebovali tekaški nahrbtnik. Gre za vmesno različico, ki se hrbta popolnoma oprime, a ne ponuja najboljše organizacije.
  • Tekaški nahrbtnik izberite za daljše teke, na katerih boste imeli več opreme in je neovirana dostopnost do stvari ter organizacija teh pomembna.
Tekaška torbica

 

Neodvisno od vsega, kar zasledite v literaturi ali vam povedo kolegi, se ravnajte po lastnih občutkih in željah, saj boste svoje prve cilje dosegli le, če se boste med tekom počutili udobno.

Oprema za trail tek

 

Uspešno doseganje prvih ciljev vam bo zagotovo najboljša motivacija tudi za nadaljnje. Pa srečno!

Naročite tekaški nahrbtnik v spletni trgovini Vita Proshop.

  • Spletna trgovina Vita Proshop ponuja širok nabor zimske in letne outdoor športne opreme, zato je med izdelki mogoče najti vse, kar prispeva k udobnemu teku: trail tekaške copate, tekaška oblačila, tekaški nahrbtnik in številne druge.
  • Podjetje Vita, Trebnje d.o.o. ima več kot tri desetletja dolge izkušnje na področju vele in maloprodaje športne opreme. Poleg tega je generalni zastopnik svetovno priznanih blagovnih znamk, med njimi Deuter, Fischer, Under Armour, Raidlight, Smith, Polaroid …
  • Kupcem, ki v spletni trgovini Vita Proshop oddajo naročilo v vrednosti vsaj 50 € je priznana brezplačna poštnina, dostava je izvršena v dveh do treh delovnih dneh, v kolikor se izkaže, da je bil nakup zgrešen, pa je blago mogoče v roku štirinajstih dni brezplačno vrniti. In, nenazadnje, spletna stran vključuje vse varnostne sisteme, zaradi katerih kartično plačilo v nobenem pogledu ne predstavlja tveganja.
  • Strokovno podkovani prodajalci spletne trgovine Vita Proshop premorejo obilo znanja in izkušenj, zato so kadarkoli na voljo za vse informacije, svetovanje ter pomoč pri izbiri tekaškega nahrbtnika ali druge tekaške opreme (tekaške hlače, majice, jakne itn.).
oglasna novica

Pridružite se nam

Novice iz Posavja