Skip to main content
V Posavju 5.9° C Torek, 23. 2024
06.04.2023
21:04
Alex Novak
Foto: Veljko Jukič
Motorji na Prilipah so utihnili, izpušne cevi so se ohladile, čas je za analizo. Naslednja dirka na Prilipah bo že 22. aprila. Mladi brežiški motokrosist Alex Novak ima v novi sezoni velike načrte.

Novak sezono začel s tesno zmago

BREŽICE Čeprav je Alex Novak ob začetku prvenstva slovel kot poglavitni favorit prve dirke in domačega kluba-organizatorja, pa bi bila dovolj le ena drobna napaka, da se mu lahko prva zmaga letos izmuznila - prav pred domačim občinstvom! Lani je dosegel 5. mesto na evropskem prvenstvu in osvojil oba naslova prvaka, letos pa je Alex močnejši in zrelejši, a so tudi izzivi težji - očitno na vsaki dirki posebej.

Prva dirka državnega prvenstva na Prilipah

Sezona MX dirk pri nas se je začela s prvo dirko prvenstva Slovenije na Prilipah, kjer je Alex obakrat štartal precej previdno, tako da je obakrat Taj Golež prevzel pobudo, povedel in zmagal, vsaj v prvi vožnji. Alex se je v prvem teku povzpel do drugega mesta, a je proti koncu dirke upočasnil. "Imel sem nekaj težav z ročico zavore, ki se mi je razrahljala, zato nisem stopnjeval tempa, zadovoljil sem se z drugim mestom," je na cilju povedal mladi Novak, ki po nekaj letni tekmovalni karieri na Hrvaškem, na pobudo osebnega sponzorja Darsad že drugo leto nastopa za domači klub AMD Brežice.

V drugi vožnji je bil Alex bolj odločen, a je Golež spet štartal bolje, toda Novak ni dal! Vso dirko mu je sledil kot senca, 4 kroge pred koncem pa se mu je nevarno približal in mu v ostrem ovinku tik pred skokom za pol dolžine motorja prevzel linijo, prednost in vodstvo. Golež je popustil... Novak je drobno prednost takoj vnovčil in se do cilja pripeljal s prednostjo kakšnih sedmih metrov in dosegel prvo, a odločilno (tudi skupno) zmago sezone.

Taj Golež in Alex Novak sta bila na cilju po točkah izenačena: 47 : 47, a po pravilih v takšnem primeru pripade zmaga drikaču, ki je bil boljši v drugi vožnji. "Proti koncu sem videl svojo priložnost in na prehitavanje sem se pripravil skozi cel krog, se približal in ga na načrtovanem mestu odločno prehitel," je povedal novi zmagovalec Alex prve dirke prvenstva Slovenije MX- 65!

Prva dirka pa je le uvod in otvoritev sezone dirk v sezoni 2023, saj Alexa čaka vrsta dirk za državno prvenstvo, kjer želi stopnjevati formo za nastope na dirkah evropskega prvenstva. Tu potekajo najprej štiri kvalifikacijske dirke jugozahodne cone FIM, nato sledi polfinale v Italiji in vrhunec - odločilna dirka 16. julija 2023 v Loketu na Češkem.

Glavni cilj: Nastop na evropskem prvenstvu

Ta EP dirka bo potekala v okviru MXGP konca tedna, izziv nastopa na EP v razredu MX-65 pa je glavni cilj Alexove ekipe AMX, ki jo vodi Alexov oče Aleš, tudi sam nekoč ljubiteljski dirkač, ki pa se je (preden je postal sinov mehanik, menažer in deklica za vse) raje posvečal jet-ski tekmovanjem.

"Evropsko prvenstvo nam odgovarja, po lanskoletni izkušnji (5.mesto) imamo možnost za nov dober rezultat letos, ob tem se bomo zaradi stopnjevanja forme posvetili tudi dirkam za DP, morda pa za trening odpeljemo tudi nekaj dirk pokalnega prvenstva ali kakšno drugo mednarodno dirko," pravi deklica za vse, oče Aleš. "Alex na Prilipah še ni mogel pokazati vsega, ker smo nastopili z nepreizkušenim motorjem. Nekaj drobnih napak je Alex uspel nadoknaditi z žilavostjo in modrostjo v prvi vožnji, a tudi z odličnim stopnjevanjem hitrosti in prehitevanjem v drugi vožnji." Zmaga v nekoliko težjih pogojih je celotni ekipi dala krila, a Novakove ne čaka nič kaj lahka sezona: tekmeci so močni, hitri in zreli, vsaka dirka bo napeta, tako na DP kot na EP.

