Skip to main content
V Posavju 11.7° C Nedelja, 28. 2024
14.11.2023
08:42
Foto: Občina Brežice
V telovadnici Osnovne šole Globoko pripravili sprejem, ki so ga pripravili člani Društva borilnih veščin Katana za zlati športnici Marušo Rus in Jedert oz. Jerco Jevševar.

Svetovne igre borilnih športov

Svetovne igre borilnih športov so po stopnji drugo največje tekmovanje v ji-jitsu, takoj za svetovnimi igrami. Potekajo vsake tri oziroma štiri leta, letos so potekale med 20. in 30. oktobrom v glavnem mestu Savdske Arabije, v Riadu. Igre, ki potekajo pod okriljem organizacije SportAccord, so mednarodni več športni festival, ki združuje starodavno tradicijo, razburljiva tekmovanja in športne predstavitve v šestnajstih borilnih športih in borilnih veščinah.

Sprejem za zlati športnici

Podžupan Občine Brežice Aleksander Gajski je v petek, 10. novembra 2023, v imenu župana Ivana Molana in Občine Brežice sodeloval na sprejemu, ki so ga v telovadnici Osnovne šole Globoko pripravili člani Društva borilnih veščin Katana za zlati športnici Marušo Rus in Jedert oz. Jerco Jevševar. Dosegli sta zmago na svetovnih igrah borilnih veščin na katere se po številu točk oziroma predhodnem kvalifikacijskem ciklu uvrsti zgolj šest najboljših športnikov ali športnic v posamezni kategoriji borilnih veščin. Osvojili sta zlato v ju-jitsu duo sistemu (prikazne tehnike), kar je prva zlata medalja na tovrstnem tekmovanju v zgodovini Slovenije. Dekleti sta tudi članici državne reprezentance.
 

Podžupan Aleksander Gajski je v svojem nagovoru dekletoma in njunemu trenerju Juretu Žabjeku čestital za izjemen uspeh na svetovni ravni, dejal je, da sta s svojim rezultatom ponesli ime Globokega, Brežic in Slovenije v svet. Ob tej priložnosti jim je izročil priložnostna darila, ki jih bodo spominjala na dosežene uspehe. Staršem, trenerjem in vseh ostalim, ki športnici podpirajo na njuni poti, se je podžupan zahvalil in dejal, da verjame v njune prihodnje odlične uspehe, že v času od 23. do 26. novembra bomo lahko zanju navijali na evropskem prvenstvu v Zagrebu.

Športnice in športniki iz brežiške občine s svojimi uspehi dokazujejo, da je Občina Brežice športna občina, ki je v preteklem letu nosila laskav naziv Evropsko mesto športa 2022. Občina podpira mlade talente na njihovi športni poti in je ob takšnih rezultatih izjemno ponosna. 

Maruši in Jerci, ki sta tudi pridni študentki, ena študira v Mariboru in druga v Ljubljani, so čestitali tudi predsednica Društva borilnih veščin Katana Andreja Osredkar, nekdanji dolgoletni predsednik in mojster Stane Preskar, predsednik Ju-jitsu zveze Slovenije Robert Perc, ravnateljica Osnovne šole Globoko Zdenka Bregar Umek, ki zagotavlja prostore društvu Katana za vadbo že skoraj 30 let, predsednik KS Globoko Dušan Harapin in predsednica KS Sromlje Jasmina Juratovec.

Fotogalerija (Foto: Občina Brežice):

Maruša in Jerca že od leta 2018 nizata uspeh za uspehom: v 2018 sta postali evropski kadetski prvakinji, v 2019 svetovni mladinski podprvakinji, nato sta v letu 2020 na odprtem evropskem prvenstvu, ki je zaradi covida potekalo preko spleta, osvojili zlato odličje. V 2021 sta osvojili zlati trojček, postali sta državni, evropski in svetovni mladinski prvakinji v ženskem duo sistemu. V letu 2022  je sledil uspešen korak v člansko kategorijo, kjer sta si z uspehi pridobili vstopnico za letošnje svetovne igre borilni veščin. Trikrat sta tudi prejeli nagrado ekipa leta in perspektivna ekipa leta.

Program dogodka je povezovala Anja Urek, za glasbeni program so poskrbeli učenci in učitelji Glasbene šole Brežice. Uspešni tekmovalki, ki sta s svojim trdim in predanim delom vzornici v društvu, so pozdravili tudi najmlajši člani kluba, njihovi starši in sodelavci društva.

dbv katana globoko
brežice
globoko

Pridružite se nam

Poglejte tudi

Novice iz Posavja