Skip to main content
V Posavju N/A° C Petek, 19. april 2024
16.03.2023
10:32
Ekokviz 2023
Foto: Ekošola
V Ljubljani se je v torek s finalnim Ekokvizom 2023 končalo letošnje tekmovanje v ekoznanju za osnovne šole iz vse Slovenije. Največ znanja so pokazale učenke OŠ Leskovec pri Krškem.

Na Ekokvizu najboljše Leskovčanke

Na finalnem Ekokvizu v Ljubljani je v poznavanju okoljskih tem največ znanja pokazala ekipa Leskovec 1 iz Osnovne šole Leskovec pri Krškem. Drugo mesto je zasedla ekipa Ekošturci 1 iz OŠ Šturje pri Ajdovščini, tretje pa ekipa Ahatniki iz OŠ Frana Kranjca Celje. Leskovčanke so v polfinalu premagale ekipo Sava 12 z OŠ Sava Kladnika Sevnica.

Štirje tematski sklopi

Na letošnjem Ekokvizu so osnovnošolci tekmovali v štirih tematskih sklopih. Prvi sklop so bili e-odpadki in recikliranje elektronskih naprav,  drugi sklop trajnostni razvoj, varstvo okolja in onesnaževalci, tretji ogljični odtis in četrti sklop zelena energija. Sredi januarja je potekalo šolsko tekmovanje, na katerem se je med seboj preko spletne aplikacije pomerilo 792 ekip iz 128 osnovnih šol, skupno kar 2.376 učencev iz šestih, sedmih in osmih razredov.

Na državnem tekmovanju je sodelovalo osem ekip

Na državno tekmovanje se je uvrstilo osem ekip, ki so na šolskem tekmovanju dosegle največ točk v posamezni regiji, ter štiri dodatne ekipe s skupno najvišjim številom točk.

Ekokviz, Leskovec pri Krškem

Kako je potekalo tekmovanje?

V prvem delu kviza so ekipe prek spletne aplikacije odgovarjale na 30 vprašanj. Ekipe so bile glede na rezultate reševanja kviza po pisnem delu razdeljene v štiri skupine. Drugi del tekmovanja je potekal v živo na odru, kjer so se ekipe med seboj pomerile v igri »hitri prsti«.

Po skupinah

Zmagovalci posamezne skupine so v predtekmovanju postali ekipa Leskovec 1 iz OŠ Leskovec pri Krškem, ekipa Sava 12 iz OŠ Sava Kladnika Sevnica, ekipa Ahatniki iz OŠ Frana Kranjca Celje in ekipa Ekošturci 1 iz OŠ Šturje Ajdovščina.

Polfinale in finale

V prvem polfinalnem dvoboju sta se pomerili ekipi iz OŠ Leskovec pri Krškem in OŠ Sava Kladnika Sevnica, kjer je blestela ekipa iz OŠ Leskovec pri Krškem. V drugem polfinalnem dvoboju pa je ekipa Ekošturci 1 iz OŠ Šturje Ajdovščina premagala ekipo Ahatniki iz OŠ Frana Kranjca Celje. Po zastavljenih sedmih vprašanjih v finalu je zmagovalka letošnjega Ekokviza postala ekipa Leskovec 1 iz Osnovne šole Leskovec pri Krškem.

leskovec pri krškem
ekošola

Pridružite se nam

Novice iz Posavja