Skip to main content
V Posavju 7.1° C Četrtek, 25. 2024
03.05.2023
14:55
Foto: Veljko Jukič
Na drugi dirki skupnega prvenstva Slovenije in Češke v speedwayu za mladince v razredu SW-250, ki je potekala v češkem Plznu, je slavil novi mladi junak Sven Cerjak.

Sven Cerjak novi mladi junak in zmagovalec

Motorji so potihnili, izpušne cevi so se ohladile, a sezona gre dalje, pred dirkači so novi izzivi. Po uvodni speedway dirk v Krškem je druga dirka skupnega prvenstva Slovenije in Češke v speedwayu za mladince v razredu SW-250 v organizaciji moto kluba iz Plzna na Češkem na prvomajski ponedeljek prinesla na vrh odra za zmagovalce novega mladega junaka in zmagovalca: Svena Cerjaka!

Štart mladinskega prvenstva v Krškem za domače in češke dirkače je pokazal prva razmerja moči v slovenskem in češkem prvenstvu.  Tuji dirkači iz vseh vetrov niso od muh, a se tako uspešno kalijo tudi domači dirkači. Za ekipo Krškega (mladinci SW-250) letos nastopajo Gregor Zorko in Sven Cerjak, Tilen Bračko pa za AMTK Ljubljana.

Prav prva velikonočna dirka je Sven Cerjaku v štirih vožnjah prinesla vrsto različnih doživetij, ki jih s sabo nosi šport! V prvi vožnji je odlično štartal, pustil vse za sabo, a mu je v zadnjem ovinku zadnjega kroga odpovedal ležaj ojnice in Sven je padel, izgubil dirko, zmago in točke. Na srečo je ostal nepoškodovan, a občutek ni bil najboljši...

V drugi vožnji je Sven nastopil mirno, a nekoliko previdno, proti sebi pa je imel tudi najboljšega nasprotnika: izkušenega Poljaka Maksa Pawelczaka. Le-ta je (tako kot tudi vse druge vožnje!) zmagal, Sven pa je vendarle osvojil svojo prvo točko na dirki v DP za tretje mesto. V tretji vožnji smo končno videli pravega Svena, kot smo ga delno spoznali v prvi vožnji: odlično je štartal in končno dosegel tudi svojo prvo zmago. Vse težave so bile pozabljene!

Za zaključek je v četrti vožnji Sven še enkrat nastopil proti Maksu Pawelczaku. Sven in Maks sta prikazala zrel, hiter in umirjen nastop, kjer je bil Maks močnejši, izkušenejši in v odločilnih trenutkih hitrejši. Sven ni počel neumnosti in se je zadvoljil z drugim mestom, a je tako osvojil največ točk med domačimi tekmeci: 6 točk in 5.mesto.

Fotogalerija (Foto: Veljko Jukič):

Prve izkušnje in točke za domače dirkače

Tilen Bračko je osvojil 4.točke in 6.mesto, Gregor Zorko pa je osvojil 3 točke in 8.mesto. V finalu na prvi dirki DP v Krškme ni nastopil nihče od naših, a je še peta zmaga dneva pripadla Maksu Pawelczaku! Toda: led je bil prebit! Domači dirkači so v sodelovanju s Čehi in gostujočimi tujimi dirkači izpeljali prvo dirko DP, zbrali prve izkušnje in točke. Najvažnejše: nismo videli ne hudih padcev in dirka je minila brez poškodb.

