Skip to main content
Ponedeljek, 4. december 2023
17.11.2023
14:00
Foto: Občina Sevnica
Na dan sevniškega občinskega praznika, 12. novembra, je v organizaciji sevniškega občinskega odbora združenja borcev za vrednote NOB potekala slovesna položitev venca k spomeniku padlih žrtev NOB.

Ob prazniku Občine Sevnica

Na dan sevniškega občinskega praznika, 12. novembra 2023, ki je posvečen spominu na hrabra dejanja narodnega heroja Dušana Kvedra Tomaža in na rešitev aktivistov iz sevniškega zapora med drugo svetovno vojno, je v organizaciji sevniškega občinskega odbora združenja borcev za vrednote NOB potekala slovesna položitev venca k spomeniku padlih žrtev NOB na Trgu svobode in k spominski plošči na stavbi sodišča v Sevnici. Sledila je tradicionalna slavnostna seja Združenja borcev za vrednote NOB na sevniškem gradu.

Letošnja položitev vencev je minila pod močnim vtisom nesprejemljivih dejanj vandalizma, ko sta bila v noči na prvi november poškodovana spomenika na Trgu svobode in pri OŠ Sava Kladnika Sevnica. Oba spomenika sta bila ob usmeritvah Zavoda za varstvo kulturne dediščine Slovenije očiščena.

Fotogalerija (Foto: Občina Sevnica):

Tega dejanja se je v svojem nagovoru na slavnostni seji dotaknila tudi predsednica združenja Vladka Blas. Povzela je hrabra dejanja in poudarila pomen svobode, ki so jo v narodnem osvobodilnem boju priborili partizani. Ob tem je obsodila oskrunitev spomenika na Trgu svobode in pomnika Savu Kladniku pri osnovni šoli. 

Župan Srečko Ocvirk je poudaril, da je spomin na preteklost nujna, ob tem pa poudaril, da je prav, da se svoje preteklosti spominjamo skozi vse leto, ne zgolj ob občinskem prazniku. Temu so namenjeni tudi številni pomniki v lokalnem okolju, posvečeni različnim zgodovinskim dogodkom, ki so oblikovali lokalno skupnost, kot jo poznamo danes. Tudi sam je vnovič obsodil dejanja vandalizma, ki ne povzročajo zgolj materialne, ampak tudi moralno škodo.

Slavnostni govornik, član občinskega sveta Občine Sevnica in zgodovinar Rado Kostrevc je orisal ključne zgodovinske dogodke in izpostavil, da v letošnjem letu obeležujemo tudi 70. obletnico postavitve spominske plošče na stavbi okrajnega sodišča v Sevnici. Občino Sevnica je opredelil kot skupnost, ki svoj praznik praznuje na temelju zavedanja vrednot, kot so svobodoljubje, domoljubje, narodno zavedanje in kulturno jezikovno izročilo. »Dogodkov, ki so pomembni za skupnost se spominjamo zato, da stalno utrjujemo zahvalo za dober zgled tistih, ki so se odločili, da si kljub majhnosti in krhkosti naroda sami izborijo prostor pod soncem in s tem dokažejo, da so enakopravni člani široke združbe in skupnosti. Zato, da se skupaj navdihujemo za oblikovanje prihodnosti, ki jo gradimo na temeljih enotnosti in spoštovanja človekovega dostojanstva «, je poudaril.

Podeljene so bile tudi plakete Združenja borcev za vrednote NOB Sevnica, ki jo jih prejele Jolanda Lenič Krošelj, Marjana Derstvenšek in Jožefa Mirt.

Kulturni program so sooblikovali učenke in učenci Osnovne šole Sava Kladnika Sevnica in Glasbene šole Sevnica, svojo pesem, posvečeno partizanu, borcu in kurirju, pa je zbranim prebral tudi Jože Žnidarič.

sevnica

Pridružite se nam

Poglejte tudi