Skip to main content
Nedelja, 3. marec 2024
30.10.2022
18:36
Foto: ePosavje.com
Oktober se počasi bliža h koncu. Kot mednarodni mesec osveščanja o raku dojk je tudi letos obarvan v rožnato. V tem času ima osveščanje o zgodnjem odkrivanju rakavih obolenj še večji pomen.

Številke vedno višje, pomembna je preventiva

Darja Molan je za rakom dojk zbolela leta 2013, ko je bila stara trideset let. Letošnji oktober je njen deseti rožnati oktober od postavljene diagnoze. "Najbolj me presenečajo številke,« pravi. »Ko sem zbolela, je za rakom na dojkah zbolelo okoli 1.300 žensk, medtem ko je v letu 2019, odkar so zadnji znani podatki registra za rak dojk, zbolelo že skoraj 1.600 žensk."

Ker se številke višajo, je preventiva izjemno pomembna. V Društvu za boj proti raku Posavja in Obsotelja izvajajo predavanja o sami bolezni in delavnice učenja samopregledovanja, ki bistveno pripomore k zgodnjemu odkrivanju raka, pojasnjuje predsednica društva in ginekologinja Alenka Krenčič Zagode. "Vsi vemo, da smo v tej hitrosti našega življenja vpeti v službo in dejavnosti ob službi in sami sebi ne posvečamo dovolj časa. Želimo jih opolnomočiti, da bi imele zaupanje vase in da bi pristopile k samopregledu dojk in da bi si dojke tudi redno pregledovale."

Seveda je pomembno tudi pravilno samopregledovanje. Helena Žulič iz Zdravstvenega doma Krško prikaže postopek. Začnemo pod ključnico in nadaljujemo v smeri urinega kazalca. "Tipamo z blazinicami treh prstov in sicer krožno, premikamo se proti dojka. Pomembno je, da zajamemo vse predele, celotne dojke in tudi pazdušne bezgavke ter bradavice."

Kako prepoznati morebitno nevarno spremembo?

Na vprašanje, kako prepoznati morebitno nevarno spremembo, Alenka Krenčič Zagode odgovarja, da je v primeru raka dojk bulica bolj fiksirana, trda na otip. "Lahko se pojavi v eni dojki, ne pa simetrično še na drugi strani, lahko je prisoten še kakšen izcedek, kri iz bradavice, bradavica je lahko vdrta, koža pomarančna ali rdeča, kot da bi bila vneta. Sploh pri teh vnetnih rakih je prav, da se pretipa celotno dojko, po vseh arealih, nad ključnico, pod pazduho."

Med pomembne preventivne ukrepe spada tudi udeležba v presejalnem programu Dora. "V Doro so vključene vse ženske, stare od 50 do 69 let. V ta program so vabljene s povabilom na vsaki dve leti. S pomočjo mamografije, s slikanjem, iščemo izredno majhne spremembe v dojkah, ki jih ženske s samopregledovanjem, s prsti še ne moremo zatipati. Zato je tudi prognoza raka ob odkritju na mamografiji zelo dobra," navaja Helena Žulič. Tako Žuličeva kot Alenka Krenčič Zagode se strinjajo, da je interval na dve leti zelo dolg in so ženske v tem času prepuščene same sebe. Zato še toliko bolj poudarjajo pomen rednega samopregledovanja. "V tem vmesnem času je pomembno, da svoje telo sam poznaš in pravi čas zaznaš neko spremembo," poudarja Alenka Krenčič Zagode. "To niso samo bulice, to so tudi druge spremembe, tako na koži, pod pazduho in na vse je treba biti pozoren," pa opozarja Darja Molan, ki je tudi dolgoletna aktivna članica Europe Donne, v zadnjem obdobju tudi članica upravnega odbora.

Tudi letos so potekale različne aktivnosti

Tako Europa Donna kot Društvo za boj proti raku in Zdravstveni dom Krško so v tem mesecu pripravili različne aktivnosti, s katerimi obeležujejo rožnati oktober. "V Sevnici je bil Rožnati tek, ki se ga je udeležilo več kot sto udeležencev. Moram zelo pohvaliti Osnovno šolo Krmelj, Europo Donno, ki je vse to organizirala in tudi naše društvo, ki je sodelovalo pri izvedbi tega," je izpostavila Alenka Krenčič Zagode. V Krškem je v začetku oktobra potekala Rožnata pot. "Povezovali smo se z različnim društvi, z Europo Donno, tako d smo še dodatno promovirali pomembnost in odzivnost v naše preventivne presejalne programe – Dora, Zora in Svit. Če pogledamo kazalnike zdravja v občini Krško, je odzivnost v vse tri programe statistično značilno slabša od slovenskega povprečja. Želeli bi si večjo odzivnost, kajti omenjeni programi so resnično dobri in rešujejo življenja," je dodala Helena Žulič, ki v Zdravstvenem domu Krško vodi zdravstveno vzgojni center.

Rak dojk med ženskami najpogostejši

Rak dojk je v Sloveniji med ženskami najpogostejši rak, a za njim ne zbolevajo samo ženske, približno en odstotek obolelih predstavljajo moški, v letu 2019 je bilo teh 15, pravi Darja Molan. "Pri moških je nasploh težava, ker te bolezni niti ne poznajo. Pri moških je nasploh težava, ker tudi če opazijo kakšno spremembo, si je ne upajo iti pokazati k zdravniku, tako da jih spodbujamo, da bi tudi oni pazili na svoje zdravje. Ne govorim samo o raku dojk, ampak na splošno. Pazite na svoje zdravje, ker je samo eno in je vaše in na koncu diagnoza ne prizadene le vas, ampak vse ljudi okoli vas."

rožnati oktober
rak dojk
krško
brežice
sevnica

Pridružite se nam