Skip to main content
Sobota, 2. december 2023
21.09.2022
08:20
Zamenjava pacientov, Splošna bolnišnica Celje
Foto: arhiv ePosavje
Minuli teden je odmeval dogodek, ki se je zgodil v celjski bolnišnici. Tam so zamenjali identiteto dveh bolnikov, ki so ju iz Trubarjevega doma upokojencev iz Loke pri Zidanem Mostu sprejeli hkrati.

Zamenjali identiteti

CELJE Med hospitalizacijo je eden od njiju umrl, o njegovi smrti pa so obvestili svojce drugega, ki so ga, še preden se je izkazalo, da je šlo za zamenjavo, že pokopali. Po informaciji o zamenjavi bolnikov so v Zdravstvenem domu Sevnica, kjer so opravili prevoz bolnikov iz doma starejših občanov v bolnišnico, opravili interni strokovni nadzor.

Šabeder: "Pri prevzemu pacientov ni bila opravljena ustrezna identifikacija"

Oba pacienta – eden s pljučnico, drugi z okužbo sečil, sta bila iz doma upokojencev premeščena v celjsko bolnišnico z enim reševalnim vozilom. "Pri prevzemu pacientov ni bila opravljena ustrezna identifikacija pacientov in kje v celotni verigi se je zgodila ta zamenjava, ta trenutek še ne vemo," je prejšnji teden povedal vršilec dolžnosti direktorja Urada za nadzor, kakovost in investicije na Ministrstvu za zdravje Aleš Šabeder.

Do zamenjave identitet je prišlo ob predaji pacientov v bolnišnico

Kot so sporočili na torkovi tiskovni konferenci, je do zamenjave identitet pacientov prišlo ob predaji iz reševalnega vozila v bolnišnico. Pacienta sta nato ob napačni identifikaciji dobila napačni zapestnici in bila napačno hospitalizirana. "Drugi ali tretji dan po hospitalizaciji je pacient umrl. Bil je potem premeščen na sodno medicino, kjer pri ugotavljanju identitete niso ugotovili prave identitete in je bil nato skremiran," je dodal minister za zdravje Danijel Bešič Loredan.

Da so ju zamenjali, so ugotovili šele ob vrnitvi v dom

Napaka, da je prišlo do zamenjave, se je razkrila šele, ko se je drugi pacient vrnil v dom. Prevoz bolnikov v celjsko bolnišnico sta opravila reševalca Zdravstvenega doma Sevnica, kjer so izvedli interni strokovni nadzor, ki je pokazal, da med samim prevozom ni prišlo do identifikacije.

Reševalca sta sprejela dokumentacijo in pravo osebo

Kot nam je povedala direktorica Zdravstvenega doma Sevnica Vladimira Tomšič, "naša dva zaposlena trdita, da sta od negovalnega osebja Trubarjevega doma Sevnica sprejela dokumentacijo in pravo osebo, med vožnjo ravno tako. Drugi človek je smiselno odgovarjal na vprašanja in na ta način je bilo predano tudi v bolnišnico."

Zagotavljajo, da so ravnali po pravilih

Ob prevozu v bolnišnico so sicer izdali dva delovna naloga, za vsakega bolnika posebej, bolnika pa so, kot smo že omenili, prepeljali skupaj v istem reševalnem vozilu. Tomšičeva zagotavlja, da gre za ustaljeno prakso in da so ravnali po pravilih. Kot zatrjuje, delovni nalog ni vezan na prevoz, pač pa na bolnika, zato so morali izdati dva.

NMP Sevnica, rešilec

Po končanem prevozu napišejo poročilo

"Dva člana ekipe za nenujne reševalne prevoze s spremeljevalcem tudi potem napišejo zahtevano poročilo. Datum, ura prevoza, od - do, opravljeni kilometri in s katerim avtomobilom je bil eden in drug. V tem primeru se je skladalo, da sta bila v istem časovnem obdobju in z istim avtomobilom prepeljana dva," dodaja direktorica Tomšič.

Šabeder: "Narobe je šlo v celotnem procesu"

Šabeder je na tiskovni konferenci še povedal, da je šlo v celotni verigi - od predaje pacientov iz doma starejših občanov, prevoza in sprejema v bolnišnico, zdravljenja in na koncu upepelitve - vse narobe v celotnem procesu oskrbe, prevoza in zdravljenja pacientov.

sevnica
video
posavski tednik

Pridružite se nam