Skip to main content
Torek, 5. marec 2024
17.11.2022
13:46
Jedrska energija za novo Evropo 2020
Foto: arhiv ePosavje
V Izobraževalnem centru Republike Slovenije za zaščito in reševanje so v sredo pripravili enodnevno teoretično vajo državnega pomena Jedrska nesreča 2022.

Vajo so načrtovali že lansko leto

KRŠKO "Vaja je bila redna in načrtovana že za lansko leto, vendar je bila zaradi epidemioloških razmer prestavljena. Podobna vaja je bila izvedena že leta 2019," pravijo na Upravi Republike Slovenije za jedrsko varnost.

Kdo vse je sodeloval na vaji?

Na vaji je sodelovalo več kot 50 ljudi, med njimi poveljnik in Štab Civilne zaščite Republike Slovenije, nekatera ministrstva in vladne službe, regijski in občinski poveljniki Civilne zaščite iz Posavja, občine Krško, Sevnica, Brežice ter Nuklearna elektrarna Krško. Na vaji so preverili usklajenost izvajanja zaščitnih ukrepov s poudarkom na evakuaciji med občinsko, regijsko in državno ravnjo, razumevanje nalog in odzivnost državnih organov, regije ter občin v Posavju, primernost organiziranja, razpoložljivost sil in sredstev pri nosilcih nalog iz načrtov zaščite in reševanja, identificiralo pa se je tudi bistvene izzive pri izvajanju zaščitnih ukrepov s poudarkom na evakuaciji.

Po analizi vaje nove ugotovitve v prenovljen državni načrt zaščite in reševanja

"Po vaji je bila izvedena prva analiza vaje, ugotovitve bodo upoštevane pri prenovi državnega načrta zaščite in reševanja ob jedrski in radiološki nesreči, ki je v zaključni fazi priprave. Vodstvo vaje pa bo pripravilo končno poročilo, s katerim bo seznanilo Vlado Republike Slovenije," dodajajo.

krško
nuklearna elektrarna krško

Pridružite se nam

Zadnje novice

Novice iz Posavja