Skip to main content
Torek, 26. september 2023
25.05.2023
15:47
Foto: arhiv ePosavje
V naslednjih dneh boste lahko na posavskem nebu slišali več letal in helikopterjev. Med 29. majem in 9. junijem bo v Sloveniji potekala mednarodna vojaška vaja Jadranski udar 2023.

Jadranski udar 2023

BREŽICE Slovenska vojska bo med 29. majem in 9. junija gostilna mednarodno vojaško vajo Jadranski udar 2023. Vajo bodo na območju Republike Slovenije pripravili v sodelovanju z zavezniškimi in partnerskimi državami, ob podpori vojaškega letalstva bodo izpeljali usposabljanje kontrolorjev združenih ognjev.

Na vaji bo sodelovalo okoli 800 udeležencev

Kot napovedujejo, bo na vaji sodelovalo okoli 800 udeležencev, od tega približno 400 pripadnikov iz 29 zavezniških in partnerskih držav. Urjenje postopkov usmerjevalcev zračne podpore bodo podpirali helikopterji, letala in brezpilotna letala. Nekatera letala zavezniških držav bodo vzletala in pristajala z letališča v Cerkljah ob Krki, tam bo živahno že pred 29. majem in samim začetkom vaje.

Pilatus PC-9, Slovenska vojska

Povečan hrup v vseh posavskih občinah

Glavni koridor Cerklje - Kostanjevica na Krki - Postojna (in obratno)

V Slovenski vojski napovedujejo, da bo lahko povečan hrup zaradi preletov prisoten v vseh posavskih občinah, glavni koridor pa bo v smeri Kostanjevice na Krki in dalje proti Postojni. Poleg tega bo povečan tudi promet po cesti, predvsem Cerklje ob Krki – Drnovo – avtocesta, kjer bo povečano število večjih in manjših vojaških vozil ter cistern za gorivo v celotnem času vaje. Del tega povečanega prometa bo potekal tudi proti Kostanjevici na Krki in Sevnici.

4. junija dan odprtih vrat

V nedeljo, 4. junija, bodo na v vojašnici Jerneja Molana v Cerklje ob Krki - od 10. do 17. ure - pripravili tudi dan odprtih vrat letališča in otvoritveno slovesnost vaje.

krško
brežice
slovenska vojska

Pridružite se nam

Novice iz Posavja