Skip to main content
V Posavju 6.2° C Ponedeljek, 5. december 2022
29.09.2022
07:33
Vodič pri izbiri ograje
Vodič pri izbiri ograje
Ograja je vse bolj pomemben element vsakega doma. Običajno jo izberemo enkrat za vse življenje, zato je ključnega pomena, da upoštevate nekatere pomembne dejavnike.

Da bo odločitev o izbiri prave ograje manj stresna, smo za vas pripravili kratek vodič.

Obstaja veliko razlogov, zakaj nekdo potrebuje ograjo. Ljudje se najpogosteje odločajo za postavitev ograj okoli svojih zemljišč, za balkonske ograje ali pa za ograje na različno velikih terasah, saj imajo le te številne različne funkcije:

  • lahko so privlačen arhitekturni dodatek domu in vrtu,
  • ograje ustvarjajo občutek zasebnosti in vas varujejo pred pogledi mimoidočih,
  • ograje onemogočajo dostop nepovabljenim gostom,
  • lahko vas varujejo pred padcem ali pa recimo hrupom na cesti.

Predno se odločite za pravo ograjo, je torej ključnega pomena, čemu vam bo služila, saj je od tega odvisna tako njena zasnova kot tudi izbrani materiali. Če gre za zasebnost, potem boste verjetno izbrali ograjo, ki ima malo ali nič prostora med lamelami, če pa gre za varnost, potem razmislite o višji ograji, ki bo učinkovito preprečevala dostop nepovabljenim gostom.

Potrebno pa je upoštevati kar se tiče višine ograje lokalne odloke, ki predpisujejo najvišjo dovoljeno višino ograje v vašem kraju oz. občini.

Moderna alu ograja

 

Glede na to, čemu vam bo ograja služila, so danes na voljo različne možnosti izvedbe, kot so na primer lamelne ograje, žičnate ograje, kovane ograje, opečne ograje in še mnoge druge.

Kakšen material za ograjo izbrati?

Danes je na voljo veliko različnih materialov, iz katerih so izdelane ograje. Vsak material ima svoje prednosti in slabosti, hkrati pa bo vplival na to, kako učinkovito bo vaša ograja izpolnila predvidene namene, želje in potrebe. Med najpogostejšimi so:

  • Lesene ograje, ki so tradicionalna izbira za mnoge lastnike domov. Na voljo so v različnih vrstah lesa in strukturah, z različnimi barvami pa jih lahko prilagodite zunanji ureditvi doma. Lesene ograje zahtevajo več pozornosti glede njihovega vzdrževanja, saj sčasoma zbledijo in jih je potrebno pogosto barvati oz. zaščititi.
  • Alu ograje, ki so zaradi številnih prednosti vedno bolj priljubljene. Poleg tega, da so cenovno dostopne, se ponašajo tudi s svojo trpežnostjo, UV obstojnostjo, korozijsko odpornostjo, enostavnim vzdrževanjem in izjemno pestro izbiro različnih slogov in barvnih odtenkov
  • PVC ograje, ki se prav tako dobro obnesejo v vseh vremenskih razmerah, vendar pa v primeru, ko gre za manj kakovostne izdelke, ti pogosto zaradi izpostavljenosti UV žarkom zbledijo. Sicer pa so PVC ograje prva tako dovolj močne, robustne in enostavne za vzdrževanje.
  • Ograje iz kovanega železa, ki so izjemno trpežne, vendar zahtevajo redno nego in vzdrževanje.

Razmislite o vzdrževanju vaše ograje

V današnjem hitrem načinu življenja, ko nam neprestano primanjkuje časa, je pri izbiri ograje potrebno razmisliti tudi o tem, koliko časa ste pripravljeni vložiti v njeno nego in vzdrževanje. Če ste eden izmed tistih, ki ne želite, da vam ograja povzroča dodatne skrbi, potem so idealna izbira alu ograje, ki jih ni potrebno obnavljati in barvati. Zanje je namreč dovolj, da jih občasno očistite z vodo.

Kako izbrati pravo ograjo

 

Razmislite o vremenski izpostavljenosti ograje

Pri izbiri ograje je potrebno upoštevati tudi podnebje, v katerem živite. Če gre za okolje z veliko količino padavin, potem se izogibajte lesenim ograjam. Te bodo zaradi izpostavljenosti dežju kmalu izgubile svoj sijaj, zaradi česar jih boste morali pogosteje obnavljati oziroma barvati. Boljša izbira so vsekakor PVC in alu ograje.

Na tem mestu pomislite tudi, ali bo ograja neprestano izpostavljena vremenskim vplivom, ali bo to zgolj občasno ali pa sploh ne. Balkonska ograja je na primer pogosteje skrita pod kapjo, kar pomeni, da je njena izpostavljenost ekstremnim pogojem bistveno manjša kot pa na prostem.

Kaj pa trpežnost?

Nakup ograje že vrsto let velja za dolgoročno investicijo. Zato si nikakor ne morete privoščiti, da jo boste menjali vsakih nekaj let, kar pa je v največji meri odvisno od njihove izbire. Pri tem ima ključno vlogo izbrani material ograje, ki ji da potrebno trpežnost, da ohrani svoj videz še vrsto let.

Izbira ograje, balkonska ograja

 

Z vidika trpežnosti, se izjemno dobro obnesejo alu ograje, ki so odporne na rjo, poškodbe in UV sončne žarke. Posledično temu pa se ponašajo z dolgo življenjsko dobo.

Ujemanje z objektom in zunanjo okolico

Čeprav se marsikomu zdi ta dejavnik manj pomemben, pa zagotovo ni vseeno, kako bo vaša ograja na koncu izgledala. Pri izbiri ograje so vam na voljo različni slogi, a se je potrebno zavedati, da različni materiali omogočajo različne možnosti oblikovanja.

Material, kot je na primer aluminij, vam omogoča izbiro tako različnih barv kot tudi stilov, zato lahko videz ograje prilagodite tako tradicionalni kot tudi bolj sodobni gradnji.

Ni nujno, da je odločitev o izbiri prave ograje, stresna. Predno se odločite za nakup, si predvsem vzemite čas in raziščite vse možnosti – prepričani smo, da bo z našim vodičem odločitev lažja!

oglasna novica

Pridružite se nam

Zadnje novice