Skip to main content
V Posavju 16.8° C Ponedeljek, 2. avgust 2021
08.09.2020
13:44
Gradbena dela na prizidku nove krške knjižnice
Grafika: ePosavje.com
Gradbena dela na izgradnji prizidka k Valvasorjevi knjižnici v starem mestnem jedru Krškega napredujejo. Gradbena jama je izkopana, dela po besedah sogovornikov potekajo skladno s terminskim planom.

Gradbena dela na prizidku nove krške knjižnice

Dela potekajo skladno s terminskim planom

KRŠKO Stroji na lokaciji prizidka k Valvasorjevi knjižnici Krško že brnijo, dela potekajo skladno s terminskim planom. Po besedah krškega župana, se trenutno izvaja najbolj zahtevna faza – in sicer priprava za umestitev kletnih prostorov.

"Zaenkrat res kaže, da bomo nov prizidek dobili leta 2022"

"Trenutno so gradbinci na najnižji točki in počasi zaključujejo ta del. Potrebno bo narediti vodotesno skledo, ki bo služila namenu in preprečevala dotok talne vode," je o trenutnih aktivnostih na gradbišču povedal Miran Stanko. Direktorica Valvasorjeve knjižnice Krško Urška Lobnikar Paunović ob tem dodaja, da so v knjižnici veseli začetka gradnje prizidka. "To je plod naših dolgoletnih prizadevanj za novo knjižnico in zdaj smo res veseli, da bo to postala realnost. Veseli smo, da prva faza poteka v skladu z načrti, da dela potekajo in da zaenkrat res kaže, da bomo nov prizidek dobili leta 2022."

Projekt ima dve fazi

Prva je gradnja prizidka, druga obnova obstoječih prostorov

Celotna gradnja obsega dve fazi. "V prvi fazi, ki bo stala nekje 4,4 milijona evrov, bomo dobili prizidek obstoječemu objektu, tu bo nekje 1600 m2. V naslednji fazi bo potrebno izvesti obnovo obstoječega samostana, da bo lahko delovala knjižniica. Urediti bo potrebno tudi prostore, ki smo jih naknadno pridobili in tako bomo imeli celotno knjižnico nekje do leta 2023 tudi dokončano," dodaja župan.

Znova vsi oddelki na eni lokaciji

Nova knjižnica se je skozi vsa ta leta, tako direktorica, načrtovala kot enovita - "tako samostan in prizidek skupaj delujeta v polnem obsegu in šele takrat ponudimo vse, kar si želimo, da bi nova knjižnica ponujala." Velika prednost tega, da se gradi prizidek knjižnice, ki bo skoraj v celoti namenjen uporabnikom, je ta, da bodo v Krškem znova pričeli delovati na eni lokaciji, poudarja Lobnikar Paunovićeva.

Vsi skozi en vhod

To pomeni, da bodo lahko odrasli in otroški uporabniki prišli skozi en vhod in se razbežali po knjižnici. "In šli v tisti del knjižnice, ki bo njim najbližje. Otroci se bodo verjetno šli igrati, odrasli bodo pobrskali po časopisih, po napravah, ki jih načrtujemo, ali pa po romanih."

V Valvasorjevi knjižnici Krško zadovoljni z obiskom

V celotni mreži imajo več kot 165.000 enot knjižničnega gradiva

Kljub temu, da v neposredni bližini potekajo dela, je obisk knjižnice v tem času zelo dober.  "Obisk naše knjižnice je presenetljiv. Kljub temu, da smo bili marca in aprila zaprti, smo sedaj na številkah iz preteklih let. Junija so bile te številke še višje kot doslej. Res smo veseli in to je tudi dokaz, da nas uporabniki pogrešajo in nas radi obiskujejo," dodaja direktorica.

Posavska potujoča knjižnica

V celotni mreži knjižnice imajo sedaj nekaj več kot 165 tisoč enot knjižničnega gradiva, v krški enoti jih je okoli 106 tisoč. V lanskem letu so nekaj gradiva namenili za posavsko potujočo knjižnico, ki bo kmalu začela z delom.

(eP)

valvasorjeva knjižnica krško
krško
video
posavski tednik

Pridružite se nam

Poglejte tudi

Novice iz Posavja