Skip to main content
Sobota, 23. september 2023
27.05.2023
13:13
Zdravniška zbornica v Posavju
Foto: ePosavje.com
Predstavniki Zdravniške zbornice Slovenije so obiskali zdravstvene ustanove in zdravnike v krški in brežiški občini. Svoje vtise so z vodstvi ustanov predstavili v Splošni bolnišnici Brežice.

Kadrovski izzivi in rešitve v posavskem zdravstvu

BREŽICE Predstavniki Zdravniške zbornice Slovenije so obiskali zdravstvene ustanove in zdravnike v krški in brežiški občini. Sestali so se s predstavniki Splošne bolnišnice Brežice ter zdravstvenih domov Brežice in Krško, ki so jih seznanili s predvsem kadrovskimi izzivi, s katerimi se soočajo ter možnih rešitvah v zdravstvu.

Specialisti interne medicinse odhajajo na manj izpostavljena delovna mesta

V Splošni bolnišnici Brežice zaenkrat še pokrivajo potrebe, a zaznavajo, da predvsem zdravniki specialisti interne medicine odhajajo na manj izpostavljena delovna mesta. Glede na to, da se potrebe pacientov ravno na tem področju močno povečujejo, opozarjajo, da gre za veliko težavo. "V bližnji prihodnosti se zna zgoditi, da bomo z našimi lastnimi kadri težko obvladovali takšno število postelj, kot jih imamo," je ob tem povedala direktorica Splošne bolnišnice Brežice Anica Hribar.

V Zdravstvenem domu Brežice se povečuje število opredeljenih oseb

V Zdravstvenem domu Brežice trenutno lahko vsem pacientom zagotovijo zdravnike s področja družinske medicine, pediatrije, ginekologije in zobozdravstva. Na vseh štirih področjih se število opredeljenih oseb iz leta v leto povečuje. "Kot pozitivno zadevo bi izpostavil organizacijo zobnih ambulant v naših osnovnih šolah in po posameznih krajevnih skupnostih v bližini, ker s tem zagotavljamo preventivno zobozdravstveno vzgojo," izpostavlja direktor Zdravstvenega doma Brežice Dražen Levojević.

V Krškem se pripravljajo na upokojitve kadra

Tudi v Zdravstvenem domu Krško trenutno še zagotavljajo opredeljevanje pacientov od pediatrije so splošne medicine in zobozdravstva. Direktorica Zdravstvenega doma Krško Tatjana Fabjančič Pavlič pravi, da so pred njimi upokojitve kadra na področju družinske medicine in tudi pediatrije. "To je za nas izziv v bodoče, tako da se že pripravljamo na te izzive tudi na področju zobozdravstva." Te bodo nadomeščali s štipendisti, z uvozom kadra za specializacije iz družinske medicine ter zdravnikov iz tujine. Tu so se razmere glede na prejšnja leta nekoliko poslabšale, zdravniki iz držav nekdanje Jugoslavije se za delo v Sloveniji ne odločajo tako pogosto, kot so se v preteklosti. Problem pa je tudi jezik.

Kaj pravijo na Zdravniški zbornici?

"Tukaj bi si želeli določenih poenostavitev, da bi bil ta prehod lažji. Ampak vendarle za konuikacijo z bolnikom. Posebej na primarni ravni je pomembno, da se bolnik in zdravnik razumeta. tako da kakšnih posebnih olajšav ne bo možnih. Če se že zgodijo, so lahko neprijetne, pa tudi nevarne, ker komunikacija ni bila ustrezna," ob tem dodaja predsednica Zdravniške zbornice Slovenije Bojana Beović.

Želijo si večje pomoči Zdravniške zbornice

Fabjančič Pavlič si želi, "da bi tudi Zdravniška zbornica v prihodnje prispevala k reševanju te problematike. Mogoče tako, da bi se vključila v dejavnost vodenja usposabljanj tujih zdravnikov. Kar bi bilo za nas, ki se dejansko sami v zdravstvenih zavodih ukvarjamo s pridobivanjem kadra, velika pomoč. Tudi mogoče kakšni strokovni nadzori tega kadra v bodoče." Kot je še dodala direktorica Zdravstvenega doma Krško, je usposabljanje in izobraževanje tujcev trenutno na plečih zdravstvenih zavodov, ki za to nimajo ne dovolj znanja ne sredstev.

splošna bolnišnica brežice
brežice
posavski tednik
zdravje

Pridružite se nam

Novice iz Posavja