Skip to main content
Četrtek, 7. december 2023
10.12.2022
16:21
Most na Borštu, 11. december 2022
Foto: ePosavje.com
Pretok reke Krke je v Podbočju v nedeljo popoldne, po deževnem petku in soboti, dosegel 291 m3/s. Cesta Kostanjevica na Krki - Zameško je zaprta na Malencah, visoka Krka poškodovala most na Borštu.

IZ MINUTE V MINUTO:

NEDELJA, 11. DECEMBER 2022

(16:17) Most na Borštu klonil ob visoki Krki

Pa se je zgodil, kar se je žal že dolgo napovedovalo. Ob tokratni visoki Krki, ko je ob 15.30 na merilni postaji v Brodu pri Podbočju dosegla pretok 291 kubičnih metrov na sekundo, je se je sam vase sesedel lesen most čez Krko na Borštu v občini Brežice. Most so zaradi visokega vodostaja Krke zaprli že konec septembra, nato so ga sredi oktobra zaprli zaradi geoloških in geomehanskih raziskav - v nedeljo pa se je na enem od stebrov "sesedel" sam vase,  udrl in ni zdržal pritiska visoke Krke. 

 

Most na Borštu, 11. december 2022

(11:10) Vodostaj Krke v nedeljo, 11. decembra

Hidrologi za nedeljo napovedujejo, da bo vodostaj Krke v spodnjem toku še ustaljen. Drugod bodo reke danes upadale, v ponedeljek in v torek pa se bo vodnatost rek zmanjševala povsod po državi. Vse več rek v zahodni in severni Sloveniji bo doseglo srednje pretoke.

SOBOTA, 10. DECEMBER 2022

(19:43) Kako pa pretok reke Save?

Pretok reke Save je zjutraj na Jesenicah na Dolenjskem dosegel 1460 m3/s, v času nastanka tega zapisa je na 1250 m3/s. Na merilni postaji Čatež ob Savi je bil najvišji ob 6. uri in 50 minut, ko se je ustavil pri 1482 m3/s - trenutno je na 1183 m3/s.

(19:41) KRKA JE PRESEGLA PRETOK 250 m3/s

Po podatkih s hidrološke postaje Podbočje je reka Krka ob 19. uri in 10 minut presegla pretok 250 kubičnih metrov na sekundo.

(19:36) Zaprta cesta Kostanjevica na Krki - Zameško

V soboto ob 17.00 je reka Krka poplavila cestišče na odseku Kostanjevica na Krki - Zameško v občini Kostanjevica na Krki. Dežurni delavci cestnega podjetja CGP Krško so zaradi neprevoznosti postavili popolno zaporo cestišča.

(19:07) Možne poplave ob Krki

Krka in njeni pritoki počasi naraščajo in se razlivajo v manjšem obsegu. Danes zvečer in ponoči bo Krka s pritoki še naraščala, njeno naraščanje v spodnjem toku pa se bo nadaljevalo še predvidoma do nedelje popoldan. Danes se bo Krka razlivala na vsakoletnih poplavnih območjih, čez noč in v nedeljo zjutraj pa se lahko poplavljene površine še nekoliko povečajo.

(10:16) Reka Krka v oranžni stopnji nevarnosti

Naraščanje Krke se bo nadaljevalo do nedelje

Krka in njeni pritoki zjutraj počasi naraščajo in se razlivajo v manjšem obsegu. Ob ponovi krepitvi padavin bo Krka s pritoku danes ponovno naraščala, njeno naraščanje v spodnjem toku pa se bo nadaljevalo še predvidoma do nedelje. V soboto se bo Krka razlivala na vsakoletnih poplavnih območjih, popoldan in čez noč pa se lahko poplavljene površine še nekoliko povečajo.

Kolpa in Ljubljanica

Hidrologi pravijo, da Kolpa v srednjem toku upada, vendar še poplavlja na običajnih izpostavljenih območjih. V spodnjem toku je čez noč močneje narasla in se zjutraj pričela razlivati izven struge. Danes lahko Kolpa v zgornjem in srednjem toku po prehodnem upadanju ponovno naraste, pri čemer bo obseg razlivanja podoben jutranjemu. V spodnjem toku se bo danes čez dan trend naraščanja upočasnil, Kolpa bo poplavila na območjih pogostih poplav. Vodostaj Ljubljanice je ustaljen. Obseg poplavljenih površin na Ljubljanskem barju se bo danes lahko še zmerno povečal.

Vremenska napoved

Sobota

V soboto bo oblačno s padavinami, najmanj jih bo na severozahodu. Hladilo se bo. Meja sneženja se bo spuščala. Zapihal bo severovzhodni veter, na Primorskem šibka burja, ki se bo popoldne krepila. Pozno popoldne ali zvečer se bo meja sneženja marsikje spustila do nižin. Najvišje dnevne temperature bodo od 1do 6, na Primorskem do 12 °C.

Nedelja

Nedelja ob oblačna, padavine bodo zjutraj povečini ponehale, ponekod lahko čez dan občasno še rahlo sneži. Na Primorskem bo še pihala burja. Najnižje jutranje temperature bodo od -2 do 2, na Primorskem okoli 5, najvišje dnevne od -1 do 2, na Primorskem do 8 °C.

Vir: ARSO

krka
kostanjevica na krki
brežice

Pridružite se nam

Novice iz Posavja