Skip to main content
Četrtek, 29. februar 2024
20.04.2023
13:00
V pogovoru iz oči v oči so tokrat gostili zdravnico
Foto: ePosavje.com
Aprilski pogovor Iz oči v oči, ki ga je na OŠ Velika Dolina vodila Nataša Jenuš, je bil posvečen duševnemu zdravju, 7. april je svetovni dan zdravja. Dajmo telefone stran in se glejmo iz oči v oči.

Dolinski pogovori z Natašo Jenuš: Maja Pezdirc, dr. med.

VELIKA DOLINA Gostja tokratnega pogovora je bila Maja Pezdirc, dr. med., spec. družinske medicine, ki je zaposlena v Zdravstvenem domu Brežice, izkušnje pa ima tudi z delom na urgenci in drugje.

Sogovornici sta pogovor začeli s predvajanjem kratkega filma Black Dog, ki pripoveduje o tem, da lahko za duševno boleznijo zboli vsakdo, ne glede na to, iz kakšnega okolja prihaja in s čim se ukvarja. Večina nas namreč vsake toliko živi zelo stresno in smo pogosto pod pritiskom, s čimer se je treba znati soočati, zato je, kot sta med pogovorom povedali Maja Pezdirc in Nataša Jenuš, pomembno, da ima vsakdo vsaj eno 'varno' osebo, s katero se lahko pogovori in ji zaupa.

"Ključnega pomena je tudi to, da se pacient, če je v stiski, zaupa svojemu osebnemu zdravniku, saj ta potem lažje presodi, kaj je najbolje za pacienta in ga po potrebi pošlje k specialistu," je dejala zdravnica in omenila, da so duševne bolezni v očeh mnogih žal še zmeraj stigmatizirane, "čeprav gre za bolezni, pri katerih človek potrebuje pomoč, kakor jo potrebuje v primeru katerokoli druge bolezni."

Fotogalerija (Foto: J. B., R. K):

Dajmo telefone stran in se glejmo iz oči v oči

Dr. Maja Pezdirc je razložila, kaj se dogaja v primeru duševnih bolezni v človeških možganih, in poudarila, da oseba, ki mora zaradi tovrstnih bolezni jemati zdravila, slednjih ne jemlje nujno dolgoročno, ampak toliko časa, dokler se stanje ne izboljša. K temu oziroma k ohranjanju duševnega zdravja pa lahko veliko pripomore zdrav način življenja (še posebej gibanje), je dodala, prav tako je izjemnega pomena, da vsak človek počne to, kar ga veseli, in da ima mrežo ljudi (v domačem, prijateljskem in službenem okolju), ki ga podpira in spodbuja. Moderatorka pogovora se je dotaknila tudi tega, kako dandanes biti zdravo ambiciozen in ne nezdravo tekmovalen, ter tega, kako pogosto so mnogi sodobni ljudje vseh generacij hote podvrženi različnim ekranom, družbenim omrežjem in všečkom, kar jih žene v iskanje vedno novih potrditev in je lahko zelo tekmovalno in stresno.

"Če bi bilo po moje, bi dala telefone stran in bi se z ljudmi čim pogosteje gledala in pogovarjala iz oči v oči," je o tem dejala dr. Maja Pezdirc, ki (po nekaterih lestvicah sodeč) opravlja enega najbolj stresnih poklicev, notranji mir in sprostitev pa med drugim najde v čuječnosti in na potovanjih.

A. Z. (foto: J. B., R. K.)

brežice

Pridružite se nam