Skip to main content
V Posavju N/A° C Petek, 19. april 2024
20.05.2023
09:09
Denis Jakša ima po zmagi v Semiču krila v Orehovi vasi
Foto: Veljko Jukić
Po dirki v Semiču se naši motokrosisti selijo v Orehovo vas, kjer bo potekala hibridna dirka.

Denis Jakša ima po zmagi v Semiču krila v Orehovi vasi

Denis Jakša (Kolpa MXS) je z leti dozorel v prvovrstnega MX dirkača na DP, po v Semiču pa je napovedal boj za naslov prvaka Slovenije v najmočnejšem, odprtem MX razredu. Po dirki v Semiču se naši motokrosisti selijo v Orehovo vas, kjer bo potekala hibridna dirka: mlajši dirkači (EMX-65, EMX-85) nastopajo na evropskem prvenstvu, vsi ostali pa na državnem!

V nedeljo lahko prav v Orehovi vasi na hibridni DP + EP dirki lahko pričakujemo nove izzive, spopade, presenečenja in potrditve v vseh razredih, najsi bo to za točkovanje DP ali EP.

Bo tokrat boljši Luka Milec ali Denis Jakša (DP). Bo tokrat boljši Taj Golež ali Alex Novak? Po novem velikem spopadu na stezi Radizel bomo odgovore dobili v nedeljo. Motorji so na stezi Krupa v Stranski vasi pri Semiču potihnili, izpuhi se se ohladili, a prišel je čas za nove izzive, celo za evropsko prvenstvo (EP) na dirki v Orehovi vasi! Čas je za hibridno MX dirko, kjer dirkači v manjših kategorijah (EMX-65, EMX-85) nastopajo na dirki evropskega prvenstva, vsi ostali pa na dirki prvenstva Slovenije (DP).

Hkrati je to pravi čas je za analizo starih dosežkov naših motoristov, ki tekmujejo na prvenstvu Slovenije v motokrosu. Prvenstvo se je začelo aprila na Prilipah na prvi dirki v organizaciji AMD Brežice, od tam so se maja vsi dirkači preselili v Belo Krajino na dirko na stezi Krupa v Stranski vasi pri Semiču v organizaciji 507 moto teama.

Tretja dirka v koledarju za DP na stezi Škedenj (AMD Slovenske Konjice) je bila zaradi vremena prestavljena, pred nami pa je že naslednja dirka v Orehovi vasi, ki pa bo znova nekaj posebnega! Gre za dvojno dirko: hibridni dogodek, dvoživko, saj bodo skupaj na eni prireditvi tekmovali za točke DP in EP! V organizaciji moto Akademije Sašo Kragelj bo na stezi Radizel (sicer v lasti AMD Orehova vas) vzporedno potekalo evropsko prvenstvo v razredih EMX-65 in EMX-85, v vseh ostalih razredih pa bodo dirke potekale za točke DP. Če se ozremo nazaj v Belo Krajino so nam tam MX dirke za DP prinesle nekaj preobratov, a tudi nekaj potrditev. V najmočnejšem razredu je dirko na stezi MX Parka na domačem terenu dobil Denis Jakša (Kolpa MXS) z dvema zmagama v obeh vožnjah pred Miho Bubničem in povratnikom Tonijem Mulcem, ki je na MX dirki nastopal kar z enduro motorjem in prižgano lučjo! Jaka Završan je odlično štartal, povedel, a mu je zmanjkalo moči in je dirko končal na skupno petem mestu. Favorit in zmagovalec prve dirke na Prilipah Luka Milec je odstopil v prvi vožnji, izgubil dragocene točke in ima po dveh dirkah 44 točk zaostanka v prvenstvu (94 : 50), a bo že v Orehovi vasi (in vseh ostalih dirkah DP) to poskušal zmanjšati, tako da se nam obeta razburljiv spopad za vrh prvenstva Slovenije v najmočnejšem, odprtem MX razredu skozi vso sezono. V Krupi pri Semiču smo videli tudi napete boje v nižjih kategorijah – MX2: Gal Hauptman (Šentvid pri Stični) je premagal Alena Gajserja (Tiga 243) in Jako Peklaja (Šentvid pri Stični); v razredu MX-125 je bil Žan Oven (Šentvid pri Stični) najhitrejši pred Miho Vrhom (MX Bistrc) in Luko Osekom (Gajser team). Med veterani (40) je Simon Lavrin (AMD SL. Konjice) premaga Davida Babiča (AMD Brežice) pred Boštjanom Mavrom (AMD Sl. Konjice). V razredu veterani (50) je bil neuničljivi Bogo Gajser (Gajser team) spet najboljši pred Boštjanom Braniseljem (MK Notranjska) in Francijem Rogljem (AMD Lukovica), v razredu MX-85 pa je bil Jaka Mervič (Gas Vrtejba) za dve točki (47 : 45) boljši od vse močnejšega Vala Slavca in 9 točk uspešnejši od Taija Vidoviča (38, AMTK Koper). V najmanjšem razredu MX-50 smo na čelu dirke videli Matica Mačka (AMD Vurberk) pred Otom Petrovčičem in Filipom Troštom (oba AMD Irt) . V prvem ‘evro’ razredu MX-65 pa smo znova videli dve razburljivi vožnji, saj je v Krupi na stezi ves čas potekal napet dvoboj med izzivalcem Tajem Goležom (MD Trbovlje) in Alexom Novakom (AMD Brežice), ki je bil znova dvakrat zapored za las boljši. Dvoboj med Tajem (husquarna) in Alexom (KTM), a tudi med ostalimi našimi dirkači v razredu EMX-65 in EMX-85, se seli na evropsko raven! Pred tremi tedni je v Franciji na stezi Dardon Gueugnon Alex Novak osvojil prvo evropsko zmago letos, Taj Golež pa je zasedel tretje mesto.

Fotogalerija (Foto: Isabela in Veljko Jukić):

V taboru AMD Brežice in ekipi AMX Alexa Novaka so za nov evropski spopad za vrh odlično pripravljeni, saj bodo na stezi Radizel pred evropskimi tekmeci imeli prednost domačega terena: “Začetek na EP je bil odličen, izkupiček po točkah maksimalen: 50 točk! Toda osredotočiti se moramo na vsako dirko posebej, se izogniti napakam in stopnjevati formo, le tako bomo na finalu EP na Češkem na vrhuncu forme, kar je cilj sezone. Izziv je velik, a Alex je pokazal da to zmore,« pravi Alexov oče Aleš Novak. »Skupaj verjamemo v nove zmage,« pravi Aleš Novak pred novimi dirkami državnega in evropskega prvenstva.

Napeto bo tudi v razredu EMX-65, kjer imamo dva favorita: Taja Goleža (MD Trbovlje) in Alexa Novaka (AMD Brežice), ki pa se jima bodo v nedeljo, 21.maja 2023 na stezi Radizel v organizaciji Akademije Sašo Kragelj pridružili tudi tekmeci iz evropskega MX prvenstva.

Po slovesu Tima Gajserja (sedaj MXGP), Jana Pancarja (SP MX2) in Petra Irta (konec tekmovalne kariere) je boj za tron in naslov mladega prvaka prvenstva Slovenije odprt, tekmecev pa je kar nekaj: Bubnič, Mulec, Završan, Milec, Jakša.. V odprtem razredu imamo torej kar pet izzivalcev, a bo glavni spopod za zmago in naslov potekal med Denisom Jakšo (Kolpa MXS Semič) in Luko Milcem (MX Bistrc).

VJ

motokros
brežice
fotogalerija

Pridružite se nam