Skip to main content
V Posavju 14° C Torek, 30. 2024
26.01.2024
07:55
Foto: ZSIS
Najboljša parašportnika leta 2023 sta gluha atletinja Leja Glojnarič in parastrelec Franček Gorazd Tiršek, ženska reprezentanca odbojke sede pa je ekipa leta.

Najboljša parašportnica leta 2023 je brežiška gluha atletinja Leja Glojnarič

Pri krovni nacionalni organizaciji za parašport, Zvezi za šport invalidov Slovenije – Slovenskemu paralimpijskemu komiteju Slovenije so včeraj na Brdu podelili priznanja za minulo koledarsko. Najboljši športniki leta 2023 med invalidi so gluha atletinja Leja Glojnarič, strelec Franček Gorazd Tiršek in ženska reprezentanca v odbojki sede.

Za Lejo Glojnarič je to že drugo zaporedno priznanje za najboljšo parašportnico, v letu 2023 se je kljub poškodbam, ki ji niso prizanesle, uspela pod taktirko trenerja Iztoka Glojnariča tako dobro pripraviti, da je vnovič zablestela na mednarodni ravni, ko je bilo to najbolj treba. V poljskem Szczecinu je na evropskem prvenstvu na prostem postala evropska prvakinja v skoku v višino, skoku v daljino in mnogoboju, za nameček je bila srebrna v teku na 100 m z ovirami. Vse skupaj je izjemna napoved za letošnje svetovno prvenstvo in olimpijado gluhih, ki bo prihodnje leto. Priznanje je Leji izročila predsednica Republike Slovenije dr. Nataša Pirc Musar.

Poleg glavnih nagrad za športnike leta so na dogodku podelili še številne druge. Med drugim tudi znake krovne zveze za udeležbo na mednarodnih tekmovanjih. Med prejemniki srebrnega znaka je tudi Leja Glojnarič za osvojene medalje na EP na Poljskem. Leja je na evropskem prvenstvu gluhih postavila nov mejnik v svoji karieri. V mnogoboju je prebila magično mejo 5000 točk in tako z dosežkom 5085 postavila nov svetovni rekord in zanj prejela še plaketo za izjemne dosežke.

Fotogalerija (Foto: Zveza za šport invalidov Slovenije):

Damijan Lazar, predsednik Zveze za šport invalidov Slovenije-Slovenskega paralimpijskega komiteja je v svojem nagovoru poudaril, da kot krovna organizacija na področju parašporta že ves čas skrbijo za spodbujanje mladih invalidov za športno udejstvovanje, jih spremljajo pri njihovem razvoju, podpirajo na poti k uspehom in spremljamo na največjih svetovnih športnih dogodkih. ''V zadnjih šestih desetletjih smo zrasli v resno krovno organizacijo, ki uživa velik ugled. S športnimi rezultati naših parašportnikov in usmerjanjem pozornosti nanje, dajemo zgled ne le invalidom, temveč vsem državljanom RS. Kot dobitniki najvišjih odličij na največjih športnih tekmovanjih, pa tudi celemu svetu,'' je še poudaril predsednik Zveze.

“Zahvaljujem se organizatorju današnjega dogodka Zvezi za šport invalidov Slovenije – Slovenskem paralimpijskemu komiteju. Vaše delo je izjemno pomembno, saj iz projekta v projekt, iz leta v leto delujete za in v dobrobit športnikov invalidov, da lahko uresničujejo svoje sanje in dosegajo neverjetne uspehe. Vključevanje vseh je vaše vodilo pri delu in prav tega si želijo osebe z ovirami. Čestitke in hvala tudi vsem prisotnim in številnim drugim klubom po Sloveniji, ker skupaj s parašportnicami in parašportniki rušite stereotipe, kdo je lahko športnik. Letošnje Olimpijske igre in Paralimpijske igre v Parizu bodo res nekaj posebnega. Parašportnice in parašportniki, ki ste danes z nami in boste naša ekipa v Parizu, boste lahko doživeli olimpijski duh na istih prizoriščih kot športniki brez ovir le nekaj dni pred vami. Vem, da so Olimpijske ali Paralimpijske igre sanje vsakega športnika. To res uspe samo najboljšim. Prepričana sem, da bomo utrinke iz Pariza videli tudi v mesečni, res zanimivi, oddaji Tempo – oddaji o parašportu, in za to gre zahvala tudi RTV Slovenija. Vem, da ste v nestrpnem pričakovanju in da so priprave v polnem teku. Verjamem, da si želite vrhunskih uvrstitev in jaz vam jih že v naprej privoščim. Če ima kdo od vas morebiti tremo, vam lahko kot športnica zaupam, kako jo pred nastopi premagujem sama. Dober spanec pred tekmo, poslušam glasbo, ki me pomirja in vedno verjamem vase. Ampak vem, da ima vsak svojo rutino že izdelano, kajne, a morda vam bo pomagalo, da boste vedeli, da mislim na vas in vas spodbujam na daljavo, če bo le možno, pa si bom z veseljem kakšno tekmo ogledala tudi v živo. Vaš predsednik Damijan Lazar je naštel vse vaše izjemne dosežke v letu 2023 in vsem gredo moje iskrene čestitke. Prepričana sem, da boste v bližnji prihodnosti nanizali še kakšnega. Veselimo se vaših nastopov in navijali bomo za vas, a ne pozabite na staro olimpijsko geslo: Pomembno je sodelovati in ne zmagati. Uživajte v duhu olimpizma, sklepajte nova prijateljstva in širite informacije o lepotah naše Slovenije, predvsem pa – vedno ponosno nosite slovenski grb in nastopajte za domovino,” je v svojem govoru na prireditvi povedala dr. Nataša Pirc Musar.

Vir: Zveza za šport invalidov Slovenije – Slovenski paralimpijski komite

šport
brežice

Pridružite se nam

Poglejte tudi

Zadnje novice