Skip to main content
Torek, 5. marec 2024
31.12.2022
12:38
Slovenska vas
Foto: arhiv ePosavje
Sosedje bodo s 1. januarjem vstopili v schengenski prostor, prostor prostega pretoka oseb in blaga. Nov mejnik v dvostranskih odnosih bodo obeležili s tekom. Na Obrežju bo živahno že ob polnoči.

Hrvatje v Schengenu

BREŽICE V noči s sobote na nedeljo bodo na kopenskih mejnih prehodih z Republiko Hrvaško dvignili zapornice in s tem sprostili promet prek meja. V nedeljo bodo nov mejnik v odnosih dveh sosednjih držav obeležili tudi s tekom, od Svete Nedelje prek Samobora na Hrvaškem mimo mejnega prehoda Slovenska vas do Brežic na tej strani državne meje.

Tek brez meja

Tekaški dogodek pripravljajo v Klubu cestnega in gorskega teka Samobor, druženje pa bodo na prvi dan novega leta ob 11.30 uri začeli v Sveti Nedelji in nato v tempu 6 minut in 10 sekund
na kilometer pot nadaljevali proti Samoboru. Tam bo zbor ob 12. uri in 20 minut, ob 13. uri pa se bodo ustavili na maloobmejnem prehodu Slovenska vas, kjer se jim bodo pridružili župani
občine Sveta Nedelja Dario Zurovec, županja Samobora Petra Škrobot in župan občine Brežice Ivan Molan. 

Upajo, da bo dogodek postal tradicionalen

Kot pravijo organizatorji, bo na dobrih 24 kilometrov dolgi trasi sodelovalo okrog 30 tekačev. "Celotna akcija poteka pod pokroviteljstom treh županov. Izrazili so željo, da bi se z nami sestali na maloobmenjem prehodu, s tem pa bi skupaj obeležili vstop Hrvaške v schengenski prostor in v območje evra," pravijo v Klubu cestnega in gorskega teka Samobor in upajo, da  bo tovrstni dogodek postal tradicionalen.

Ob polnoči na meji tudi ministra

Na največjem mednarodnem mejnem prehodu z Republiko Hrvaško Obrežje bo sicer živahno že v noči s sobote na nedeljo, ko bosta ob polnoči hrvaški minister za notranje zadeve Davor Božinović in slovenska ministrica za javno upravo v funkciji ministrice za notranje zadeve Sanja Ajanović Hojnik z vršilcem dolžnosti generalnega direktorja policije Boštjana Lindava na hrvaški strani mejnega prehoda dvignila zapornice in odstranila tablo z napisom ter tako tudi uradno oznanila, da je meja "padla".

Von der Leyen in Plenković obupala s kavo?

Ob napovedi hrvaškega vstopa v schengensko območje in prostor z novo valuto je hrvaški premier Andrej Plenković napovedal, da bo s predsednico Evropske komisije Ursulo Von der Leyen po polnoči kavo popil nikjer drugje kot v Sloveniji. Glede na to, da o tem novoletnem izletu ni več govora v hrvaških in slovenskih medijih, lahko sklepamo, da sta se premislila in obupala z idejo.

brežice

Pridružite se nam

Zadnje novice