Skip to main content
Petek, 1. marec 2024
09.09.2022
12:50
Foto: arhiv ePosavje
V ponedeljek se bo na območju Slovenije začel niz vojaških vaj s skupnim imenom Preskok 2022, nekaj aktivnosti bo tudi na posavskem nebu in tleh.

Preskok 2022

BREŽICE V ponedeljek bodo na območju Slovenije začeli z nizom vojaških vaj pod skupnim imenom Preskok 2022, ki bodo trajale vse do 21. oktobra. Niz vojaških vaj je sestavljen iz 17 različnih vaj z enotnim scenarijem in vadbenim okoljem. V Slovenski vojski pravijo, "da je kredibilno in uspešno odvračanje nujno za suverenost in prostorsko celovitost ter interese Republike Slovenije. Samo odzivni lahko krepimo sposobnosti za krizno odzivanje doma in v tujini, delovanje v operacijah visoke odzivnosti ter povezljivost z zavezništvom."

Aktualno stanje v svetu

Pred začetkom vaje Preskok 2022 pravijo, da aktualno stanje v svetu razkriva izpostavljenost družbe potencialnim kriznim razmeram na različnih področjih ter potrebo po učinkovitem odzivanju in obvladovanju. "Z namenom odvračanja potencialnih groženj, krepitve odpornosti in odzivnosti na hitro spreminjajoče se razmere je v spremenjenem varnostnem okolju treba krepiti učinkovitost vojaškega delovanja. Slovenska vojska v sodelovanju z vsemi deležniki nacionalnovarnostnega sistema, zavezniki in partnerji krepi medsebojno zaupanje in sodelovanje z namenom vzdrževanja stabilnega in varnega okolja," dodajajo.

Na vaji bo sodelovalo do 2000 pripadnikov Slovenske vojske

Na vaji bo sodelovalo do 2000 pripadnikov Slovenske vojske iz vseh poveljstev in enot sil Slovenske vojske ter okoli 318 pripadnikov vojsk petnajstih zavezniških in partnerskih držav v sodelovanju z ostalimi deležniki nacionalnovarnostnega sistema Republike Slovenije. Na vaji sodelujejo Albanija, Avstrija, Bosna in Hercegovina, Črna gora, Hrvaška, Italija, Luksemburg, Madžarska, Nemčija, Poljska, Severna Makedonija, Srbija, Slovenija, Velika Britanija in Združene države Amerike.

Kje vse bodo potekale vaje?

Vojaške vaje v sklopu Preskoka 2022 bodo potekale na osrednjem vadišču Slovenske vojske v Postojni, v vojašnici Ivana Cankarja na Vrhniki, v vojašnici barona Andreja Čehovina Postojna ter v občinah Ankaran, Bohinjska Bela, Brežice, Črnomelj, Kočevje Koper, Metlika, Postojna, Rogatec, Središče ob Dravi in Šentrupert.

Svarunov pogled

Med 12. in 30. septembrom ter med 6. in 21. oktobrom bo na območju vadišča Poček ter na območju policijskih uprav Celje, Maribor in Novo mesto potekala vaja Svarunov pogled, v kateri bodo preverili vdrževanje in demonstracijo doseženih operativnih zmogljivosti bataljonske bojne skupine z zaključkom operativnega cikla in preverjanjem končnih operativnih zmogljivosti za sodelovanje v kolektivni obrambi.

V zraku bodo letala, helikopterji in brezpilotni letalniki

Usposabljanje pehotnih in inženirskih enot bo potekalo s podporo letal in helikopterjev, enot brezpilotnih letalnikov ter skupnim urjenjem s policijo. Med nalogami na vaji bo prav tako preverjanje zmogljivosti čete v Natovi pobudi o pripravljenosti (NATO Readiness Initiative – NRI), preverili bodo pripravo čete za napotitev v Natovo operacijo na Slovaško, na vaji pa bodo nadgradili koncept priprave in izvedbe taktičnih vaj z bojnim streljanjem nižjih taktičnih enot.

slovenska vojska
brežice

Pridružite se nam