Skip to main content
V Posavju 8.2° C Ponedeljek, 22. 2024
18.10.2022
18:47
Vaja Letalo 2022
Foto: ePosavje.com
Na letališču v Cerkljah ob Krki so v torek pripravili vojaško vajo Letalo 2022, ki sodi v sklop vaj Slovenske vojske pod imenom Preskok 2022. Kdo vse je sodeloval in kaj je namen vaje?

Vaja Letalo 2022

BREŽICE Na letališču Cerklje ob Krki so popoldne na vojaški vaji preverili usklajeno delovanje vseh enot in sistem za zaščito in reševanje ter ekip iz vojašnice Jerneja Molana. Po scenariju vaje je med zasilnim pristankom vojaškega transportnega letala zaradi nedelovanja krmilnega sistema in težav pri spuščanju koles posadka letala v fazi pristajanja ugotovila, da ima letalo poškodovano pristajalno podvozje. Letalo je zdrsnilo s pristajalne steze, udarilo z levim krilom po stezi in zagorelo. Na letalu je bilo 20 potnikov in pet članov posadke in stekla je reševalna akcija.

Gašenje, triaža in evakuacija

Na vaji so predstavili postopke gašenja in reševanja ter triažo, oskrbo in evakuacijo ponesrečencev v nadaljnjo zdravstveno oskrbo z reševalnimi vozili in helikopterjem, opremljenim z medicinskim modulom.

Fotogalerija (Foto: ePosavje.com):

Vodja reševalne službe v ZD Brežice Jožica Iljaž

Kot je povedala koordinatorica vaje in vodja reševalne službe v Zdravstvenem domu Brežice Jožica Iljaž, so se odločili, da naredijo vajo v realnem času. "In zato se je mogoče na začetku zdelo, da smo malo dlje čakali na ekipe. Ekipe so bile aktivirane prek Regijskega centra za obveščanje Brežice in smo upoštevali dejanske čase izvozov," dodaja.

Na vaji in v pripravi nanjo je sodelovalo 33 medicincev

S Slovensko vojsko so si želeli sodelovati, da preverijo usposobljenost in poglabljajo znanje. Za izvedbo in pripravo vaje je, tako sogovornica, od medicinskega osebja sodelovalo 33 oseb. Na vprašanje, ali so med vajo odkrili kakšno nepravilnost, ki bi jo bilo potrebno spremeniti in popraviti, je odgovorila pritrdilno. Kaj več bo znanega po končni oceni in evalvaciji vaje 

Podpolkovnik Janez Kraševec, Slovenska vojska

"Na vaji je aktivno sodelovalo 120 ljudi. V ekipi smo imeli 16 pripadnikov Prostovoljnega gasilskega društva Cerklje ob Krki in Poklicne gasilske enote Krško, 32 pripadnikov zdravstvenih ekip in približno 35 ljudi iz našega gasilsko-reševalnega oddelka in vojaško zdravstvene enote. Sodelovalo je tudi šest pripadnikov civilne policije iz Krškega ter štirje pripadniki vojaške policije. Tu moram izpostaviti sodelovanje Regijskega centra za obveščanje Brežice," je povedal poveljnik 107. letalske baze v Vojašnici Jerneja Molana Janez Kraševec.

"Teh vaj je vedno premalo"

Kot dodaja, je tovrstnih vaj vedno premalo. "Lahko rečemo, da smo prvič izvedli vajo z medicinskimi ekipami iz našega domicila. V preteklosti smo že sodelovali s prostovoljnimi gasilskimi društvi in poklicno gasilsko enoto, danes pa gre vaja prvič. In ocenjujemo, da tudi ne zadnjič," je še povedal med vajo.

Minister za obrambo Republike Slovenije Marjan Šarec

V Cerkljah ob Krki so gostili tudi ministra za obrambo Republike Slovenije in njegovo kolegico iz Severne Makedonije. Kot je povedal slovenski minister Marjan Šarec, si je z zanimanjem ogledala vajo. "Tudi oni razmišljajo, da bi postavili podoben sistem zaščite in reševanja, kot ga imamo mi. Tudi po tej plati je ta vaja izjemno koristna," je dodal.

Kdo je sodeloval na vaji?

Vajo Letalo 2022 je v sodelovanju z Zdravstvenim domom Brežice organiziral 15. polk vojaškega letalstva, na terenu so sodelovale letališke službe letališča Cerklje ob Krki, Vojaška zdravstvena enota, Vojaška policija, Regijski center za obveščanje Brežice, Poklicna gasilska enota Krško, Prostovoljno gasilsko društvo Cerklje ob Krki, strokovnoizobraževalni center Brežice in dijaki zdravstvene nege ter službe nujne medicinske pomoči iz Brežic, Krškega in Sevnice.

Na cesti je bilo več intervencijskih vozil, pri bolnišnici helikopter

Cerklje ob Krki - Brežice - Cerklje ob Krki

Med vajo ste lahko na širšem območju letališča Cerklje ob Krki in lokalnih cestah opazili povečano prisotnost intervencijskih vozil, še posebej na smeri Cerklje ob Krki–Brežice–Cerklje ob Krki, kjer so za varno intervencijsko pot na posameznih odsekih poskrbeli predstavniki civilne in vojaške policije.

Povečan promet tudi na heliportu pred bolnišnico

Prevoz huje poškodovanih z mesta nesreče so izvedli z vojaškim helikopterjem, opremljenim z modulom za medicinsko evakuacijo. Helikopter je ponesrečene prepeljal v nadaljnjo zdravstveno oskrbo v Splošno bolnišnico Brežice, kjer je bila v času vaje med 13. in 15. uro povečana prisotnost preletov in pristankov helikopterja na tamkajšnji ploščadi za vzletanje in pristajanje.

slovenska vojska
brežice

Pridružite se nam