Skip to main content
Petek, 1. december 2023
27.11.2022
08:48
Foto: ePosavje.com
V petek zvečer so v Krškem prižgali praznične luči. Ob tem so v Zatonu, kjer je tudi letos velik adventni venček, pripravili tradicionalni dogodek, ki je uvod v decembrska praznovanja.

Prižig lučk v Zatonu

Prižig lučk je po dveletnem premoru znova spremljala prireditev v Zatonu. V času 'covida' je to namreč potekalo prek spleta ali televizijskih oddaj. "Že osem let se trudimo z dodatno okrasitvijo polepšati stari del Krškega. Gre za unikatne elemente, ki se jih ne da kupiti in so izdelani v sodelovanju z lokalnimi organizacijami. Začeli smo z jelko iz plastenk, kjer smo sodelovali z osnovnimi šolami in Varstveno delovnim centrom Leskovec pri Krškem, nadaljevali z otroškimi poslikavami, v času korone smo vabili občane z napisi na pločnikih na sprehode v mesto. Adventni venček je z nami že peto leto, vsako leto ga postavijo naši gradbinci. Gre za enostavne elemente, ki skupaj  povezani tvorijo celoto, tako kot vsak posameznik oblikuje našo skupnost," je o letošnji okrasitvi Krškega povedala Sabina Žibert iz družbe Kostak, ki je skupaj s Centrom za podjetništvo in turizem Krško in Mestno občino Krško soorganizator letošnjega prižiga prazničnih luči. Velik adventni venček še vedno nosi enako sporočilnost praznikov, povezanost, ljubezen, svetlobo in toplino, z vsako prižgano svečko pa se bomo spomnili posameznega letnega časa preteklega leta.

Uvod v praznični december

Okrasitvi mesta vsako leto dodajo kakšen nov element. Letos so to vilinska krila v mestnem parku pri Valvasorjevi knjižnici Krško, ki imajo pravljični pridih, povezana pa so tudi s keltsko in slovansko mitologijo. Zasnovala jih je arhitektka Vesna Lapuh Vimpolšek iz podjetja Kostak GIP, izdelali pa so jih v Šolskem centru Krško-Sevnica v sodelovanju z družbo Kostak.

Prižig lučk so popestrili s predstavo Jelkin čudež v izvedbi KU-KUC gledališča in z nastopom Polkaholikov.

Kaj še pripravljajo v decembru? Prvo decembrsko soboto lahko obiščete pisane stojnice na Miklavževem sejmu na tržnici Videm, istega dne bo tudi Miklavžev pohod na Krškočari. 10. in 29. decembra pripravljajo nočni voden pohod po pravljično-doživljajski poti, 16. decembra sledi postavitev jaslic in njihov ogled na Hočevarjevem trgu, dan zatem, 17. decembra, pa bo v Mestnem parku potekala prireditev Razgibajmo-pomagajmo - Krško teče. Istega dne ob 16.30 pa sledi Praznični vikend s povorko in predstavo Božični cirkus, nastopili bosta še zasedbi BQL in Gadi.

(eP)

krško

Pridružite se nam