Skip to main content
V Posavju 4.4° C Četrtek, 25. 2024
17.02.2023
09:12
Na plesnem festivalu v Brežicah 2000 sodelujočih
Foto: Aleksandar Živaljević (Girafon Studio)
Od petka do nedelje je Plesni klub Lukec Brežice v soorganizaciji z Zavodom Lukec izvedel že 9. Master Dance Festival - Lukec Open.

Plesni festival v Brežicah

BREŽICE Na festivalu se je tokrat predstavilo rekordno število nastopajočih in sicer kar 2000 plesalcev iz 83 različnih plesnih klubov in šol iz Slovenije, Hrvaške, Srbije, Severne Makedonije, Avstrije, Italije, Bolgarije in Latvije. Na tridnevnem plesnem spektaklu smo si lahko ogledali kar 450 koreografij. Festivala se je udeležilo tudi rekordno število domačih plesalcev in sicer kar 180 plesalcev iz Plesnega kluba Lukec Krško, Brežice in Sevnica. 

Festival se je pričel v petek, ko je na odru Mladinskega centra Brežice potekal prvi Pole dance Challenge, kjer se je v hitro rastoči plesni disciplini ples ob drogu pomerilo kar 55 plesalk. Prvič smo tudi lahko uživali v plesni disciplini Aerial Flow, kjer so dekleta plesala na svili. 

V soboto in nedeljo se je festivalsko dogajanje preselilo v Športno dvorano Brežice, kjer smo si ogledali nastope solistov, parov in triov, skupin, formacij in produkcij. Plesalci Lukca so si s svojimi nastopi priplesali naslednja priznanja:

Zlato priznanje so prejeli Metanoia - Sodišče (urban skupine člani + 1. mesto v svoji kategoriji), Newsis (urban skupine mladinci + 1. mesto v svoji kategoriji), Made to Love (urban produkcija člani + 1. mesto v svoji kategoriji), Madness (urban formacije mladinci + 1. mesto v svoji kategoriji), Nuclear Reaction (modern solo člani).

Elitno srebrno priznanje so prejeli Nevermind (urban skupine otroci + 1. mesto v svoji kategoriji), So What (urban skupina seniorji + 1. mesto  v svoji kategoriji), Venus - Žana Tomše (modern solo otroci). Srebrno priznanje so prejeli Control (modern skupina otroci), Soldier - Ives Paula Vogrinc (modern solo otroci), Reflection of Self Love - Nija Karin Bizjak (modern solo mladinci), Nameless (urban formacija mladinci), Xplosion - PK Lukec Brežice (urban formacija mladinci, Mars Colony - PK Lukec Brežice (urban formacija otroci), Cappuccinas (urban skupine seniori) in Flow Masters - PK Lukec Sevnica (open formacija mladinci). 

Elitno bronasto priznanje pa so prejeli Worms Crew (urban formacije otroci), Sweets (urban formacije otroci) in Future (urban formacije otroci).

Fotogalerija (Foto: Aleksandar Živaljević (Girafon Studio)):

V petek, soboto in nedeljo zvečer smo si lahko ogledali gala večer v katerem smo si ogledali 5 različnih gala tekmovanj. V petkovem večeru se je predstavilo 10 najboljših točk pole dance in aerial flow kategorij. Najboljša mesta so si priplesale:

  • 1. mesto: Manca Štritof, Pole Dance Studo M Kranj, Slovenija
  • 2. mesto: Pirate (Lina Kačičnik), Plesni center Zgibanka, Slovenija
  • 3. mesto: Nadja Arhar, Pole Dance Studo M Kranj, Slovenija

V soboto so najprej nastopili plesalci kategorije duo/trio, kjer so najboljša mesta osvojili:

  • 1. mesto: Genesis (Ananda Đuranović in Devin Juraj, Plesni studio Transform, Hrvaška
  • 2. mesto: Wild Roses (Maša Bozovičar in Gaja Đurov Štraus), Galerija plesa Maribor, Slovenija
  • 3. mesto: Otto (Jedrt Birsa in Neja Kovačić), Harlekin - društvo za umetnost plesa, Slovenija