Sledila je druga, prvomajska dirka prvenstva v Plznu na Češkem, ki pa je prinesla nova presenečenja. Gregor Zorko je bil znova soliden, saj je v štirih vožnjah osvojil 3 točke (2,1,0,0,) in skupno 11.mesto. Tilen Bračko je tokrat padel v že v prvi vožnji, a dirke zaradi preventivnega pregleda v bolniščnici ni nadaljeval. Brečko je utrpel le nekaj udarcev brez hujših posledic. Zato pa je presenetil Sven Cerjak: v prvi vožnji je znova povedel, a tokrat vodstvo obdržal in zmagal prvič na Češkem! Sven je to silovitost na štartu prenedel tudi v drugo vožnje in obe preostali  dirki ter štirikrat zapored zmagal in se prvič uvrstil v finale z najvišjim izkupičkom točk. V zadnji, finalni vožnji je imel proti sebi oba favorita iz Krškega: Angleža Williama Cairnsa in zmagovalca Poljaka Maksa Pawelczaka, a tudi drugega Poljaka Kevina Nycza. Tudi tokrat Cerjak ni popustil niti malo in dosegel peto zaporedno zmago dneva in prvo skupno zmago v državnem prvenstvu: »Proga je bila zahtevna in neenakomerna. Pri vseh štartih sem bil 100 odstotno osredotočen na vrvico in tako pobral vse točke. Moj mehanik Tomaž Klavžar je Odlično opravil svoje delo, motor je deloval 110% učinkovito. Hvala trenerju Žigi Radkoviču in vsem, ki me podpirajo,« pravi mladi dirkač iz Senovega. Svenova statistika je zgovorna: (3, 3, 3, 3, 3 točke/vožnjo) 15 točk, skupno 1.mesto. V finalu sta se za Cerjakom uvrstila Cairns in Pawleczak pred Nyczem.

Tudi Zorko zadovoljen z nastopom

Tudi Gregor Zorko je bil s svojim nastopom, še posebej z drugo vožnjo (2.mesto!) zadovoljen, saj za razvoj potrebuje več časa in izkušenj: »Z dirko sem zadovoljen. Dirka mi je prinesla nove izkušnje in pokazala, da bo potrebnega še veliko dela. Rad bi se zahvalil mojemu mehaniku Marku Prazniku, AMD Krško in trenerju Žigi Radkoviču,«pravi vse spretnejši Gregor.

Po povratku iz Češke se Sven in družinska ekipa Cerjak, ki nastopa z AMZS licenco za AMD Krško, sporoča vsem ljubiteljem dirk in podpornikom: »Velika hvala vsem: pivnici Apolon, TGM Žajber Boštanj, Požun d.o.o, Avtoline Krško, Vodovod in ogrevanje Toni Pribožič, Transport Ferlin d.o.o, Umetno kovaštvo Edi Škerbec, Lokal Point Jože Žičkar, Avtodeli Potokar, Mirt tours, Elektroinštalacije Umek, Orange bar Lea Kralj, gradbeništvo Samo Moškon, EAVB elektronika Boštjan Vučajnk, prevozništvu Albin Medvešek, Gotec Dejan Gošek, »dedu« Ladu, TDR Tomažu Drnaču, CRAZY Urošu Urhu, žagi Arh, SAX reklame, HRIB ŠI krovstvo, BRM posredništvo pri prodaji in storitvah Robert Bernardič, gradbeni inženiring Damjan Bogovič,  Avtomehanika Anton Tovornik in bencinski servis Patricija Zupančič, zdravstveni  center Aristotel in AMD Krško, še posebej pa mehaniku Tomažu Klavžarju. Verjamem, da bomo upravičili zaupanje in podporo,«  pravi oče Vlado Cerjak.

Prav mednarodna konkurenca na dvojnem DP (SLO in CZ skupaj) je na vsaki dirki odlična priložnost za Gregorja, Tilna in Svena za rast, razvoj, zbiranje izkušenj in dokazovanje spretnosti. Pred dirkači pa so nove dirke:  preostale tri dirke (Liberec in dve dirki v Pardubicah) za DP, ki nam bodo letos dale prvega moto prvaka Slovenije v speedwayu  v razredu SW-250.

Veljko Jukič

speedway

Pridružite se nam

Poglejte tudi

Novice iz Posavja