Skip to main content
Petek, 22. september 2023
27.10.2022
13:11
V dnevnih novicah pogosto preberemo, kako naši dijaki, študentje ali pa tudi drugi sodelujejo v najrazličnejših projektih, ki jih pripravlja Erasmus.

Univerza za tretje življensko obdobje in Erasmus

 

Običajno organizacije pošljejo skupino učečih se mladih ali pa tudi odraslih v neko drugo državo, da tam preživijo nekaj časa in izkoristijo inovativno učenje, ki ga organizira organizacija gostiteljica. Vsebina aktivnosti je običajno osredotočena na ključne kompetence učečih se odraslih. Omogočajo učenje digitalnih spretnosti, okoljsko trajnostnost in sodelovalne razsežnosti številnih programov.

Letos v začetku oktobra sva imeli priložnost udeležiti se Tečaja za starejše v Istanbulu tudi dve udeleženki iz Univerze za tretje življenjsko obdobje. Seveda sva izjemno hvaležni Ljudski univerzi Krško, ki nam je to omogočila.

Že na Brniku, kjer se nas je zbralo 19 udeležencev iz vse Slovenije in 3 spremljevalke, smo začutili, da bomo krasna skupina in da se bomo imeli zelo lepo. Enaki občutki so nas spreleteli tudi takoj po pristanku v Istanbulu, kjer so nas izjemno prijazno sprejeli turški gostitelji. En teden so nas vsak dan spremljali vsako dopoldne na njihovo Ljudsko univerzo, kjer so nas vključevali v posamezne delavnice. V vsaki delavnici so nas sprejeli mentorji in domači, turški udeleženci. Bilo je zelo zanimivo zlasti v tistih delavnicah, kjer so govorili zgolj turško, pa smo se sporazumevali le z rokami. Seveda so bile to delavnice ročnih spretnosti ali pa narodni plesi in igranje bobnov. Obiskali pa smo tudi turško kuharsko akademijo.

Fotogalerija (Foto: ePosavje.com):

V popoldanskih urah so nam gostitelji omogočili vodene oglede zgodovinskega polotoka. Z metrojem smo se odpeljali v mesto, kjer so nas očarale številne mošeje. Sprehodili smo se po znameniti ulici neodvisnosti v boemsko četrt Galata in do znamenitega stolpa. Z mostu Galata pa smo že v večernih urah občudovali osvetljene minarete Hagie Sofije in Sulejmanove mošeje. Obiskali smo znameniti Glavni bazar, koder se dnevno sprehodi do 2 milijona obiskovalcev. Zanimiv pa je egipčanski bazar, ki je poln najrazličnejših začimb, čajev in turških sladic.####### Žal, je teden prehitro minil. Komaj smo se dodobra spoznali, navadili na drugačen način življenja, tudi učenja in ne nazadnje celo na drugačno prehrano. Že smo se poslovili. Toda med slovenskimi udeleženkami so se stkale prave prijateljske vezi in obljubile smo si, da si bomo tudi v bodoče vsaj dopisovale in izmenjevale izkušnje iz številnih krožkov na UTŽO po Sloveniji. Verjamemo pa, da bo naša Maja tudi ohranila stike s turškimi prijatelji. Morda nam bodo kdaj v bodočnosti vrnili obisk.

Sodelovati v skupini odraslih, opazovati in deliti izkušnje na področju kvalitetnega preživljanja prostega časa, je bogastvo, je motivacija, ki odpira nove možnosti za izpolnitev lastnih želja. Z bivanjem v Istanbulu smo spoznali, da se tudi v drugih okoljih ukvarjajo s človeškim kapitalom. Biti del zgodbe Erasmus je res nekaj posebnega. Z druženjem v različnih aktivnostih smo ugotovili, kako smo različni, pa vendar enaki.

Udeleženki v Istanbulu: Jadranka Kržan in Zdenka Horvat

ljudska univerza krško
erasmus

Pridružite se nam

Novice iz Posavja