Skip to main content
Ponedeljek, 4. december 2023
17.11.2023
16:04
Foto: Občina Sevnica
Tradicionalni slovenski zajtrk, ki ga poleg svežega kruha sestavljajo še maslo, med, mleko in jabolka, so danes zjutraj pojedli tudi osnovnošolci in vrtčevski otroci iz vzgojno izobraževalnih zavodov.

Tradicionalni slovenski zajtrk v Sevnici

Tradicionalni slovenski zajtrk je osrednji dogodek dneva slovenske hrane, ki ga obeležujemo vsak tretji petek v novembru. Dan, ki je namenjen osveščanju o pomembnosti zdrave prehrane in poseganja po živilih lokalnega izvora, v letu 2023 s sloganom »Kruh za zajtrk – super dan!« v ospredje postavlja kruh kot osrednje živilo slovenskega zajtrka.

Tradicionalni slovenski zajtrk, ki ga poleg svežega kruha sestavljajo še maslo, med, mleko in jabolka oziroma drugo sveže ali suho sadje brez dodanega sladkorja lokalnega izvora, so danes zjutraj pojedli tudi osnovnošolci in vrtčevski otroci iz vzgojno izobraževalnih zavodov, ki delujejo na območju sevniške občine. V vseh šolah so pripravili krajše programe, s katerimi so še dodatno poudarili pomen tradicionalnega slovenskega zajtrka.

Fotogalerija (Foto: Občina Sevnica):

Strmenje k lokalni pridelavi

Ob dnevu slovenske hrane je pomembno poudariti tudi pomen kratkih dobavnih verig. Na temelju skoraj desetletnih prizadevanj je Občina Sevnica pri krajšanju prehranskih verig in spodbujanju samooskrbe lokalnem okolju kot aktivni strokovni povezovalec ponudnikov lokalno pridelane hrane in javnih zavodov, katerih ustanoviteljica je, zelo uspešna. Tudi v prihodnje želi Občina Sevnica zasledovati cilje, ki so usmerjeni v spodbujanje lokalne samooskrbe, tako na ravni javnih zavodov kot tudi na ravni gospodinjstev, v krajšanje dobavnih verig in s tem varovanje okolja ter nenazadnje v ohranjanje poseljenosti podeželja.

Vse te aktivnosti imajo tudi globalni pomen v duhu zmanjševanja posledic klimatskih sprememb in povečevanja odpornosti okolja nanje.

šole v posavju
sevnica

Pridružite se nam

Poglejte tudi