Skip to main content
Torek, 5. marec 2024
19.10.2022
08:50
Po sledeh rodbine Attems
Foto: Posavski muzej Brežice
V Posavskem muzeju Brežice so nedavno odprli gostujočo razstavo Cvetlična pot Marije Auersperg Attems ter ulično razstavo Brežice in Attemsi v času med obema vojnama.

Dve razstavi v Posavskem muzeju Brežice

BREŽICE Letos obeležujemo 370 let rojstva in 290 let smrti grofa Ignaca Marije Attemsa (1652—1732), ki je gospostvo Brežice kupil leta 1694 in je utemeljitelj štajerske veje rodbine Attems. Njegovi potomci so gospostvo obdržali v lasti vse do konca druge svetovne vojne. V mesecu oktobru smo v čast obletnic pripravili dve razstavi posvečeni dvema članoma rodbine Attems.

Cvetlična pot Marije Auersperg Attems

V sredo, 5. oktobra 2022, je v Malem avditoriju Posavskega muzeja Brežice potekalo odprtje gostujoče razstave Cvetlična pot Marije Auersperg Attems. Razstava na slikovit način predstavlja življenje in delo slikarke Marije Auersperg Attems (1816 ̶ 1880). Sodi v projekt Cvetlična kultura podeželja (LAS Garkelj, 2020—2022), ki ga izvajata Arboretum Volčji Potok in Javni zavod Bogenšperk ter povezuje podeželsko zainteresirano javnost in strokovnjake, ki prek različnih dejavnosti oživljajo znanja in tradicijo okrasnih vrtov ob hišah in z njimi povezane običaje na območju LAS Srca Slovenije. Projektna partnerja sta svojo pozornost usmerila v zbiranje podatkov o garkljih in rastlinah, ki so jih v njih gojili v 19. stoletju, veliko pozornost pa sta namenila tudi preučevanju cvetličnih motivov s slik Marije Auersperg Attems, saj je slikarka upodobljeno cvetje, vsaj deloma, verjetno nabrala na gredicah svojih grajskih vrtov v Dornavi in Šrajbarskem turnu. Slikarka je z izjemno natančnostjo upodobila cvetlične motive in tako za vedno ohranila informacije o grajskih vrtovih sredi 19. stoletja, kar je dragoceno tudi zato, ker so rastline z grajskih vrtov prehajale na kmečke vrtove. Razstavo sta predstavila avtor Matjaž Mastnak in urednica Mateja Račevski iz Arboretuma Volčji Potok. Razstavo bogati izvirno umetniško delo Marije Auersperg Attems z naslovom Vazi na oknu, ki jo je Posavskemu muzeju Brežice izposodila Narodna galerija.

Za odličen kulturni program je poskrbelo Kulturno društvo Leskovec pri Krškem. Gospa Sonja Levičar je upodobila grofico Auersperg Attems in gospa Alenka Volčjak grajsko Nežko.

Fotogalerija (Foto: Posavski muzej Brežice):

Brežice in Attemsi v času med obema vojnama

V četrtek, 13. oktobra 2022, je ob gradu na Prešernovi ulici potekalo še odprtje ulične razstave z naslovom Brežice in Attemsi v času med obema vojnama v organizaciji Posavskega muzeja Brežice. Razstava predstavlja življenje grofa Ferdinanda Marije III. Attemsa (1885–1946), zadnjega lastnika veleposestva Brežice, njegovo delo, Brežice in predvsem brežiški grad v obdobju med obema vojnama ter širši vpliv družine na lokalno okolje.

Na razstavi si je moč ogledati fotografije iz družinskih albumov družine Attems, ki jih hranijo v Pokrajinskem arhivu Maribor. Poseben poudarek je na fotografijah, ki so bile posnete v Brežicah v času med obema vojnama in so prvič predstavljene posavski javnosti. Na razstavi je na ogled tudi gradivo iz zbirk Posavskega muzeja Brežice ter izrezki iz tedanjega časopisja.

Razstavo je predstavila avtorica Mihaela Kovačič, zgodovinarka v Posavskem muzeju Brežice. Razstavo je pripravila v sklopu priprav na strokovni izpit za naziv kustosinja pod mentorstvom Alenke Černelič Krošelj, direktorice Posavskega muzeja Brežice in dr. Blaža Vurnika iz Mestnega muzeja Ljubljana.

Večer je obogatila Komorna skupina trobil pod mentorstvom profesorjev Mirana Petelinca in Tonija Škalerja. Nastopili so: Aljaž Vučajnk, trobenta, 6. razred, Miran Petelinc, trobenta, Žiga Kovačič, pozavna, 5. razred, Amell Delić Mehani, pozavna, 5. razred in Toni Škaler, pozavna.

Pripravila: Mihaela Kovačič, zgodovinarka
Posavski muzej Brežice

posavski muzej brežice
brežice
dediščina Posavja
zgodovina posavja

Pridružite se nam