Skip to main content
Sobota, 13. april 2024
25.05.2021
08:15
Stari farovž, Kostanjevica na Krki
Foto: arhiv ePosavje
Decembrski potres je v Kostanjevici na Krki načel stavbo nekdanjega starega farovža, ministerialnega dvorca. Iz poslopja so izselili Turistično informacijski center in Lamutov likovni salon.

Obnova starega farožva v Kostanjevici na Krki

KOSTANJEVICA NA KRKI Po decembrskem potresu so zaradi razpok in statične neustreznosti prostora iz starega farovža na Tamalem plac v Kostanjevici na Krki izselili Turistično informacijski center in Lamutov likovni salon Galerije Božidar Jakac. 

Prenova ministerialnega dvorca

Na kostanjeviški občini so 10. maja objavili javno naročilo za izbiro izvajalca storitev projektiranja za izvedbo prenove gradu Kostanjevica. V javnem naročilu za izbiro izvajalca za izvedbo storitev projektiranja za namen prenove objekta Grad Kostanjevica želijo poleg same prenove objekta temu dodati tudi ustrezno vsebino.

Kakor pišejo v javnem naročilu, storitve projektiranja obsegajo izdelavo posnetka obstoječega stanja stavbe, izdelavoidejne zasnove in projektne dokumentacije za pridobitev mnenj in gradbenega dovoljenja (DGD) ter izdelavo projektne dokumentacije za izvedbo gradnje (PZI), vključno z vsemi študijami in elaborati, tehničnimi poročili in projektantskim popisom del, skladno s Projektno nalogo za projektiranje prenove Gradu Kostanjevica. Rok za prejem ponudb je do petka, 28. maja do 13. ure.

Kaj bo v obnovljenih prostorih?

Po obnovi bi objektu dali nove vsebine. V starem farovžu je lepa poročna kapela in škofovska dvorana. "Samo restavriranje tega bo velik zalogaj," nam je ob najavi odkupa starega farovža povedal kostanjeviški župan Ladko Petretič.  Prostore naj bi dobil tudi medgeneracijski center, ob tem pa bi uredili tudi prostore za društva, pa manjši muzej o sami zgodovini Kostanjevice na Krki in okolice.

(eP)

kostanjevica na krki

Pridružite se nam

Novice iz Posavja