Skip to main content
Sreda, 4. oktober 2023
13.04.2023
13:13
Most čez Savo v Sevnici
Foto: ePosavje.com
Na seji Občinskega sveta Občine Sevnica so v sredo sprejeli nove cene komunalnih storitev. Cene bodo višje, in sicer približno za 1,4 evra na osebo.

Nove cene komunalnih storitev

SEVNICA Sevničani bodo od maja plačevali višje položnice komunalnih storitev. Razlog za podražitev je več, najpomembnejši pa inflacija v lanskem letu, ki je bila v decembru na letni ravni 10,3-odstotna, pa tudi cene energije in stroški dela.

10,3-odstotna podražitev

"Za štiričlansko družino z vsemi storitvami, ki jih na tem javne delu izvaja Komunala Sevnica - voda, odvajanje, čiščenje, ravnanje s komunalnimi odpadki, biološki odpadki, pomeni ta korekcija nekje 1,4 do 1,5 evra na osebo na mesec," je povedal direktor Komunale Sevnica Mitja UdovčGre za 10,3-odstotno podražitev, dodaja Udovč, ki je skladna z inflacijo. Ta dogovor so dosegli v sodelovanju z odborom za okolje in prostor, ki je predlagal nekoliko nižje cene vodarine, kot so jih v elaboratu sprva predvideli.

Napovedi za naslednje mesece so negotove

Glede na to, da do podražitev komunalnih storitev prihaja zaradi zunanjih vplivov, na katere Komunala Sevnica nima vpliva, so napovedi za naslednje mesece negotove. "Lahko pridemo do zelo dobrega rezultata v primeru, če bodo zunanji vplivi pozitivni ali pa jih ne bo. Če bodo pa še dodatni vplivi in se bo trg energije še dodatno porušil, potem pa odgovornost na občinskem svetu, da bo takrat te cene korigiral v skladu z nastalo situacijo," je dodal župan Srečko Ocvirk. Gregor Korene iz Slovenske demokratske stranke pravi, da tveganje obstaja in da se poslovanje podjetja Komunala Sevnica poslabša - po drugi strani pa je po njegovem to tudi priložnost.

Izgube na vodovodih

Predsednik odbora za okolje in prostor je izpostavil še izgube na vodovodih za 30 odstotkov. Gre za sistemske izgube, ki so prisotne na vseh vodovodnih sistemih, odgovarja direktor Komunale. "Sliši se veliko, 30%, ampak so vodovodi, ki imajo 50 in več procentne izgube. V odloku je zapisano, da je meja te izgubljene vode, ki jo naj bi dosegli, 25 %. Cilj je, da bi bilo te izgubljene vode čim manj. Da se vsa distribuira do uporabnikov. Tudi za to načrpano vodo je potrebno plačevati vodno povračilo, kar je strošek za neuporabljeno, a načrpano vodo in spet nazaj v okolje skozi defekte in podobne okvare," dodaja Udovč.

Potrdili tudi cene grobnine in najemnin za grobove

Člani sevniškega občinskega sveta so prav tako potrdili cene grobnine in najemnine za uporabo mrliških vežic za letošnje leto, ki pa ostajajo na ravni lanskih.

sevnica

Pridružite se nam

Novice iz Posavja