Na Prilipah so nastopili tudi drugi domači dirkači

Na prvi dirki v organizaciji AMD Brežice so nastopili tudi nekateri tekmovalci, ki tekmujejo z AMZS licenco domačega kluba. Najbolji med njimi je bil David Babič, ki je v razredu veterani 40 osvojil drugo mesto za Simonom Lavrinom (AMD Slovenske Konjice). V odprtem razredu (MX Open) sta štartali tudi Klemen Popovič (8.in 14. mesto, skupaj 10. mesto), Boštjan Milat (14. in 11. mesto, skupaj 13. mesto) ter Sašo Molan (dvakrat 13.mesto, skupaj 14. mesto), ostali tekmovalci pa čakajo svojo priložnost na štartu dirke pokalnega prvenstva 22. aprila 2023.

Domači organizatorji zadovoljni z izvedbo idrke

Predsednik organizatorja prve dirke prvenstva AMD Brežice Janko Slopšek pravi: "Na začetku smo imeli nekaj težav s stezo zaradi dežja, a se je vreme popravilo, steza se je posušila in imeli smo zelo ugodno vreme, kapljice dežja so se vrnile prav ob zadnji proglasitvi zmagovalcev. Imeli smo odlično dirko, čestitke vsem udeležencem in še posebej zmagovalcem! Kot kaže ob odsotnosti poškodovanega Gajserja in Jana Pancarja (nastop v Italiji, kjer brani naslov prvaka) zori vrsta mladih, hitrih in agresivnih dirkačev, med njih na vrh sodi prav Luka Milec."

22. aprila nova dirka

"Čestitike tudi našim dirkačem, ki so zdržali vse preizkuse: Klemnu, Boštjanu in Sašu, še posebej pa Alexu za zmago. Nekaj dni počivamo, nato pa se pripravimo za naslednjo dirko - začetek dirk pokalnega motokros prvenstva AMZS, ki bo 22. aprila pri nas na Prilipah. To bo nova odlična priložnost vsem dirkačem za stopnjevanje forme pred naslednjo dirko DP v Semiču 7. aprila. Na Prilipah smo vedno gostili najboljše ta hip, za nami je odlična dirka, pred nami (kot organizatorji) in pred dirkači pa je novi izziv prav 22. aprila, ko bodo dirkači še hitrejši, še spretnejši. Že sedaj lahko znova povabim vse ljubitelje motociklizma na razburljivo dirkalno nedeljo," pravi Slopšek.

"Konec dober, vse dobro"

"Konec dober, vse dobro," pravi Aleš Novak po izzidu prve dirke. »Imamo čas do druge dirke za preizkus motorja in iskanje najboljših nastavitev. Posvetili se bomo treningom, da bomo za obe dirke (na Prilipah in v Semiču) kar najbolje pripravljeni, nato pa se začne tudi ciklus evropskih nastopov, ki se bo izmenjeval z dirkami za DP. "Načrtujemo tudi trening na Češkem, kot pripravo na finale EP. Izzivov je veliko, dela še več, a veselje ob vsakem odličnem rezultatu nima cene," pravi Alexov oče. "Tudi tokrat bi se rad zahvalil vsem ki navijajo, nam pomagajo in podpirajo Alexa in našo ekipo: Darsad, Marsigroup, Igepa Pako, Instalacije Jazbinšek, Viktormotosport, Mana, Vulkanizerstvo Furlan, Dunlop, Občina Brežice, Debeluh, Gofar, RRracing, Babič Bizeljsko, Jetsafe, Ortema- sportprotection, Radionaocic, Roostexehaustsystem, Forma Brežice - Foto123, Coach Dani, Motocrossacademy. Skupaj verjamemo v nove zmage," pravi Aleš Novak pred novimi dirkami pokalnega, državnega in evropskega prvenstva!

Veljko Jukič

Koledar dirk - evropsko prvenstvo MX-65 in MX-85

  • 30. april – Dardon Guegnon, Francija, kvalifikacije JZ cona,
  • 21. maj - Orehova vas, Slovenija, kvalifikacije JZ cona,
  • 28. maj – Fernao Joanes, Portugalska, kvalifikacije JZ cona,
  • 18. junij – Mladina-Jaska, Hrvaška, kvalifikacije JZ cona,
  • 2. julij – Gazzane di Preseglie, Italija, polfinale EP,
  • 16. julij – Loket, Češka, finale EP.

Koledar: MX prvenstvo Slovenije

  • 2. april – Prilipe, AMD Brežice
  • 7. maj – Semič, Stranska vas, AMD 507 13. maj – Škedenj, AMD Slovenske novice
  • 21. maj – Radizel, Orehova vas, Mx akademija Kragelj 24.junij – Mačkovci, AMD Štefan Kovač MS Š
  • 10. september – Dolina pod Kalom, AMD Šentvid pri Stični 24.september – Radizel, AMD Orehova vas.
motokros
brežice

Pridružite se nam

Poglejte tudi

Novice iz Posavja