Za njimi so se predstavile še najboljše otroške koreografije in rezultati so bili sledeči:

  • 1. mesto: Samsara (Eva Medvar), Galerija plesa Maribor, Slovenija
  • 2. mesto: Bella Ciao (Marina Mitrović), Acro Dance Club Superstar, Srbija
  • 3. mesto: Like A Fairytale, Dance School Demo, Latvija

V nedeljskem vročem vzdušju smo si pogledali še gala tekmovanji solistov ter skupin in formacij. Med solisti je bila končna razvrstitev sledeča:

  • 1. mesto: Beauty in Violence (Nathalie Njuster), Pinokio klub za djecu, Hrvaška
  • 2. mesto: Esotro (Mia Lovrenčak), Harlekin - društvo za umetnost plesa, Slovenija
  • 3. mesto: Loca (Lana Brčić), Urbana Subkulturna Baza Poreč, Hrvaška

Med skupinami in formacijami je bila že po rednem delu festivala tudi tokrat bila izjemna konkurenca in tako smo si ob zaključku tridnevnega festivalskega dogajanja lahko ogledali 12 vrhunskih plesnih kreacij, ki so nam jih prikazale skupine iz Hrvaške, Srbije, Latvije in Slovenije.  so sodniki odločili naslednji vrstni red: 

  • 1. mesto: Kain, Plesni studio Transform, Hrvaška
  • 2. mesto: Force of Nature: Force, Slovenija
  • 3. mesto: Crno e Belo: Plesni studio Transform, Hrvaška
  • 4. mesto: Female Prespective: Plesni studio Transform, Hrvaška

Na gala večeru skupin so plesalci Lukca nastopili kar v treh skupinah. Najboljši rezultat in sicer 2. mesto so osvojili združeni plesalci PK Lukec in Force Celje. 5. mesto so osvojili plesalci članske hip hop skupine Metanoia s koreografijo Sodišče, 12. mesto pa mladinska hip hop mala skupina s koreografijo Newsis.

V sklopu festivala so bie vsem udeležencem na voljo brezplačne plesne delavnice, ki so jih vodili priznani strokovnjaki s področja hip hopa, jazza in moderna. Za novo znanje plesalcev so poskrbeli Matevž Česen in Miha Poznič iz Slovenije, Bernardo Ramos Coca iz Avstrije, Istvan Pali iz Madžarske, Liene Benina iz Latvije ter Aleksandar Boškov iz Srbije.

Sredstva za nadaljnji razvoj in usposabljanja

Letos smo na festivalu najboljšim solistom, parom ter zmagovalcem gala večera podelili kar 5.000 evrov namenskih denarnih nagrad za nadaljnje usposabljanje in razvoj plesalcev. 

Za odlično vzdušje sta poskrbeli voditeljici festivala Špela Švab in Sanja Cerjak, sodniško ekipo pa so tokrat sestavljali Matevž Česen in Dušan Vodlan iz Slovenije, Bernardo Ramos Coca iz Avstrije, Istvan Pali iz Madžarske, Liene Benina iz Latvije, Aleksandar Boškov in Gordana Oreščanin iz Srbije, Davor Worda Čriković iz Hrvaške ter Merlin Stojanovska iz Severne Makedonije.

Prireditev je bila organizirana na zelo visokem nivoju, za kar je zagotovo poskrbela tudi podpora glavna pokrovitelja prireditve Občine Brežice. Vzdušje v napolnjeni brežiški dvorani je bilo fantastično in festival je tudi letos požel ogromno pozitivnih odzivov. Dobrodošli v Brežicah zopet februarja 2024.

Plesni klub Lukec

ples
plesni klub lukec
brežice

Pridružite se nam

Poglejte tudi

Novice iz Posavja