Skip to main content
Nedelja, 14. april 2024
14.03.2024
14:32
Vlada RS je preselila Agencijo za radioaktivne odpadke v Ljubljano ter spremenila način financiranja razgradnje NEK, s čimer je presenetila Mestno občino Krško.

Gibanje Svoboda: Vlada sklepa ni sprejela 'potiho'

"Osnutek odloka o prestavitvi Agencije za radioaktivne odpadke (ARAO) oz. njenega sedeža iz Krškega v Ljubljano je bil javno objavljen. Na osnutek ni v 30 dneh prišla pravzaprav nobena pripomba tudi iz strani Mestne občine Krško ne, zato odločno zavračam namigovanja, da je vlada to naredila potiho," je dejala Tajana Dvoršek, predsednica Sveta Mestne četrti Krško iz lokalnega odbora Gibanja Svoboda.

Dodala je, da je spremljanje odlokov vlade ključno ter se je na njih potrebno pravočasno odzivati ali pa pridobiti neke dodatne relevantne informacije. "Poslovna enota ARAO v Krškem ostaja, kar je pomembno v tem trenutku podariti, je pa, da je delovanje ARAO podvrženo posebnim pravilom glede jedrske varnosti, zato je nujno, da se vsi akterji skupaj vključijo v iskanje rešitev," je dodala Dvoršek.

Na to temo bo minister za okolje, podnebje in energijo, Bojan Kumer, sklical sestanek, na katerem bosta poleg župana Mestne občine Krško prisotni tudi poslankia Tamara Vonta in predsednica parlamentarnega odbora, mag. Nataša Avšič Bogovič "in jaz absolutno verjamem, da bojo skupaj našli neke ustrezne rešitve," je zaklučila Dvorešk.

Po mnenju Tajane Dvoršek, gre za zgodovinski korak za našo regijo in za državo, "pomembno je poudariti, da so v oblikovanju referendumskega vprašanja pristopile enotno vse poslanske skupine v Državnem zboru, vključno z SDS in NSi, tako da gre za projekt, ki presega politična prepričanja in je ključen za prihodnje generacije, zato tudi tukaj ni prostora za delitve na leve in desne".

Odziv Mestne občine Krško

Z namero Vlade Republike Slovenije o selitvi sedeža Agencije za radioaktivne odpadke iz Krškega v Ljubljano na Mestni občini Krško nismo bili seznanjeni in smo za njo izvedeli iz objave Odloka o spremembah in dopolnitvah Odloka o ustanovitvi javnega gospodarskega zavoda ARAO – Agencije za radioaktivne odpadke v Uradnem listu RS, št. 19/2024, dne 8. marca 2024, so sporočili iz Mestne občine Krško.

Kot je poudaril župan Mestne občine Krško Janez Kerin, so bili v Posavju v preteklosti priča tihim reorganizacijam institucij, predvsem javne uprave, kar vse kaže na postopno centralizacijo države. V obdobju od leta 2007 je izpostave državnih institucij iz mestne občine Krško preselilo oz. ukinilo več ministrstev. Nenazadnje je bila v letu 2011 ukinjena policijska uprava v Krškem oz. je njeno vlogo prevzela Policijska uprava Novo mesto. Zaradi navedenega se s selitvijo sedeža Agencije za radioaktivne odpadke, ki v Vrbini že gradi odlagališče nizko- in srednjeradioaktivnih odpadkov, lokalno okolje ne more strinjati.

Odločitev vlade vsekakor pomeni korak k centralizaciji, je povedal župan Mestne občine Krško. "Glede na to, da so že stekle same aktivnosti izgradnje odlagališča nizko- in srednjeradioaktivnih odpadkov in načrtovanega umeščanja JEK2, ta odločitev ni pozitiven znak". Kot je dodal, so se v zvezi s tem vprašanjem povezali župani vseh posavskih občin, ki bodo omenjeno temo obravnavali na četrtkovi 111. redni seji Sveta regije Posavje, kamor je vabljen tudi minister za okolje, podnebje in energijo mag. Bojan Kumer.

Poleg premestitve sedeža je vlada izvedla tudi pomembne spremembe v financiranju razgradnje Nuklearne elektrarne Krško (NEK) in odlaganja radioaktivnih odpadkov. Spremenjen je bil 8. člen odloka, ki sedaj določa, da se sredstva za te namene zagotavljajo iz Javnega sklada Republike Slovenije z vplačili v državni proračun, kar predstavlja pomembno modifikacijo prejšnjega sistema financiranja.

arao
mestna občina Krško
nuklearna elektrarna krško

Pridružite se nam

Novice iz Posavja