Skip to main content
V Posavju N/A° C Četrtek, 18. april 2024
07.08.2023
22:51
Poplave, Loče, 7. avgust 2023
Foto: ePosavje.com
"Sava še nikoli ni pustila toliko blata," nam je v ponedeljkovem dopoldnevu v Ločah povedal domačin Franc Urek. V celotni vasi so v ponedeljek odpravljali posledice visoke reke Save.

Sanacija v poplavljenih Ločah

BREŽICE V ponedeljkovem dopoldnevu smo bili v Ločah v občini Brežice, kjer se je Sava razlila po vasi. Sava je bila na obisku tudi pri Urekovih. "Voda je bila notri deset centimetrov nad kljuko, v garaži smo varovali in dlje ni šla. Edino tam, kjer so prašiči, je bilo na suhem. Drugo je bilo vse pod vodo. Nikoli še ni toliko blata pustilo. Že cel dan vozimo, 10 centimetrov po celotnem dvorišču. Kakor voda odteče, tako čistimo. Katastrofa. Žito in smo dvignili, stroje nam je zalilo, kolikor ga nismo uspeli odmakniti. Nič ne moreš," pravi sogovornik Franc.

"Napoved je bila izjemno neugodna"

V občini Brežice je visoki val Save povzročil kar nekaj težav. Pri nas ni bilo neurja in dežja. Vse kar je prišlo k nam, je prišlo zaradi posledic ujme po Sloveniji. Napoved je bila izjemno neugodna. Z ARSO so nam povedali, da bo prišlo do pretoka 3900 m3/s, kar bi pomenilo, da bi Sava šla preko nasipov. To bi pomenilo, da bi bila voda tudi v Termah Čatež, v Mihalovcu, spodnji del občine bi bil poplavljen," je dodal brežiški župan Ivan Molan. "K sreči se to ni zgodilo, prišlo je do pretoka 3400 m3/s. Ob tem so spustili tudi zapornice v Vrbini, kar pomeni, da so visokovodni val umiril in da ni prišlo do poplavnega vala preko nasipov v Termah Čatež in na Mostecu."

Enote počasi zaključujejo s črpanjem

"V naselju Loče je bila zalita glavnina vasi. Objekti se počasi urejajo in čistijo, enote počasi zaključujejo s črpanjem," nam je v Brežicah povedala vodja brežiške izpostave Uprave Republike Slovenije za zaščito in reševanje Zdenka Močnik. V Krški vasi je bilo poplavljenih nekaj kleti stanovanjskih objektov in nekaj gospodarskih objektov, podtalnica je povzročala težave v Termah Čatež in v naselju Čatež ob Savi.  

brežice
video
poplave

Pridružite se nam

Novice iz Posavja