Skip to main content
V Posavju N/A° C Petek, 19. april 2024
15.12.2023
07:39
Foto: ePosavje.com
V sredo, 13. decembra 2023, je v Termoelektrarni Brestanica potekala slovesnost ob 80. obletnici elektrarne. Ob tej priložnosti so na prireditvi skupaj praznovali dosežke, pretekle izkušnje in uspehe.

80. obletnica Termoelektrarne Brestanica

V sredo, 13. decembra 2023, je v Termoelektrarni Brestanica potekala slovesnost ob 80. obletnici elektrarne. Ob tej priložnosti so na prireditvi skupaj praznovali dosežke, pretekle izkušnje in uspehe, ki so elektrarno vodili skozi dolgo in uspešno potovanje. Govorca na slovesnosti sta bila direktor Termoelektrarne Brestanica Tomislav Malgaj in generalni direktor GEN energije dr. Dejan Paravan, slovesnost pa je povezoval Žiga Kump.

Med povabljenimi sta bila tudi župan Mestne občine Krško Janez Kerin in državni sekretar za nacionalni jedrski program v Kabinetu predsednika vlade Danijel Levičar. Kerin se je zahvalil kolektivu TEB in njenemu direktorju za prepoznavnost in pomoč okolju, ki ju dajejo s svojim doprinosom v ta del regije oz. mestne občine Krško.

V kulturnem programu so nastopili godalni kvartet v sestavi Kristian Ilić, Aleksander Rogina, Luka Dukarić in Monika Tekavčič ter pevka Anja Kramar ob spremljavi Kristjana Račiča.

Direktor Termoelektrarne Brestanica Tomislav Malgaj je orisal zgodovinsko vlogo elektrarne, ki je, kot je dejal, prve megavatne ure električne energije v omrežje oddala leta 1943. "Razvoj je potem sledil trendom, ki so bili v svetu. Tako smo menjali tehnologijo, tako smo tudi menjali svojo vlogo. Iz elektrarne, ki je proizvajala poslovno energijo, smo potem prišli v sistemsko elektrarno, kar predstavlja zagotavljanje vseh sistemskih storitev za sistemskega operaterja, to je v primeru Slovenije Eles, v novejšem času za izgradnjo plinskega bloka šest in sedem, pa se zaradi dobrega izkoristka teh blokov tudi kaže možnost ponovnega obratovanja v komercialne namene," je še dodal.

Generalni direktor GEN energije dr. Dejan Paravan je izpostavil pomembnost Termoelektrarne Brestanica v slovenskem elektroenergetskem sistemu, saj kot sistemska elektrarna v primeru anomalij in potreb po hitrih spremembah v elektro sistemu lahko nudi pomembno podporo celotnemu sistemu. Dodal je še, da je v lanski energetski krizi "predstavljala pomembno rezervo, da smo lahko to krizno obdobje prebrodili brez kakršnih koli problemov pri oskrbi z energijo".

Fotogalerija (Foto: ePosavje.com):

Razvojna pot Termoelektrarne Brestanica

Termoelektrarna Brestanica (TEB), naslednica senovske termoelektrarne iz leta 1924, je začela z izgradnjo leta 1939, kljub oviram druge svetovne vojne. Prvi agregat so montirali leta 1942, leta 1943 pa je TEB začela proizvajati električno energijo. Leta 1959 so dodali še drugi agregat. V 1961 je elektrarna dosegla zmogljivost 26 MW. V 1973 so začeli graditi nov blok z tremi plinskimi turbinami, kar je povečalo njeno vlogo v slovenskem energetskem sistemu.

Po 1976 je TEB začela prehod na uporabo zemeljskega plina zaradi rastoče ekološke osveščenosti. V 1995 so predelali agregate za uporabo plina in olja. Z dvema novima Alstomovima turbinama je TEB vstopila v novo tisočletje kot sodobna elektrarna. Zadnjih 20 let je bilo obdobje pomembnih sprememb in investicij, vključno z gradnjo hidroelektrarn in novimi sončnimi elektrarnami. Nedavno so v sistem vključili dva nova Siemensova plinska bloka.

TEB ima ključno vlogo v slovenskem energetskem sistemu, hkrati pa prispeva k razvoju lokalne skupnosti in širše regije.

termoelektrarna brestanica
brestanica

Pridružite se nam

Zadnje novice