Skip to main content
Nedelja, 3. marec 2024
18.10.2023
09:43
Foto: Vrtec pri OŠ Maksa Pleteršnika Pišece
Otroci iz Vrtca pri OŠ Maksa Pleteršnika so odkrivali skrivnosti peke kruha v bučni pravljici.

Vrtec pri OŠ Maksa Pleteršnika Pišece na razstavi buč

Vrtec pri Osnovni šoli Maksa Pleteršnika Pišece je znan po svojem inovativnem pristopu k učenju in raziskovanju. V sklopu jesenskih aktivnosti so organizirali obisk razstave buč, ki jo vsako leto pripravita zakonca Bračun v bližnji Pavlovi vasi. Dogodek, ki je zdaj postal že tradicionalen, ponuja edinstveno kombinacijo izobraževanja in zabave, znano kot "bučna pravljica".

Letošnja tema razstave je bila proces peke kruha, od njegovih skromnih začetkov do končnega izdelka. Otroci so imeli priložnost izvedeti več o tem, kako so naši predniki želi žito, mlatili zrnje in iz njega pripravljali kruh. Interaktivne demonstracije so vključevale ogled različnih vrst žit, ki so jih ljudje uporabljali v preteklosti in jih uporabljajo še danes.

Posebnost dogodka je bila uporaba buč, ki so služile kot slikovito ozadje za zgodbe. Raznolike buče so bile spretno uporabljene za ustvarjanje prizorov iz pravljic, ki so pripovedovale zgodbo o kruhu. Otroci so bili povabljeni, da se aktivno vključijo, postavljajo vprašanja in celo sodelujejo v nekaterih fazah prikaza, kot je na primer ločevanje zrnja od pleve.

Fotogalerija (Foto: Vzgojiteljice):

V skupini Vrtavke, ki so obiskali razstavo, vzgojiteljice načrtujejo nadaljnje podobne dejavnosti, saj verjamejo v moč izkustvenega učenja. Prepričane so, da bodo takšna doživetja imela dolgotrajen vpliv na otroke in spodbujala njihovo radovednost ter željo po raziskovanju sveta okoli sebe. Poleg tega so mnenja, da se bodo otroci radi vračali na podobne dogodke, kar bo pripomoglo k utrjevanju znanja in veščin, pridobljenih skozi interaktivne izobraževalne izkušnje.

Bučna pravljica zakoncev Bračun ne ponuja le možnosti za učenje o pomembnih kulturnih in zgodovinskih procesih, ampak tudi združuje skupnost, saj se dogodek udeležujejo različne generacije. To je priložnost za vzgojitelje, starše in otroke, da se povežejo na zabaven in izobraževalen način, obenem pa ohranjajo in negujejo lokalno tradicijo in zgodovino.

vrtec
pišece

Pridružite se nam

Novice iz Posavja