Skip to main content
V Posavju 19.3° C Sreda, 1. 2024
24.06.2023
09:15
Nepričakovani preobrati na dirki EMX-65 v Jastrebarskem: med favoritoma slovenskima dirkačema Goležem in Novakom se je presenetljivo izkazal Hrvat Ivandič.

Dvoboj za najboljšega MX dirkača v razredu MX-65 se je z dirk DP preselil na evro dirke (EP)Evropski motokros (EMX) je dosegel vrelišče, ko sta se v Jastrebarskem pomerila slovenska dirkača Taj Golež in Alex Novak. Ob prevladi teh dveh tekmovalcev v razredu MX-65 je bilo negotovo, kdo bo zmagal na vsaki posamični dirki. Novak je na dveh zaporednih dirkah EP pridobil prednost, toda pravi obračuni še prihajajo, predvsem v Italiji in na Češkem.

Na dirki štirje padci

Zgodba dirke v Jastrebarskem je bila polna nepričakovanih preobratov. Kljub temu, da so treningi kazali na to, da bosta Golež in Novak prevladovala nad evropsko konkurenco, se je dirka končala povsem drugače. Zaradi štirih padcev (eden za Goleža in trije za Novaka) je priložnost izkoristil hrvaški dirkač Roko Ivandič, ki je preskočil na čelo dirke. Golež, ki je zmagal v prvi vožnji, je naredil napako v drugi vožnji in odstopil. Novak je bil v prvi vožnji preveč neučakan, kar je povzročilo padec, vendar se je iz ozadja povzpel vse do tretjega mesta. V drugi vožnji je padel dvakrat, a je prišel do cilja kot sedmi in na koncu zasedel tretje mesto v skupnem seštevku - za Ivandićem in Italijanom Francescom Assinijem.

Odočilni zadnji dve dirki

Prvenstvo EMX-65 in EMX-85 se je začelo z dirko v Franciji in se nadaljevalo z dirko v Orehovi vasi. Tretjo dirko na Portugalskem je ekipa AMX-AMD Brežice Alexa Novaka namenoma izpustila zaradi oddaljenosti in stroškov, saj je bil z že osvojenimi točkami (97) izid nepomemben. Zaradi skoraj "domačega" terena je kazalo, da bo dirka v Jastrebarskem prinesla lahke točke, vendar bosta na koncu odločilni dve zadnji dirki: polfinale v Italiji in finale evropskega prvenstva na Češkem.

Napetost je bila največja v razredu EMX-65, kjer sta se kot favorita pomerila Golež iz Zasavja in Novak iz Posavja. Med slovenskimi dirkači so nastopili tudi v razredu EMX-85, kjer je bil tokrat naš prvi favorit Primorec Val Slavec. Po dirki v Orehovi vasi so se naši mladi motokrosisti preselili v Jasko, na stezo Mladina pri Jastrebarskem, ki se nahaja na obrobju vinorodne Plešivice (Hrvaška).


Fotogalerija (Foto: Isabel in Veljko Jukič)

Dirko v Jastrebarskem je zaznamovala nepredvidljivost. Na začetku je kazalo, da bodo slovenski tekmovalci dominirali, vendar je bilo končno razmerje sil povsem drugačno. Kljub temu, da so se vsi tekmovalci odlično borili, so morali priznati, da je bil ta dan najboljši Hrvat Roko Ivandič. Z dirko v Jastrebarskem je tretjina prvenstva zaključena. Trenutno je na prvem mestu v prvenstvu EMX-65 Taj Golež s 113 točkami, drugi je Alex Novak s 97 točkami, tretji pa je Hrvat Roko Ivandić s 93 točkami. V razredu EMX-85 pa je Jaka Mervič s 37 točkami na dvanajstem mestu, Val Slavec pa s 31 točkami na štirinajstem mestu.

Naslednje dirke tekmovalce čakajo v Mačkovcih in v Italiji, kjer se obeta ponoven dvoboj med Goležem in Novakom. Razburljivo bo videti, kdo bo prevzel vodstvo v skupnem seštevku. Ostaja pa vprašanje, ali bo kateremu izmed slovenskih voznikov uspelo zmagati na eni od naslednjih dirk in se prebiti na vrh evropskega prvenstva.

V taboru AMD Brežice in ekipi AMX Alexa Novaka odlično pripravljeni

Začetek na EP je bil odličen odličen, "izkupiček v Orehovi vasi je po točkah optimalen: 47 točk. V Jaski smo doživeli in preživeli tri padce, a se je Alex kljub smoli uspel pobrati in rešiti dirko po najboljših močeh ter se celo povzpel na oder za zmagovalce. Z bogato zalogo točk smo se že pred Jasko uvrstili v polfinale, a smo se v Jaski naučili nove dirkalne lekcije” pravi vodja ekipe AMX, trener in mehanik Aleš Novak.

Mlade dirkače čakata dva napeta konca tedna: v soboto, 24. junija imajo dirko DP v Mačkovcih v Prekmurju, naslednji teden pa polfinalne EP v Italiji.

motokros

Pridružite se nam

Poglejte tudi