Skip to main content
Torek, 5. december 2023
03.10.2023
09:29
Foto: ePosavje.com
V ponedeljek, 2. oktobra 2023, je Sevnico obiskal Varuh človekovih pravic Republike Slovenije, Peter Svetina. Njegov obisk ni bil naključen, prinesel je pomembno sporočilo in orodje za občane.

V občinski stavbi postavili Varuhov kotiček

V ponedeljek, 2. oktobra 2023, je Sevnico obiskal Varuh človekovih pravic Republike Slovenije, Peter Svetina. V občinski stavbi je otvoril Varuhov kotiček – stojalo, opremljeno s koristnimi informacijami o delu Varuha in njegovih pristojnostih in obrazcem za vložitev pobude. Kotiček je namenjen seznanitvi občanov z delom in pristojnostmi varuha človekovih pravic. Čeprav so informacije o delu Varuha dostopne na njegovi spletni strani, je sedaj mogoče do teh informacij dostopati tudi v analogni obliki.

"Namen današnjega obiska je bil postavitev Varuhovega kotička, kjer se občani lahko seznanijo z našim delom. Tudi v analogni obliki, torej ne samo preko spleta," je povedal Svetina. Na kotičku so občanom na voljo zgibanke in brošure, ki pojasnjujejo pristojnosti varuha, njegovo delo in postopek vložitve pobude.

Dialog o varovanju človekovih pravic

Pred otvoritvijo kotička je župan občine Sevnica Srečko Ocvirk gostil Petra Svetino na pogovoru, kjer sta razpravljala o pomembnih temah varovanja človekovih pravic. Sevnica se lahko pohvali z nazivom "Najbolj varna občina", vendar je kljub temu dialog o človekovih pravicah nujen. "Obisk Varuha v občini Sevnica je pomemben, tako na simbolni kot na praktični ravni. Skupaj z Varuhom želimo spremljati stanje človekovih pravic v vseh obdobjih življenja in okoljih v Republiki Sloveniji," je povedal župan. Pogovor je bil namenjen tudi integracijski politiki ter vključevanju tujcev, ki iščejo delo in priložnosti v lokalni skupnosti.

Fotogalerija (Foto: ePosavje.com):

Pomen medsebojnega spoštovanja

Ob zaključku srečanja sta Varuh Peter Svetina in župan Srečko Ocvirk poudarila, da sta varovanje človekovih pravic in medsebojno spoštovanje temeljni vrednoti, na katerih bi morala temeljiti vsaka skupnost. V Sevnici se zavedajo pomena varovanja človekovih pravic, z Varuhovim kotičkom so občanom ponudili dodatno orodje in informacije, s katerimi lahko postanejo bolj aktivni državljani, ki se zavedajo svojih pravic in obveznosti.

sevnica

Pridružite se nam