Skip to main content
Četrtek, 7. december 2023
29.11.2022
22:16
Prizidek Valvasorjeve knjižnice Krško
Foto: ePosavje.com
Na konec septembra objavljeno javno naročilo za obnovo starega dela Valvasorjeve knjižnice Krško so prišle štiri ponudbe, a so bile vse štiri višje od predvidenih sredstev.

Vse štiri ponudbe višje od predvidenih sredstev

KRŠKO Po selitvi Valvasorjeve knjižnice Krško v nov prizidek bo na vrsto prišla še obnova starega, samostanskega dela knjižnice. Med drugim bodo v starem delu umestili novo dvigalo na severni strani za dostop do 1. nadstropja za gibalno ovirane. V starem delu stavbe načrtujejo nove preboje v stenah za programsko ureditev objekta in novo vzpostavitev komunikacij. Prav tako bo potrebna delna odstranitev obstoječih predelnih sten in izdelava novih, v skladu s projektnimi pogoji Zavoda za varstvo kulturne dediščine Slovenije bo potrebna zamenjava stavbnega pohištva, na nekaterih mestih bo potrebna sanacija strehe, na strehi bo potrebno urediti tudi zračni sloj.

Nov prizidek Valvasorjeve knjižnice Krško

Domoznanski oddelek, dvorane, Gspanova soba in razstavni prostor

V delu samostana so predvideli umestitev pisarn za zaposlene, domoznanski oddelek, večnamensko dvorano, pa Gspanovo sobo in sejno sobo z ostalimi potrebnimi tehničnimi prostori, kot so arhivi in skladišča. V obnovljenem delu so predvideli tudi prostore za postavitve stalnih in začasnih razstav.

Večnamenski prostor za 80 obiskovalcev

Večnamenski prostor bo namenjen prireditvam, predavanjem, literarnim srečanjem in bibliopedagoškem delu za 80 obiskovalcev. "Prireditvena dvorana ima možnost posebnega vhoda, saj se jo lahko uporablja tudi izven obratovalnega časa knjižnice. V predprostoru se lahko predvidi tudi garderoba za obiskovalce. V primeru uporabe dvorane izven delovnega časa knjižnice, se uporablja sanitarni vozel ob vhodnem delu, ki je povezna s križnim hodnikom in dvorano. Ob dvorani je prostor za tehnično opremo, prostor bo opremljen z indukcijsko zanko," pravijo v dokumentaciji.

Speedway zbirka

Za postavitev zbirk in razstav bodo namenili prostor križnega hodnika in zahodnega dela pritličja ob hodniku. Za postavitev speedway zbirke in ostalih stalnih zbirk oz. razstav bodo v knjižnici izdelali načrt in ga predali projektantu, še pišejo.

Prispele štiri ponudbe

Na Mestni občini Krško so do 19. oktobra sprejemali ponudbe za rekonstrukcijo dela Valvasorjeve knjižnice Krško. Po pregledu ponudb in dodatnih pogajanjih je bila najcenejša ponudba 2.706.935,35 evrov, najvišja pa 2.886.299 evrov. In ker so bile tudi po pogajanjih ponujene cene previsoke in ker ponudbe presegajo zagotovljena sredstva, kot so zapisali v predlogu za začetek postopka javnega naročila z začetka septembra letos, so ponudbe označili kot nedopustne.

Vse so višje od zagotovljenih sredstev

"Javno naročilo se ne odda. Naročnik bo izvedel nov postopek oddaje javnega naročila," pravijo v Krškem.

valvasorjeva knjižnica krško
krško

Pridružite se nam

Novice iz Posavja