Skip to main content
Petek, 22. september 2023
19.09.2022
12:10
Foto: arhiv ePosavje
Na širšem območju letališča Cerklje ob Krki, Mirnske doline in Osrednjega vadišča Slovenske vojske Postojna bo do 30. septembra potekalo usposabljanje kontrolorjev združenih ognjev.

Usposabljanje kontrolorjev združenih ognjev

BREŽICE Kot so sporočili iz Slovenske vojske, bo od 19. do 30. septembra na območju letališča Cerklje ob Krki, Mirnske doline in Osrednjega vadišča Slovenske vojske Postojna potekalo usposabljanje slušateljev za kontrolorje združenih ognjev.

Šesttedenski tečaj

Usposabljanje na terenu spada v sklop šesttedenskega tečaja, na katerem sodeluje sedem pripadnikov oboroženih sil iz šestih partnerskih in zavezniških držav.  Usposabljanje slušateljev mednarodnega tečaja bodo na območjih usposabljanja podpirale posadke letal in helikopterjev Slovenske vojske, ki bodo območja usposabljanja preletavala v določenih časovnih intervalih med 9. in 22. uro glede na trenutne vremenske razmere in razpoložljivost letalnikov.

Tudi na območju Posavja

V naslednjih dveh tednih bo usposabljanje potekalo tudi na območju Posavja, na območju Cerkelj ob Krki, Vrhovega in Mokronoga.

Helikopterska nujna medicinska pomoč

Predvidene lokacije in čas usposabljanja:

  • ponedeljek, 19. september, med 9. in 15. uro, Cerklje ob Krki in Mokronog,
  • torek, 20. september, med 9. in 16. uro, Postojna, Cerklje ob Krki in Vrhovo,
  • sreda, 21, september, med 9. in 16. uro, Postojna, Cerklje ob Krki in Vrhovo,
  • četrtek, 22. september,  med 17. in 22. uro, Postojna, Cerklje ob Krki in Dolenje Laknice,
  • petek, 23. september, med 10. in 12. uro, Cerklje ob Krki in Mokronog.
  • ponedeljek, 26. september, med 10. in 12. uro, Cerklje ob Krki in Mokronog,
  • torek, 27. september, med 9. in 13. uro, Postojna in Cerklje ob Krki,
  • sreda, 28, september, med 9. in 13. uro, Postojna in Cerklje ob Krki,
  • četrtek, 29. september,  med 9. in 22. uro, Postojna, Cerklje ob Krki in Šentjernej,
  • petek, 30. september, med 10. in 12. uro, Cerklje ob Krki in Mokronog.

11. mednarodni tečaj

Kot še dodajajo v Slovenski vojski, bo tečaj - po vzpostaviti akreditiranega, regionalnega in večnacionalnega Centra kontrolorjev združenih ognjev, ki deluje na letališču Cerklje ob Krki - 11. mednarodni tečaj. Šesttedenski tečaj je sestavljen iz teoretičnega dela, na katerem slušatelji pridobijo znanje za izvajanje nalog kontrolorja in praktičnega dela na terenu, kjer pridobljeno znanje preverjajo z navajanjem letalnikov in drugih oborožitvenih sistemov Slovenske vojske. Tečaj vključuje tudi usposabljanje na taktičnem simulatorju, kjer slušatelji izvajajo naloge v zahtevnejših in kompleksnejših scenarijih.

Za usklajeno in varno izvajanje letalskih operacij

"15. polk vojaškega letalstva bo na letališču Postojna v času izvajanja vojaških letalskih operacij nad Osrednjim vadiščem Slovenske vojske Postojna zagotovil koordinatorja za usklajeno in nemoteno delovanje tamkajšnjega letališča. V usposabljanje bo vključen tudi 16. center za nadzor in kontrolo zračnega prostora Republike Slovenije, ki bo skrbel za usklajeno in varno izvajanje letalskih operacij," so še zapisali.

slovenska vojska
brežice
krško
sevnica

Pridružite se nam