Skip to main content
Torek, 5. december 2023
20.09.2023
14:27
Prebivalci ob meji s Hrvaško že več tednov opozarjajo, da je stanje alarmantno. To kaže tudi število nedovoljenih prestopov meje, ki se je v letošnjem letu povečalo za več kot 300 odstotkov.

Novinarska konferenca PU Novo mesto v Rigoncah

"Zaradi nedovoljenih vstopov tujcev v Slovenijo, v zadnjem obdobju predvsem na območju Posavja, smo povečali prisotnost policistov na tem območju, v sodelovanjh hrvaškimi policisti izvajamo mešano patruljiranje, prilagajamo načine dela, nedovoljene vstope pa odkrivamo tudi s pomočjo tehničnih sredstev," so sporočili s Policijske uprave Novo mesto.

Najpomembnejše pa je zagotavljanje varnosti ljudi, ki prebivajo ob meji in sodelovanje z občani, ki svoje okolje najbolj poznajo ter nas redno obveščajo o opažanjih in vseh dejavnikih, za katere menijo, da vplivajo na varnost v njihovem okolju. Delo policije na področju odkrivanja in preprečevanja nedovoljenih prehodov meje na območju PU Novo mesto in prizadevanja za zagotavljanje varnosti sta na današnji izjavi za javnost predstavila Igor Juršič, direktor PU Novo mesto in Bojan Tomc, vodja Oddelka za državno mejo in tujce na PU Novo mesto.

Fotogalerija (Foto: ePosavje.com):

Največ migrantov prihaja čez Rigonce

Juršič je povedal, da so Rigonce trenutno območje, kjer v Slovenijo pride največ migrantov. Tam zato uporabljajo konjenico, pse, helikopter in druge patrulje. Na dnevni ravni sodelujejo tudi s Hrvaško, patrulje so tudi na hrvaški strani meje.

Tomc je povedal, da so letos obravnavali že 32.500 nelegalnih prehodov meje, lani v tem času pa okoli 5000. Dnevno mejo prestopi od 120-200 oseb. Avgusta se je število gibalo med 200 in 400. Pri nadzoru jim pomoč nudijo kolegi iz Ljubljane in Maribora, tudi enote letalske Policije. "Konjenica pride spet jutri, tudi helikopter pride spet jutri. Ta vikend je bilo za tretjino manj prehodov, ampak lahko bi na to vplivalo tudi kaj drugega, ne nadzor," je še dejal.

Za povečan prehod migrantov čez slovensko ozemlje, je Tomc dejal, da vzroka za to ni mogoče pripisati hrvaškemu vstopu v schengen, saj se je število prestopov povišalo že lansko leto. Na drugi strani se je nekoliko znižalo število nelegalnih prehodov meje v Beli Krajni. "Po naših domnevah gre pa za to, da tujce na Hrvaškem, ko zaprosijo za azil, pripeljejo v Zagreb, ki pa je blizu".

državna meja
rigonce
policija

Pridružite se nam

Novice iz Posavja