Skip to main content
Sobota, 2. december 2023
16.09.2022
22:48
Peš most čez Savo v Krškem
Grafika: ponting.si
Najprej se je podražilo jeklo, nato je prišla še vojna v Ukrajini. Z razpisom za nov peš most v Krškem bodo še počakali, občinskemu svetniku odgovarjajo na Občini Krško. Kaj pa vojaški most?

Z razpisom za nov peš most v Krškem bodo še počakali

KRŠKO Na junijski seji občinskega sveta v Krškem je svetnik Aleš Suša (Levica) vprašal, kakšna so prizadevanja, da bi se most za pešce z Vidma v Zaton v starem Krškem čimprej zgradil. "Kot mestna občina imamo zdaj še večje zaveze in odgovornost poskrbeti za trajnostno mobilnost in tudi kakovosten urbanizem. Brez dobrega urbanizma naše mesto ne bo prijetno za življenje in v tem primeru ne moremo pričakovati, da bomo za delo in življenje v mestu privabili visoko izobražene deficitarne kadre," je zapisal.

Najprej se je podražilo jeklo, nato je prišla še vojna v Ukrajini

Z Mestne občine Krško so mu odgovorili, da so se lani avgusta zaradi izrednega dviga cen jekla in negotovih razmer na trgu odločili, da z izborom izvajalca za gradnjo peš mostu z Vidma v staro mestno jedro Krškega počakajo. In da se razmere na trgu umirijo oz. stabilizirajo, s tem pa bi lahko pričakovali sprejemljivo ponudbo. "V letošnjem letu pa se je zaradi vojne v Ukrajini situacija na gradbenem trgu še poslabšala, saj zaradi dviga cen energentov in drugih gradbenih materialov rastejo cene vseh gradbenih del, ne le jekla. Zato je trenutna odločitev, da še ne ponovimo razpisa za izvedbo del," so mu še odgovorili.

"Obnova vojaškega mostu je veliko bližje realizaciji"

"V Krškem govorimo o dveh investicijah peš mostov. Peš most, ki povezuje Videm in staro mestno jedro, ter peš most, ki bi bil na mestu sedanjega vojaškega mostu," pravi krški župan Miran Stanko. Obnova vojaškega mostu je po njegovih besedah veliko bližje realizaciji, kot izgradnja peš mostu z Vidma v Zaton.

Ministrstvo bo prispevalo do milijona evrov

"Med Republiko Slovenijo in Občino Krško je bil podpisan sporazum, po katerem bo ministrstvo prispevalo približno do milijon evrov sredstev za izgradnjo. Gre za pontonski most, ki bo nameščen na obstoječe temelje in na steber sredi reke Save. S tem bomo povezali oba brega, športni center in peš pot, ki prihaja ob tovarni Krka do mostu," dodaja sogovornik. S tem bodo izgradili povezavo sever - jug. "Mislim, da bo to precej velika pridobitev za pešce."

Kaj pa peš most v Zaton?

Na vprašanje, kaj je novega pri izgradnji peš mostu čez Savo z Vidma v Zaton, pravi, da se zaradi težav s financami zamika. "Predvidena vrednost tega projekta je bila bistveno bistveno nižja od dejansko pridobljenih ponudb. Tega denarja po eni strani nimamo, po drugi strani pa vprašanje smisla in koristi, ki bi jo s tem pridobili. Zato bo potrebno razmisliti o tem, da bi se nekoliko spremenila konstrukcija in izvedba. Približno tretjino investicije predstavlja sama gradnja - ne investicija, ampak priprava na gradnjo," še dodaja Stanko.

 

krško
video

Pridružite se nam