Skip to main content
Petek, 1. december 2023
07.12.2022
09:40
Sevnica, praznična okrasitev
Foto: arhiv Občine Sevnica
Občina Sevnica se v letošnjem letu pridružuje slovenskim občinam, ki so k praznični decembrski okrasitvi pristopile v odgovornosti do ravnanja z energijo.

Prižig prazničnih luči v občini Sevnica

SEVNICA V Sevnici bodo praznične luči prižgali 15. decembra. Praznična okrasitev polepša decembrske dni, ki jih namenjamo praznovanju in druženju. Občina Sevnica v sodelovanju z Javnim zavodom za kulturo, šport, turizem in mladinske dejavnosti Sevnica vsako leto namenja pozornost elementom okrasitve na najbolj obiskanih točkah v mestu Sevnica s posebnim poudarkom na okrasitvi sevniškega gradu. V letošnjem letu bo Sevnica zaradi ukrepov varčevanja z energijo okrašena v nekoliko zmanjšanem obsegu, praznični prižig luči pa je prestavljen na 15. december.

Lučke bodo prižgali 15. decembra

Za praznično okrasitev so že več let v uporabi svetila oziroma lučke LED, ki imajo nizko porabo električne energije. Pri LED svetilih se 90 % porabljene energije spremeni v vidno svetlobo in le 10 % v toplotno energijo, kar pomeni, da se ne pregrevajo in da večino energije porabijo za oddajanje svetlobe. Praksa ugašanja LED razsvetljave na način, da gori manj ur v dnevu, pa lahko vpliva na občutljiv sistem, ki je zaradi prepogostega prižiganja in ugašanja precej bolj obremenjen. Hkrati je sistem praznične okrasitve v Sevnici vezan na prižigališča javne razsvetljave, zato je ni mogoče ločeno regulirati ali ugašati. Z namenom prihranka porabe električne energije, ki je v decembrskem času v sevniški občini višja za okoli 7 %, bo Občina Sevnica zamaknila prižig praznične okrasitve.

Praznična Sevnica

Mesto Sevnica je od začetka decembra že okrašeno s prazničnimi elementi, ki ne potrebujejo električne energije. V teh dneh so uredili praznične aranžmaje in venčke na Kmečki tržnici in pred Doživljanjem v starem mestnem jedru ter selfie točki na sevniškem gradu in na ploščadi pri spomeniku NOB. Prav tako bodo v sklopu Čudežnega decembra, ki ga vsakoletno organizira KŠTM Sevnica, potekali številni dogodki, med njimi tradicionalni pohod Z lučko na grad, obogatena Kmečka tržnica in decembrska Sevn'ška kuhinja, gledališka predstava Šah mat in glasbena komedija Špas teatra z naslovom Vročica.

Občina Sevnica

sevnica

Pridružite se nam

Novice iz Posavja