Skip to main content
Torek, 5. marec 2024
24.10.2023
08:31
Foto: OŠ Adama Bohoriča Brestanica
Na gradu Rajhenburg se bo v sredo, 25. oktobra 2023, ob 17. uri odvijal Večer EKO okusov Slovenije, kjer bo moči združilo 7 slovenskih vrhunskih kuharjev.

Večer EKO okusov Slovenije

Na gradu Rajhenburg se bo v sredo, 25. oktobra 2023, ob 17. uri odvijal Večer EKO okusov Slovenije, kjer bo moči združilo 7 slovenskih vrhunskih kuharjev, ki bodo postregli jedi z lokalnimi ekološkimi surovinami v družbi slovenskih ekoloških vin in sokov. Predstavili se bodo kuharji naslednjih restavracij:
Gostilna pri Lojzetu, Dvorec Zemono
Ošterija Debeluh
Gostilna Repovž
Hiša Linhart
Gostilna Rajh
Restavracija Kodila
Restavracija A3

Ob tej priložnosti bo v čudovitem ambientu Gradu Rajhenburg predstavljena knjigo receptov »EKO okusi Slovenije«, ki je tudi navdih za izbor sestavin omenjenega večera. Večer organizira CPT Krško s partnerskimi restavracijami in  v sodelovanju z Regionalno razvojno agencijo Posavje, kot vodilnim partnerjem LAS Posavje in s partnerji iz Vipavske doline, Gorenjske, Goričkega in hrvaške Istre.  
Dogodek poteka v okviru projekta sodelovanja LAS »EKO Okusi Slovenije« , ki se izvaja od  oktobra 2022,  z njim  pa se uresničujejo cilji EU Strategije »od vil do vilic« in Strategij lokalnega razvoja na območju sodelujočih štirih slovenskih in enega hrvaškega LAS. Navedeni projekt je  je bil za sofinanciranje odobren junija 2022, in sicer s strani Agencije RS za kmetijske trge in razvoj podeželja, ki upravlja Evropski kmetijski sklad za razvoj podeželja (EKSRP).

Namen projekta »EKO Okusi Slovenije« je povezovanje ključnih deležnikov: ekoloških kmetij, trgovin s ponudbo ekoloških surovin, ponudnikov vrhunske kulinarike in nosilcev regionalnega razvoja in turizma, ki nudijo podporno okolje. Ekološka živila predstavljajo najkvalitetnejšo surovino za vrhunsko kulinariko. A vendar, so le-te so v mnogih primerih premalo vključene v kulinarično ponudbo.  Povezovanje ekoloških kmetij z ekološkimi trgovinami in vrhunskimi kuharji je ključnega pomena, saj omogoča povečanje potrošnje lokalnih ekoloških živil, ohranja tradicionalne jedi in jih plemeniti z modernim pristopom, hkrati pa trajnostno skrajšuje dobavne verige, prispeva k oblikovanju novih tržnih poti ter krepi prepoznavnost in pomembnost najboljših slovenskih surovin.
Zavedamo se, da z ekološkim kmetovanjem, pomembo prispevamo k doseganju okoljske trajnosti, saj gre za način kmetovanja, ki ob pridelavi visoko kakovostne in varne hrane, pomembno prispeva k zagotavljanju javnih dobrin, ohranjanju kulturne kmetijske krajine in varovanju celotnega okolja. Bodimo ponosni in srečni, da lahko jemo kvalitetno, zdravo in najboljše, kar ponuja slovensko podeželje!

S projektom želimo in bomo povečali prepoznavnost ekoloških kmetij in zanimanje za slovenske kulinarične jedi iz ekoloških surovin.  
V sklopu projekta so že bile in še bodo izvedene številne aktivnosti, ki bodo pripomogle k večji uporabi lokalnih ekoloških surovin: od nakupa opreme in tehnoloških nadgradenj ekoloških kmetij, nabora ekoloških kmetovalcev, vzpostavitev registra enko kmetij, razvoja kulinaričnih jedi in receptov do razvoja novih kulinaričnih doživetij, različnih dogodkov, delavnic in obiskov dobrih praks.
V projekt je povezanih 20 projektnih partnerjev:

Vodilni partner:
•    LAS Posavje – VP RRA Posavje

Partnerji:
•    Center za podjetništvo in turizem Krško
•    Mestna občina Krško
•    Kmetija Repovž, Jože Repovž  
•    Kmetija Omerzu, Manca Omerzu, nos. DOP DEJAVNOSTI NA KMETIJI
•    Evrosad d.o.o. Krško
•    Debeluh d.o.o.
•    LAS Vipavska dolina – VP ROD Ajdovščina
•    Kmetija Kristjan Vidmar
•    Okusi, gostinstvo in turizem , d.o.o.
•    LAS Gorenjska košarica – VP BSC, poslovno podporni center, d.o.o., Kranj
•    Javni zavod Turizem in kultura Radovljica
•    Kmetija Vegerila
•    Klasa d.o.o.
•    LAS Goričko 2020 – VP Bistra hiša Martjanci – Smart House Martjanci
•    Bistra hiša Martjanci – Smart House Martjanci (zasebni zavod)
•    Pribinovina d.o.o.
•    Kodila d.o.o.
•    Tanja Pinterič s. p. P.E. Gostilna Rajh

Na dogodku bo predstavljena publikacijo, ki predstavlja ekološke kmetije, ekološke trgovine in vrhunske kulinarične ustvarjalce. Publikacija predstavlja skrbno izbrane lokalne ekološke surovine, iz katerih je moč pričarati vrhunske jedi. Predstavljen je nabor ekoloških surovin in njihova uporaba tako v vrhunski kulinariki kot v vsakdanji kuhinji. Podani so enostavni recepti kulinaričnih mojstrov, ki jih boste želeli pripraviti tudi sami. Publikacija predstavlja 5 LAS območij in vsako območje nosi posebne značilnosti in tipična lokal-na ekološka živila. Skozi recepte in jedi se sprehodite skozi vse letne čase s poudarkom na sezonski pridelavi. Recepte so pripravile najboljše kulinarične hiše v Sloveniji z namenom, da bralca nagovorijo, da jih pripravijo tudi sami.

Projekt »EKO okusi Slovenije« je sofinanciran s pomočjo Evropskega kmetijskega sklada za razvoj podeželja: Evropa investira v podeželje. Za vsebino je odgovorno partnerstvo projekta. Organ upravljanja, določen za izvajanje Programa razvoja podeželja RS za obdobje 2014-2020, je Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano.

Vir: CPT Krško

grad rajhenburg
cpt krško

Pridružite se nam

Novice iz Posavja