Skip to main content
Četrtek, 7. december 2023
10.06.2022
18:44
Nov prizidek Valvasorjeve knjižnice Krško
Foto: ePosavje.com
Z odprtjem novega prizidka Valvasorjeve knjižnice ob stari stavbi knjižnice v mestnem jedru Krškega so rešili prostorsko stisko in od četrtka naprej pod eno streho združili oddelke knjižnice.

Prizidek Valvasorjevi knjižnici Krško

KRŠKO Nov objekt ob starem poslopju Valvasorjeve knjižnice v starem mestnem jedru Krškega je skoraj nič energijska stavba, v Krškem so za to dobili finančno vzpodbudo Eko sklada v višini okoli 380.000 evrov. Vrednost prve faze investicije je 4,4 milijona evrov, v drugi fazi bodo obnovili stari samostanski del. Nov prizidek je skoraj v celoti namenjen uporabnikom, z naložbo so v krški knjižnici pridobili dodatnih 1600 kvadratnih metrov površin.

Fotogalerija (Foto: ePosavje.com):

Po 25 letih aktivnih prizadevanj

Kot je v govoru povedala direktorica Valvasorjeve knjižnice Krško Urška Lobnikar Paunović, je bil četrtek krasen dan za Valvasorjevo knjižnico, za Mestno občino Krško in celotno slovensko knjižničarstvo. "Dan, ki smo ga dolgo čakali. In ga zato radostno praznujemo prav vsi, ki smo kakorkoli povezano z našo knjižnico. Po 25 letih aktivnih prizadevanj, dogovarjanj, pogajanj med številnimi deležniki, pričakovanj različnih javnosti, se prav gotovo veselimo, saj so ta prizadevanja pripeljala današnjemu zaključku, odprtju novih prostorov na 1600 kvadratnih metrov."  Novi prostori pomenijo za knjižnico novo pot do bralca, uporabnika oz. vsake občanke in vsakega občana, je nadaljevala.

Izboljšali dostopnost do knjižničnega gradiva

"Z novimi prostori smo rešili prostorsko stisko, združili vse oddelke pod eno streho, ohranili, povezali, nadgradili tradicijo kapucinskega samostana s sodobnostjo v novo, svetli in zračni stavbi. V njej boste lahko obiskovalci brali, se družili, študirali, raziskovali, izmenjevali ideje, preživljali prosti čas in še marsikaj." Izboljšali so tudi dostopnost do knjižničnega gradiva. "Njegovo iskanje je zdaj lažje, širine med policami so zdaj takšne, da omogočajo dostop gibalno oviranim ali mamicam z vozički, ki svoje najmlajše lahko v posebnem prostoru tudi previjejo. Naša nova pridobitev so tudi prenosne indukcijske zanke, s katerimi bo knjižnica bolj dostopna slabše slišečim. Na voljo je še vrsto novosti, zaradi katerih upamo, da se boste obiskovalci prijetneje počutili."

"Prostor naredijo ljudje, prijazni knjižničarji, edini obiskovalci"

Sam prostor pa ni dovolj, je dodala direktorica Valvasorjeve knjižnice Krško. "Prostor naredijo ljudje, prijazni knjižničarji, redni obiskovalci, redkejši uporabniki ali slučajni mimoidoči. V tem mestu v malem lahko vsakdo najde svoj kotiček, svoj prostor miru ali mestnega vrveža in dobrodošli vsi, ki vas zanima, kakšna je vaša nova knjižnica sedaj, ko so vanjo vpete tudi sodobne tehnološke pridobitve."

Druga faza v letu 2023

"V fazi urejanja dokumentacije smo uspeli od kapucinskega reda odkupiti tudi samostan (v veliki večini) in park okoli samega samostana ter ves ta center, ki dolga leta ni bil lastniško urejen. Sedaj smo to uspeli urediti, tako da imamo s tem odprto pot za drugo fazo, ki bo veljala nekje okrog 3 do 3,5 milijona evrov in naj bi jo začeli v naslednjem letu," nam je nedavno povedal krški župan.

krško
valvasorjeva knjižnica krško

Pridružite se nam

Novice iz Posavja