Skip to main content
V Posavju 17.3° C Nedelja, 28. 2024
19.08.2023
07:09
Sven Cerjak
Foto: ePosavje.com
V speedway ekipi Svena Cerjaka iz Avto moto društva Krško so si privoščili kratke počitnice, sedaj pa so pred Svenom in njegovimi podporniki ter pomočniki novi izzivi na evropski sceni.

Nov evropski izziv za Svena Cerjaka

Sven, tako kot vsak mlad ali vrhunski športnik, doživlja vzpone in padce, a vse to je del procesa razvoja in športnega dozorevanja. Svenu je še pred mesecem dni na Švedskem uspelo na svetovnem prvenstvu mladincev (do 16 let) osvojiti 6. mesto v svojem prvem poskusu. Pri tem  je zabeležil tudi dve zmagi v posameznih vožnjah, kar je že samo po sebi velikanski uspeh!

Toda le kak teden kasneje je prišlo do presenečenja in preobrata. Na četrti dirki skupnega državnega prvenstva Češke in Slovenije v razredu SW-250 za mladince je v Pardubicah 21.julija 2023 imel štiri odlične nastope na dirki za državno prvenstvo: le v prvi vožnji ga je na štartu za las prehitel Poljak Maksymilian Pawelczak in mu speljal zmago. V naslednjih vožnjah Sven ni več grešil in si prislužil tri čiste zaporedne zmage – tako kot Pawelczak. O zmagi je nato odločalo finale... Toda tudi Tilen Bračko (G.Radgona, AMTK Ljubljana)  je v letošnjem letu naredil velik razvoj, kljub temu da še ni uspel razviti Svenovega tempa in natančnosti. Bračko je že v prvi (in nato v finalni) vožnji pokazal zobe: V prvi je brezhibno štartal in zmagal, sicer pa si je prislužil še eno četrto in dve drugi mesti – ravno dovolj za uvrstitev med najboljšo četverico in v finale. Si predstavljate: Od sedaj imamo v mednarodni konkurenci že kar dva tekmeca v finalu prvenstva!

Počitnic je konec, motorji so se ogreli in izpušne cevi spet žarijo...

V odločilni dirki je Pawelczak štartal najbolje, Tilen Bračko pa je na štartu bolje izkoristil ugodnejši štartni položaj od Svena Cerjaka. Tilen je bil na notranji strani, Sven na zunanji, a Cerjak po zunanji strani ni mogel mimo... Tilen se ni osredotočil na boj za prvo mesto s  Pawelczakom ampak na obrambo pred Svenovim napadom. Bračko je svoj položaj zelo dobro branil, zaradi česar je Sven moral zapeljati v zunanji, mehkejši del steze, kjer pnevmatika nima tako dobrega oprijema.

Bračko si je tako ustvaril prednost, Cerjak pa ga kljub hitri vožnji vse do konca finalne dirke ni več uspel uloviti. Zmaga je tako pripadla Poljaku Pawelczaku pred Bračkom in Cerjakom, četrto mesto  v finalu je osvojil Čeh Adam Nejezchlebova. Vse tekmece v skupnem državnem prvenstvu SLO-CZE SW-250 tako po štirih dirkah čaka zaključna peta dirka oktobra – znova v Pardubicah. Tam se bo odločalo o prvem slovenskem prvaku SW-250 in kot kaže po izidu iz Pardubic, bo še zelo napeto.

Po kratkem počitniškem in morskem predahu sta se tako Sven kot Tilen odpravila na sever Evrope: Tokrat v glavno mesto Latvije. Na dirki EP za mladince do 16 let bosta tako Sven Cerjak kot Tilen Bračko lovila nove izkušnje in priložnosti za vzpon med najboljše. V Bračkotovem taboru so po odličnem uspehu na državnem prvenstvu pripravljeni na nov evropski izziv.

Kaj sta povedala mlada dirkača?

Tilen Bračko: »Dirko želim odpeljati kar najboljše, želja mi je priti v finale. Po Švedski in Češki smo imeli zaradi vremenskih razmer prisilni premor, ki sem ga izkoristil za kondicijsko pripravo in na motokros motorju. Minuli teden smo imeli trening v Krškem... Verjamem, da sem dobro pripravljen na nastop na evropski ravni.«

Sven Cerjak: »Na evropsko prvenstvo se odpravljam sproščen in upam na uvrstitev v finale. Po ogledu dirke za svetovno prvenstvo minuli konec tedna je bila steza v Rigi kar hudo zdelana. Verjamem pa, da jo organizatorju uspe pripraviti do te mere, da bo varna. Na domači stezi sem pred odhodom opravil še zadnji trening doživel grd padec. K sreči ni nič zlomljenega, imam pa kar hude bolečine v rami in komolcu.  Vseeno se bom v Rigi boril za vsako piko,« pravi mladi dirkač iz AMD Krško.

Tokrat bosta s Svenom in očetom Vladom potovala v Latviji tudi oba mehanika, tako Tomaž Klavžar kot Boris Klenovšek.  Dvojne izkušnje, dvojno znanje -  glavno da se izognemo napakam in da motor deluje brezhibno.

Medtem ko naša mlada speedway leva potujeta v Latvijo (kvalifikacije so v soboto, finale pa v nedeljo) pa ima pred sabo svoj izziv tudi Anže Grmek, ki bo v Gorzowu (Poljska) nastopil na dirki SGP3 v konkurenci do 19 let. Počitnic je konec, motorji so se ogreli in izpušne cevi spet žarijo...

Veljko Jukič

speedway
krško

Pridružite se nam

Poglejte tudi